Menü

Melegh Noémi Napsugár Falusi fiatalok című sorozatával nyerte el a tizedik Hemző-díjat

23 • 06 • 11Punkt

Melegh Noémi Napsugárt választotta a zsűri az öt finalista közül az idén a Hemző-díjra. Humanizmusa, tudatos alkotói gesztusai, óriási munkabírása és változatos stiláris megközelítései miatt emelkedett ki a tavaly is már finalista fotográfus a nagyon színvonalas mezőnyből 2023-ban. A zsűri azt is nagyra értékelte, hogy bár Melegh Noémi Napsugár éveken át követi egy-egy témáját, de sok új projektbe is belefog amellett, hogy a napi, riporteri munkáját is igazán magas színvonalon végzi. – áll a Hemző Károly Alapítvány közleményében.

A 35 év alatti magyar fotográfusnak adható elismerést a Hemző Károly Alapítvány hívta életre azzal a szándékkal, hogy ápolja Hemző Károly emlékét és segítse a fiatal magyar fotográfusokat. 2023-ban Hárs Kata, Kerekes Emőke, Kocsány Kornél, Németh György, Pályi Zsófia, Ruprech Judit és Szigeti Tamás mutatták be a díjra esélyes fiatal fotográfusokat. A Hemző Károly Alapítvány Kuratóriumából álló zsűri – Lajos Mari, Hemző özvegye, Salvarani Zsófia, a művész nevelt lánya, valamint Korniss Péter, Bánkuti András és Bácsi Róbert László fotográfusok, illetve az Alapítvány titkára, Szarka Klára tizenhárom jelölt közül választották ki az öt finalistát: Melegh Noémi Napsugárt, Mohos Zsófiát, Rostás Biankát, Szajki Bálintot és Zoltai Andrást, akiknek munkáiban többek között a hátrányos helyzetű vidéki fiatalok élete, a palóc hagyományok, a klímaváltozás és a víz problematikája, ritka betegséggel élő ember küzdelme és egy zalai buddhista szerzetes sorsa is fókuszba került.

Közülük került ki az idei Hemző-díjas, Melegh Noémi Napsugár, akinek nevét június 11-én a Hemző-maratonon hozták nyilvánosságra a Capa Központban, ahol a tavalyi nyertes kiállítását is megnyitották.

0103

Fotó: © Melegh Noémi Napsugár
A fiatalok szórakozás és unaloműzés céljából autógumit és szemetet égetnek. Van, hogy egy héten akár többször is kihívják emiatt a tűzoltókat.

Melegh Noémi Napsugár: Falusi fiatalok

A roma közösségek Európa-szerte szembesülnek olyan problémákkal, mint a szegénység, kirekesztettség és a közösségen belüli és kívüli lehetőségek hiánya, melyek a fiatalok felnőtté válási folyamatiban is tükröződnek. Bár ma már számos fontos kezdeményezés létezik a romák integrációjának előmozdítására, még mindig hiányosságok mutatkoznak a fiatalok önazonosságának és etnikai hovatartozásának valódi megértésében, valamint abban, hogy ez hogyan kapcsolódik a fejlődési lehetőségeikhez.

0103

Fotó: © Melegh Noémi Napsugár
A gyerekek születésnapja különösen fontos ünnep, ilyenkor a szülők gazdagon feldíszítik a szobákat, a népes rokonság pedig bőségesen ellátja a gyerekeket ajándékokkal.

A magyarországi roma népességet általában 600.000-800.000 főre becsülik, ami az összlakosság 6-8%-a. Számukat és arányukat tekintve Európa egyik legnagyobb nemzeti (etnikai) kisebbségét alkotják. Ez az egyetlen növekvő számú népesség Magyarországon. Kutatásom az észak-magyarországi régióra (Drégelypalánk, Recsk, Becske, Őrhalom stb.) fókuszál, ahol a romák aránya a legnagyobb az országban.

Projektem célja, hogy bemutassam a Magyarországon élő roma származású gyermekek, fiatalok életét, választ keresve arra, hogy milyen külső és belső hatások alakítják személyiségüket és önképüket. Az összetartozás, családi kötelékek és kapcsolatok rendkívül fontos szerepet játszanak a roma közösségekben, így ezek megfigyelése elengedhetetlen a kultúrájukban a mai napig erősen jelen lévő, identitásukat is alapjaiban meghatározó értékek és hagyományok megértéséhez.

Olyan képi motívumok megtalálása a célom, melyek a fiatalok mindennapjaira jellemzőek: a gyermekek születésnapját pazarul feldíszített szobákban ünneplő nagycsalád; szépségversenyek és táncversenyek a falunapokon; ahogy a fiatal lányok a legjobb ruhájukat veszik fel, hogy szalmabálákon új szelfiket készítsenek; vagy épp gumiabroncsokat gyújtanak fel csak úgy szórakozásból.

Kétségtelenül fontos a romák integrációjának elősegítése (az oktatás, a reproduktív egészségügy, a foglalkoztatási lehetőségek stb. tekintetében), ezt azonban a környezeti hatások, társadalmi szokásaik, hiedelmeik és egyedi hagyományaik fényében együttesen kell megtenni.

0103

Fotó: © Melegh Noémi Napsugár
Evelin és barátnője, Bianka a Drégelypalánk és Ipolyvece közötti szalmabálákon állnak modellt az új profilképükhöz.

0103

Fotó: © Melegh Noémi Napsugár
Stella, unokanővére öltözőszekrénye előtt.

0103

Fotó: © Melegh Noémi Napsugár
A drégelypalánki roma nemzetiségi önkormányzat minden év augusztusában megrendezi a romanapot, amelynek legjobban várt műsorszáma a gyermek szépség- és táncverseny.

0103

Fotó: © Melegh Noémi Napsugár
Dzsúliót meglegyinti bátyja, amiért engedély nélkül a szobájába lopódzott.

0103

Fotó: © Melegh Noémi Napsugár
Vakáció Drégelypalánkon. A lányok a medencében hűsölnek.

0103

Fotó: © Melegh Noémi Napsugár
Kulu pár hónappal ezelőtt a menyasszonya családjához költözött. Azóta nem találkozott a húgával, így a viszontlátáskor mindketten elérzékenyültek.

0103

Fotó: © Melegh Noémi Napsugár
Egy kislány a falunapokra készülve udvaruk kapujában.

0103

Fotó: © Melegh Noémi Napsugár
Evelin unokahúgával, Lindával. Ő maga első gyermekével szintén várandós. A babát édesanyja segítségével szeretné majd felnevelni.

0103

Fotó: © Melegh Noémi Napsugár
Stella születésnapja alkalmából manikűr készletet kért, hiszen ha felnő, körmös szeretne lenni.

0103

Fotó: © Melegh Noémi Napsugár
Attila és Kulu, Attila börtönből szabadulásának megünneplésére rendezett bulin. Attilát bicikli lopás miatt öt hónapra az Aszódi javítóintézetbe küldték.

0103

Fotó: © Melegh Noémi Napsugár
Mirella (balra) barátnőivel megérkezik az őrhalmi falunapokra, ahol hamarosan kezdődik az esti mulatság.

0103

Fotó: © Melegh Noémi Napsugár
Gábor megpihen a tüzelő aprítása közben.

0103

Fotó: © Melegh Noémi Napsugár
Gábor a műszak lejárta után sétáltatja kutyáját, amelyet pár napja a szlovákiai Százdról hozott.

0103

Fotó: © Melegh Noémi Napsugár
Egy kislány táncol a legszebb ruhájában a faluhatárban.