Menü

600 képet bemutató virtuális kiállításon tekinthető meg Dorothea Lange életműve

20 • 08 • 14Punkt

Dorothea Lange születésének 125. évfordulója alkalmából a kaliforniai Oakland Múzeum egy speciális online archívumot hozott létre, amely a dokumentarista fotográfusnő munkáit mutatja be. A projekt keretében Lange több mint 600 fényképét láthatjuk a kaliforniai Oakland Múzeum (OMCA) digitális archívumában. Lange főként a harmincas években készült felvételeiről ismert, amelyet a Farm Security Administration (FSA) számára fényképezett és ezzel segített arcot adni a gazdasági válság következményeinek. Az 1930-as, '40-es és '50-es évek során az alkotó rengeteget utazott, az 1929-es gazdasági összeomlás által érintett emberek életkörülményeit, mindennapjait, nagy empátiával. Mélyen megdöbbentette a hajléktalan, munkát kereső emberek sorsa, és elhatározta, hogy az utcán élőket örökíti meg azért, hogy a világ tudomást szerezzen nyomorukról.

"A fényképezőgép egy olyan eszköz, amely megtanítja az embereket, hogy miként lássanak anélkül."

0103

A Dorothea Lange archívum nyitóoldala. Forrás: Oakland Museum of California

0103

Dorothea Lange: Toward Los Angeles, California, Los Angeles county, CA, March, 1937 © The Dorothea Lange Collection, the Oakland Museum of California

0103

Dorothea Lange: Family (Arizona, Bureau of Agricultural Economics), Arizona, 1940 © The Dorothea Lange Collection, the Oakland Museum of California

Lange évtizedeken át dokumentálta az amerikai vidék életét; az otthonukat elhagyni kényszerülő, vándorló nincstelenek tragédiáját. Életműve – mely 6000 nagyítást és 40 000 negatívot tartalmaz – jelenleg az OMCA-ban található, és a 20. század első felének számos fontos aspektusát öleli fel. Lange a második világháború kitörésének évében otthagyta az FSA-t, 1941-ben Pearl Harborban fényképezett, majd 1943-tól a Háborús Információs irodának dolgozott. Az online archívumban ezek a képek is megtekinthetők, mivel az Oakland Múzeum kiállításán bemutatott munkáit az alábbi négy, tematikus szekcióban láthatjuk:

Minden szakasz egy rövid bevezetést és Lange saját idézetét tartalmazza. A múzeum kurátorai ezeket a blokkokat további altémákra bontották, így például külön fejezetet kapott az ikonikus képe, a Migráns anya is.

0103

Dorothea Lange: Migráns anya. Nipomo, Kalifornia. 1936. február vagy március. Forrás: Library of Congress

0103

Dorothea Lange: Stockton Assembly Center, WRA, 1942 © The Dorothea Lange Collection, the Oakland Museum of California

Az archívumban Lange felvételei mellett leveleket, újságcikkeket, térképeket, feljegyzéseket és kontaktmásolatokat is láthatunk, így a teljes online kiállítást megtekintve hiteles képet kapunk Lange munkájának sokszínűségéről, és arról, hogy mennyire meghatározó volt munkája a 20. századi szocio- és dokumentarista fényképezés területén.