Menü

Az éjszakai természetfotózás úttörője: George Shiras III történelmi felvételei

24 • 10 • 22Szentirmay Réka

A világ legelső természetes környezetben, villanófényben, éjjel készített állatfotója egy nőstény fehérfarkú szarvast (virginiai szarvast) és borjait ábrázolja. A képet George Shiras III készítette a Michiganben található Whitefish tó környékén.

Valamikor az 1890-es években, George Shiras III (1859–1942) fáradthatatlan kísérletezésének eredményeként készültek el a világ első, természetes környezetben, villanófénnyel megörökített éjszakai természetfotói. A National Geographic 1906-ban publikálta a fotográfus 74 képből álló sorozatát.

A fiatalemberként aktívan vadászó Shiras ügyvédként és politikusként kereste kenyerét. Az 1880-as évek végén kezdte el a természetet fényképezni, és hamarosan a vadvilág védelmezése lett egyik legfontosabb célkitűzése. Vadásztársai körében az Egyesült Államok jelentős részét bejárta. Legtöbb idejét a michigani Lake Superior környékén töltötte el, nyarait szinte kivétel nélkül itt töltötte. Útjai során nemcsak barátait, hanem az állatvilágot is megörökítette.

Legizgalmasabb képei a magnézium-villanófénnyel készült éjszakai fotográfiái. Shiras két módszert is használt a vadon élő állatok fényképezésére. Az egyik az volt, hogy egy csónakból csendben a víz felszínén haladt, és amikor zajt hallott, villanófénnyel készítette el a képeket. A másik módszer egy akkoriban forradalmi újításnak számító kamera csapda volt, amely a vadállatok mozgására aktiválódott, és így automatikusan lefotózta az állatokat.

0103

Fotó: George Shiras and his assistant John Hammer aboard their jacklighting-equipped canoe,” Whitefish Lake, Michigan, 1893 c. National Geographic Creative Archives Photo courtesy: Jessie Wender and National Geographic Magazine

0103

Fotó: George Shiras III: Mitchigan, Whitefish tó, dátum nélkül. National Geographic Creative Archives Photo courtesy: Jessie Wender and National Geographic Magazine

Shiras a politikusi pályáját követően a Theodore Roosevelt alapította Boone and Crockett Club tagjaként a természetvédelem fontos úttörője lett: nemzeti parkok létrehozásában és a vándormadarak védelmében is szerepet játszott. A fényképezés mindvégig életének fontos része maradt, a National Geographicben rendszeresen publikált. 1935-ben jelentette meg két kötetből álló albumát (Hunting Wild Life with Camera and Flashlight — A Record of Sixty-five Years’ Visits to the Woods and Waters of North America)[1], amelyben életművének 950 legérdekesebb képét osztotta meg a közönséggel. 2400 üvegnegatívból álló archívumát jelenleg a National Geographic Society őrzi. Ernest Hemingway az 1932-ben írt Homage to Switzerland című művében így fogalmaz Shirasról:

„Ő a legérdekesebb emberek egyike, akivel valaha találkoztam.”

Jegyzetek

[1] Mindkét kötet teljes egészében, ingyenesen hozzáférhető az archive.org oldalán:
https://archive.org/search?query=Hunting+Wild+Life+with+Camera+and+Flashlight

Shiras képeiből a National Geographic oldalán található egy válogatás.