Címke: Deutsche Börse Photography díj

Lebohang Kganye nyerte el a Deutsche Börse Photography Foundation 2024-es díját

A Punkt már évek óta figyelemmel kíséri Lebohang Kganye munkásságát. Beszámoltunk a 2022-es Paul Huf díjáról, megkerestük, hogy mutatkozzon be olvasóinknak is, azonban neve most az egyik legfontosabb szakmai díj kapcsán került újra elő. Kganye nyerte el a Deutsche Börse Photography Foundation 30.000 fonttal járó 2024-es díját a Haufi nyana? I’ve come to take you home című kiállításáért. Az idei, 2024-es díj azért is különleges, mert a Deutsche Börse és a The Photographers’ Gallery közötti húszéves partnerséget is ünnepli.

Tovább

Helyek, történetek, és a fotográfia határterületei – a Deutsche Börse Photography Foundation kihirdette idei pályázatának négy legjobb művészét

Az 1996-ban alapított, nagy múltra visszatekintő díj évről évre olyan művészeket jutalmaz, akik az előző év során fontos és jelentős munkát végeztek a fotográfia területén. Az idei shortlistre került projektek olyan kérdésekkel foglalkoznak, mint a háború, a diaszpóra közösségek élete, vagy a nemek közötti egyenlőség. Az idei, 2024-es díj azért is különleges, mert a Deutsche Börse és a The Photographers’ Gallery közötti húszéves partnerséget is ünnepli.

Samuel Fosso nyerte el a Deutsche Börse Photography Foundation 2023 díját

2023. május 11-én a londoni The Photographers’ Gallery-ben (TPG) rendezett ünnepségen jelentették be a Deutsche Börse Photography Foundation 30.000 font értékű díjának 2023-as nyertesét. A díj azokat a művészeket és projektjeiket jutalmazza, akik az előző 12 hónap során a legjelentősebb mértékben járultak hozzá a kortárs fotográfia világához.

Kihirdették a Deutsche Börse Photography Foundation 2023-as díjának esélyeseit: Bieke Depoorter, Samuel Fosso, Arthur Jafa és Frida Orupabo

Az idei Deutsche Börse Photography Foundation előválogatott, azaz shortlist-művészei úgy feszegetik a fényképezés határait, hogy közben releváns kulturális erőként tekintenek rá. A fotográfus és témája között elmosódó határok, a fényképezés etikájának kérdése, a nemek, a szexualitás, az erőszak és az igazságtalanság tárgykörei is mind felszínre kerülnek.

Deana Lawson nyerte a Deutsche Börse Photography Foundation 2022-es díját

Az eredetileg 1996-ban alapított Deutsche Börse Photography Foundation 2016 óta ítéli oda ezt a befolyásos éves díjat a londoni Photographers’ Galleryvel partnerségben. Az idei nyertes az 1979-ben született Deana Lawson volt, aki Centropy című sorozatáért nyerte el a Deutsche Börse Photography Foundation 2022-es díját.

Mohamed Bourouissa nyerte el az idei Deutsche Börse Photography fődíját

Az 1978-ban született Mohamed Bourouissa francia-algériai művész és aktivista nyerte a 38.000 dollár díjazású Deutsche Börse fényképészeti díjat „Free Trade” című installációjáért, amelyet először egy franciaországi Monoprix szupermarketben állítottak ki. Az installációt a szupermarket teljes emeletén mutatták be a tavalyi Les Rencontres d’Arles fotófesztivál keretében, melyről mi is írtunk egy korábbi cikkünkben.