Címke: dokumentarista fotó

Múlóban a sötétség – új képekkel bővült Hajdú D. András Cataracta című díjnyertes sorozata

Hajdú D. András fotográfusként és dokumentumfilmesként nyolc éve csatlakozott az orvosi misszióhoz, ez idő alatt összesen háromszor töltött hosszabb időszakot Kongóban. Érzékeny, humanista szemlélettel dokumentálja Hardi doktor mindennapjait, akadályokat nem ismerő életfelfogását, hivatástudatát. Az orvosi tevékenységen túl megismerhetünk néhány személyes gyógyulástörténetet is, valamint a világra való rácsodálkozás élményét, amelyet a látásukat visszakapó emberek élnek át.

Tovább

Fontos társadalmi problémákat felvető sorozatok nyerték el az idei W. Eugene Smith ösztöndíjat

A 2021-es W. Eugene Smith Grant díjazottjai az alábbi fotográfusok voltak: Lalo de Almeida Brazíliából, Kimberly dela Cruz a Fülöp-szigetekről, Melissa Lyttle az USA-ból, Cristopher Rogel Blanquet Mexikóból és Nicolo Filippo Rosso Olaszországból. Az idei döntősök képei jelenleg New York öt kerületében, a Photoville szabadtéri nyilvános kiállítás részeként láthatók december 1-ig.

Panellakók portréival nyerték el az idei Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat

Immáron két éve tartó hosszútávú fotóprojektemben ebből a több évtizedes adósságból igyekszem törleszteni azzal, hogy a panelekben lakókat fényképezem. Személyes találkozásainkkor a helyszínen Polaroid felvételt készítek róluk és a környezetükről, az ezt követő nagyjából egy hétben pedig vázlatfüzetembe jegyzetelve terveztem meg a fotózást, amelynek napjain általában 4-6 órát szánok a helyszín bevilágítására és a kész kép elkészítésére.

A világ, ahogyan mi látjuk – Gondolatok a Capa Központ Pictorial 10 című csoportos kiállításáról

Tizedik „születésnapját” ünnepli a Pictorial Collective elnevezésű, kortárs fotográfusokat tömörítő művészcsoport. A jubileumi évforduló alkalmából grandiózus méretű (200 fotót) bemutató kiállítást rendezett a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ. A nagyszabású tárlaton a csoport tizenhárom tagjának munkásságából mutatnak be egy-egy sorozatot a kurátorok

Egy budapesti pályaudvar élete képekben – Stalter György: Átrendeződés/ Rákosrendező (2012–2021)

Közel tíz évig fényképeztem Budapest belvárosától, a Nyugati pályaudvartól alig 3 kilométerre elterülő, százhektárnyi Rákosrendező pályaudvar életét, szubkultúráját: az állomás épületét, a vonatokat, a környék hajléktalanokkal belakott zugait és a graffitiket.
A környéken nőttem fel, így láthattam fénykorában, pusztulásában és elmúlásában is. A fővárosnak ez a jellegzetessége ugyanúgy el fog tűnni, mint a Város a városban/Józsefváros (2010) című könyvem helyszínei.

“A függőség bárkivel megtörténhet” – Fotók az amerikai opioidválság rideg valóságáról

Az évtizedek óta folyamatosan változó drogellenes stratégiák után még mindig ugyanazok a megválaszolatlan kérdések várnak ránk. Hogyan lehet megállítani a túladagolást, hogyan lehet visszatartani a fiatalokat a függőségtől, hogyan lehet megállítani a kábítószerrel összefüggő erőszakot, és hogyan lehet humanitárius kezelést nyújtani a segítségre szorulóknak? A The Human Cost: America’s Drug Plague című kiállítás ezekre a kérdésekre is reflektál, miközben bemutatja az amerikai kábítószerpiac áldozatait.

Tovább

Benkő Imre: Kína, 1984–2019

Benkő Imre fotográfus a dokumentarista fotográfia egyik ikonikus alakja, az 1960-as évek eleje óta készít fényképeket. Mostani összeállításunkban Benkő Imre Kínában készült képeiből válogattunk, ahol az elmúlt 35 év alatt összesen kilenc alkalommal járt.

„A fotográfia mindig egy felhatalmazás volt arra, hogy bekopogjak valahova” – Interjú Benkő Imrével

A magyar dokumentarista fotográfia egyik legendás alkotója, Benkő Imre idén lett 77 éves. Ismertebbé többek között olyan fotóesszéi tették, mint az Ózdon készített Acélváros sorozat, vagy az ikertalálkozókon megörökített páros portrék, de a Sziget fiatal lázadóiról készült ikonikus képsorozata is megkerülhetetlen, melyet a fesztivál kezdete óta készít. Nagyinterjúnk az alkotóval.

„Igazítások” – interjú Szász Lillával

“Szerintem mindig látszik egy fotón, hogy van benne idő. Vannak rutinportrék és vannak azok a bizonyos portrék, amelyekre ha ránézel, tudod, hogy van benne időmunka, bizalommunka.” Szász Lilla fotográfussal legutóbbi, portugál vonatkozású munkáiról és a szerelem-kiállításról beszélgettünk.

Végh László nyerte a hetedik Hemző-díjat

A Hemző Károly-díjat 2014-ben alapította a Hemző Károly Alapítvány, melynek célja a fotográfus életművének megőrzése, feldolgozása, valamint az alkotó szellemiségének ápolása. Idén Végh László fotóriporternek ítélte a zsűri a díjat az erdélyi pásztorsors és az ember és kutya kapcsolatának bemutatásáért.