Menü

Alfredo Jaar kapta a Hasselblad-díjat

20 • 03 • 11PUNKT

Alfredo Jaar chilei származású művész kapta idén a fotós szakma egyik legfontosabb elismerését, a Hasselblad-díjat. Jaar a 40. díjazottja az először 1980-ban kiosztott jutalomnak, amely hagyományosan 1 millió svéd koronával (több mint 31 millió forint) és egy, a Hasselblad Centerben való kiállítási lehetőséggel jár.

A díjat október 19-én adják át Göteborgban, másnap pedig megnyílik az alkotó kiállítása. Emellett a Verlag der Buchhandlung Walther König kiadó gondozásában megjelenik a művész munkásságát áttekintő album is, amely könyv előszavát Jacques Rancière írja majd.

0103

Alfredo Jaar. Fotó: Björn Larsson Rosvall/TT

0103

Alfredo Jaar: Untitled (Water), 1992, 5 light box, színes nyomatok, 25 keretezett tükör. © Musée d'art contemporain de Montréal

Jaarral egy, a társadalmi, politikai kérdésekre érzékeny, a reprezentációra és a fotográfia médiumára is reflektáló, nem pusztán kétdimenziós képeket, hanem változatos installációkat alkotó művész, építész, filmes kapott nagy elismerést. Legismertebb munkája az 1994 és 1998 készült, a ruandai népirtást és annak következményeit dokumentáló The Rwanda Project.

A Hasselblad-díj presztízsét mutatja az eddig díjazottak névsora, amelyben a fotográfia olyan neves alkotói szerepelnek, mint Ansel Adams, Henri Cartier-Bresson, Sebastião Salgado, Richard Avedon, Robert Frank, William Eggleston, Cindy Sherman, Hiroshi Sugimoto, Jeff Wall, Malick Sidibé, Bernd és Hilla Becher, David Goldblatt, Nan Goldin, Sophie Calle, Wolfgang Tillmans, Rineke Dijkstra, vagy a 2019-es díjazott, Daidō Moriyama.

0103

Alfredo Jaar: He Ram, 1991, nyomtatott szöveg, tükör. © MoMa

0103

Alfredo Jaar: Lament of the Images, 2002, 2 alumínium asztal, üveg, plexi, neon, motor. © Tate