Menü

Lebohang Kganye nyerte el a Deutsche Börse Photography Foundation 2024-es díját

24 • 05 • 18Baki László

A Punkt már évek óta figyelemmel kíséri Lebohang Kganye munkásságát. Beszámoltunk a 2022-es Paul Huf díjáról, megkerestük, hogy mutatkozzon be olvasóinknak is, azonban neve most az egyik legfontosabb szakmai díj kapcsán került újra elő. Kganye nyerte el a Deutsche Börse Photography Foundation 30.000 fonttal járó 2024-es díját a Haufi nyana? I’ve come to take you home című kiállításáért. Az idei, 2024-es díj azért is különleges, mert a Deutsche Börse és a The Photographers' Gallery közötti húszéves partnerséget is ünnepli.

Az eredetileg 1996-ban alapított Deutsche Börse Photography Foundation 2016 óta ítéli oda ezt a befolyásos éves díjat a londoni Photographers' Galleryvel partnerségben. A díj olyan művészeket és projekteket karol fel és ismer el, amelyekről úgy véli, hogy az előző egy év során a legnagyobb mértékben járultak hozzá a kortárs fotográfiához. Huszonhat éves története során a díj a fotográfusok egyik legfontosabb díjazásának, valamint a fotográfiai fejlődésének fontos intézményeként vált híressé, előtérbe helyezve a kiemelkedő, innovatív és gondolatébresztő munkákat, amelyek a médium határait feszegetik.

A szervezet alapítványa jelenleg 33 nemzet mintegy 160 művészének több mint 2300 fotográfiai alkotását kezeli, amelyből évente több kiállítást is bemutat. Az alapítvány díjakkal, ösztöndíjakkal és a Fotografiemuseum Amsterdam Foam éves tehetséggondozó programjával támogatja a fotóművészeket. A díj shortlistjét novemberben jelentették be, most májusban pedig az idei nyertes nevét hozták nyilvánosságra. Az ünnepélyes díjátadóra a londoni The Photographers' Gallery-ben került sor, ahol a legjobbnak ítélt pályaművekből összeállított kiállítás 2024. június 2-ig látható.

Lebohang Kganye (1990, Katlehong, Dél-Afrikai Köztársaság) 2009-ben szerezte meg első fotográfiai oklevelét, jelenleg mesterdiplomáján dolgozik. Az elmúlt 14 év munkájának eredménye számtalan díj és az összetéveszthetetlen Kganye-stílus. Munkássága saját családjának mikrotörténete, illetve az országot napjainkig nagyban befolyásoló kolonializmus (1652–1961) és apartheid (1948–1991) körül forog. Kganye a Dél-afrikai Köztársaság apartheid és gyarmatosítás előtti, alatti és utáni történelmét vizsgáló sorozat a kísérleti installációkon keresztül olyan teret hoz létre, amely az emlékezet és a fantázia területein egyszerre van jelen. A művész a családjától különböző történeteket gyűjtött össze, és irodalmi művekkel közösen használta azokat. A díjat a 2023-as FOAM-ban megrendezett kiállításért kapta, melyről így írtunk korábban a Punkton: Ha valaki szigorúan fényképekre számít, csalódni fog: a négy termet betöltő tárlat Kganye négy multimédia projektjét mutatja be. Elsőszámú múzsája valóban a fotográfia, méghozzá saját családi fotóarchívuma, a kiállított munkák azonban messze túlmutatnak a médiumon.

Lebohang Kganye, a Deutsche Börse Photography Foundation 2024 díj nyertese elmondta:

Megtiszteltetés, hogy megnyertem a díjat, és hogy a nevemet az idei jelöltek között találjuk, akiknek a gyakorlata szintén kritikusan foglalkozik korunk sürgető kérdéseivel.

0103

Fotó: Mohlokomedi wa Tora, 2018, Scene 1 [detail] © Lebohang Kganye. Courtesy of the artist

0103

Fotó: Mohlokomedi wa Tora, 2018, Scene 2 [detail] © Lebohang Kganye. Courtesy of the artist

0103

Fotó: Mohlokomedi wa Tora, 2018, Scene 3 © Lebohang Kganye. Courtesy of the artist

0103

Fotó: Mohlokomedi wa Tora, 2018, Scene 4 © Lebohang Kganye. Courtesy of the artist

Clare Grafik, a The Photographers' Gallery megbízott igazgatója és a zsűri elnöke így nyilatkozott:

 

Kganye a fotográfia innovatív felhasználásával a múltat és a jelent ötvözi, hogy a politikai kérdéseket saját családjának és történelmének mélyen személyes történetein keresztül tárja fel. Néha teátrális, de mindig kísérletező, a fotográfia és saját archívumának használata munkáiban erőteljes és frissítő. 

0103

Fotó: Lebohang Kganye at the Deutsche Börse Photography Foundation Prize 2024 exhibition at The Photographers’ Gallery, London © Courtesy The Photographers’ Gallery

0103

Fotó: Lebohang Kganye at the Deutsche Börse Photography Foundation Prize 2024 exhibition at The Photographers’ Gallery, London © Courtesy The Photographers’ Gallery

Anne-Marie Beckmann, a Deutsche Börse Photography Foundation igazgatója a díjátadón a következőket mondta:
Örömmel jelentem be, hogy ő lett a nyertes ebben a különleges évben, amikor a The Photographers' Gallery-vel való együttműködés 20. és a Deutsche Börse Művészeti Gyűjtemény 25. fennállását ünnepeljük. Lebohang kiállítása az amszterdami Foam-ban izgalmas és magával ragadó betekintést nyújtott a művész fejlődő karrierjébe. Családtörténetének kockázatvállaló feltárása fontos vitákat nyit az apartheid valóságáról és következményeiről.

0103

Fotó: Lebohang Kganye at the Deutsche Börse Photography Foundation Prize 2024 exhibition at The Photographers’ Gallery, London © Courtesy The Photographers’ Gallery

0103

Fotó: Lebohang Kganye at the Deutsche Börse Photography Foundation Prize 2024 exhibition at The Photographers’ Gallery, London © Courtesy The Photographers’ Gallery

Jegyzetek

A Deutsche Börse Photography Foundation idei pályázatának négy legjobb művészének képei ezen a linken tekinthetők meg.