Menü

Panellakók portréival nyerték el az idei Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat

21 • 10 • 17Baki László

A Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat 2021-ben Panelvilág című sorozatáért Somorjai Balázs kapta a Capa Központban október 12-én megtartott díjátadón. Az ösztöndíj mellett a díjnyertes fotográfus bemutatkozhat a Capa Központ 8F Galériájában, továbbá az ösztöndíj részét képezi egy, a kiállításhoz kapcsolódó katalógus megjelentetése is.

Korniss Péter – a hét főből álló szakmai kuratórium egyik tagjaként – így írt Somorjai anyagáról:

„Képei meglepő világot tárnak fel, hiszen a közvélekedésben szürkének és jellegtelennek ítélt panelvilágban érdekes és szokatlan jelenségekre – és izgalmas emberekre bukkant. Hadd tegyem hozzá, aki ebben a szakmában van, s valaha is próbálkozott ezzel, az tudja, mennyi munka kell ahhoz, hogy egyáltalán beléphessünk ebbe a világba, bekukkanthassunk az ismeretlen lakásokba, hogy megnyíljanak előttünk ezek az ajtók – s ami még fontosabb: hogy megnyíljanak előttünk ezek az emberek! – s hol van még akkor a fényképezés?”

Az 1982-ben született Somorjai Balázs alapdiplomáját a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) fotográfia szakán szerezte 2016-ban, mesterdiplomáját pedig – ugyancsak fotográfia szakon – a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) 2021-ben. A Panelvilág című anyagának létrejöttéről így írt a fotográfus:

"A magyar fotográfia egyik nagy adósságának tartom, hogy évtizedeken keresztül nem készültek hiteles lakóábrázolások a panelekben élő, csak Budapesten sok százezressé duzzadt embertömegről, akiket „mágnesként” rántott a fővárosba az iparosodás. A szocializmus éveiben jellemzően csupán akkor jelentek meg a lakók a fényképeken, amikor a központi propaganda velük demonstrálta a lakhatási válság kellős közepén még sorukra váróknak, hogy érdemes kitartaniuk, a rendszerváltás után pedig véglegesen érdektelenné váltak. A hiányzó lakóképek miatti hatalmas űrt dokumentarista sorozatokkal, azokból művészeti projektekké váló munkákkal igyekeztek betömködni fényképészek ‘90 előtt és után is – például Benkő Imre, Horváth Péter vagy Simonyi Balázs -, de az elszalasztott lehetőségeket ők, ennyien nem lehettek képesek pótolni.

Immáron két éve tartó hosszútávú fotóprojektemben ebből a több évtizedes adósságból igyekszem törleszteni azzal, hogy a panelekben lakókat fényképezem. Személyes találkozásainkkor a helyszínen Polaroid felvételt készítek róluk és a környezetükről, az ezt követő nagyjából egy hétben pedig vázlatfüzetembe jegyzetelve terveztem meg a fotózást, amelynek napjain általában 4-6 órát szánok a helyszín bevilágítására és a kész kép elkészítésére. Szinte minden esetben 600 wattos, fejgenerátoros vakukkal és számos fényformálóval dolgozom.

Minden egyes felvétel megalkotásakor arra törekszem, hogy alanyaim személyiségvonásait, szenvedélyeit, esetleg a munkájukat belesűrítsem egyetlen környezeti portréba.

Az előttem álló egy évben a budapesti panellakások lakóit, illetve azokat a sematikus falakat, a kontextust jelentő lakótelepi környezetet tervezem fényképezni, amely évtizedek óta próbálja elhitetni a kívül maradókkal, hogy amilyen egyformák a homlokzatok, annyira egyformák a mögöttük élők – pedig egyáltalán nem. Ha beleláthatunk ezekbe az apró világokba, egy elképesztően változatos univerzum tárul a szemünk elé."

0103

Fotó: © Somorjai Balázs: Bence, session gitáros.
Részlet a Panelvilág sorozatból

0103

Fotó: © Somorjai Balázs: Emő, képzőművész.
Részlet a Panelvilág sorozatból

0103

Fotó: © Somorjai Balázs: István, nyugdíjas.
Részlet a Panelvilág sorozatból

0103

Fotó: © Somorjai Balázs: Jani, szobafestő-mázoló.
Részlet a Panelvilág sorozatból

0103

Fotó: © Somorjai Balázs: Kata, rúdtornász.
Részlet a Panelvilág sorozatból

0103

Fotó: © Somorjai Balázs: Marci, ételfutár.
Részlet a Panelvilág sorozatból

0103

Fotó: © Somorjai Balázs: Miki, grafikus.
Részlet a Panelvilág sorozatból

0103

Fotó: © Somorjai Balázs: Noémi, a színes fények rajongója.
Részlet a Panelvilág sorozatból

0103

Fotó: © Somorjai Balázs: Spike Dilo, rapper.
Részlet a Panelvilág sorozatból

0103

Fotó: © Somorjai Balázs: Szilvi, panelgazda.
Részlet a Panelvilág sorozatból

0103

Fotó: © Somorjai Balázs: Zoli és Andi, festőművészek.
Részlet a Panelvilág sorozatból

0103

Fotó: © Somorjai Balázs: Zsuzsa, dekoratőr.
Részlet a Panelvilág sorozatból