Menü

Kiállítások, amiket nem érdemes kihagyni a héten

20 • 10 • 02Punkt

Erre a hétre több olyan kiállítást is ajánlunk, ami már csak rövid ideig látogatható Budapesten és vidéken, ám az idő rövidsége ellenére érdemes őket megtekinteni. Főleg, hogy kettő közülük vasárnap be is zár. Egy tárlat, ami fiatal művészek nézőpontjából foglalkozik a szülőföldhöz kapcsolódó érzelmeinkkel, egy analitikus, fotóesztétikai kérdéseket tematizáló, és egy, amely az orvostörténetben előforduló női szerepeket vizsgálja. Heti körkép.

A sort Piti Marcell és Váczi Lilla kiállítása nyitja a debreceni MODEM-ben. Az alkotók alföldi születésű művészek és a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója (FFS) tagjai, kiállításuk az FFS Átlátás #3 című programsorozatának része. A program célja, hogy fiatal művészeket és kurátorokat kapcsoljon össze non-profit és for-profit intézményekkel. A Termő/Föld című kiállítás az alkotók szülőhelyéhez fűződő viszonyát dolgozza fel, generációkon átívelő hagyományokat, érzéseket és  a természethez való viszonyulását vizsgálja. A kiállítótérben a fotográfiák mellett helyspecifikus installációkkal találkozhatunk. A kiállítás 2020. október 4-ig látogatható, vasárnap délután 15 órától Piti Marcell és Váczi Lilla tartanak tárlatvezetést. A kiállítás kurátora Czvetkó Fruzsina.

0103

Piti Marcell: Apaföld No. 9., plakát, tapéta technika, 2019, részlet a Termő/föld című kiállításból. Fotó: A MODEM és a művész jóvoltából.

0103

Váczi Lilla: Fóliasátor, 2020, installáció. Részlet a Termő/föld című kiállításból. Fotó: A művész jóvoltából.

Szabó Dezső legújabb kiállítása szintén alig másfél hétig látható Budapesten - ezúttal rendhagyó módon nem az őt képviselő Vintage Galériában, hanem a 2019-ben nyílt Godot Kortárs Művészeti Intézet (GICA) 700 nm-es kiállítóterében. A kiállításon Szabó Dezső 2015 és 2020 között készült, a kamera nélküli fotográfia fogalomkörébe tartozó munkái kerülnek bemutatásra. Szabó Dezsőt évtizedek óta a fotográfia médiumspecifikus kérdései foglalkoztatják, érdeklődése 2015 óta fordult a kamera nélküli fotográfia felé, munkáit a tavaly a Magyar Fotográfiai Múzeum gondozásában megjelent Darkroom című fotókönyvében foglalta össze. A Darkroom négy sorozatán kívül ezúttal két vadonatúj munkát láthatunk tőle, egy cianotípia és egy színes fotogram sorozatot. A kiállítás október 4-ig, 14-18 óra között tekinthető meg.

0103

Szabó Dezső: Extended Spectrum/Kiterjesztett spektrum, 2020, c-print. Részlet a Kamera nélkül c. kiállításból, 2020, Godot Kortárs Művészeti Intézet, Budapest. Fotó: Biró Dávid, a Vintage Galéria jóvoltából

0103

Szabó Dezső: Kamera nélkül, 2020, Godot Kortárs Művészeti Intézet, Budapest. Fotó: Biró Dávid, a Vintage Galéria jóvoltából

Várószoba - női gyógyítók és páciensek az orvoslás perifériáján címmel indult sorozat egy speciális tudománytörténeti témával, az orvoslás történetében a nők jelenlétével (orvosnők, védőnők, gyógyítók, bábák) és a női testhez kapcsolt szerepekkel foglalkozik. A projekt kurátorai (Gadó Flóra, Lázár Eszter, Nagy Edina, Őze Eszter) kortárs képzőművészeket kértek fel arra, hogy témafelvetésükhöz kapcsolódóan reflektáljanak a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattár (SOM) állandó kiállítására és gyűjteményére, illetve ezekből kiindulva a nők szerepére és helyzetére az orvostudományban.

A gyűjteményre reflektáló kortárs művek 2020 decemberéig havonta kerülnek be a kiállítótérbe és foglalják el a helyüket az állandó kiállításban. A projekt első állomásaként Simon Zsuzsanna és Varju Tóth Balázs munkáit láthatjuk. Október 7-én online eseményen, meghívott előadókkal, K. Horváth Zsolttal és Máriási Dórával beszélgetnek a modern társadalomban elsődlegesen a női devianciához társított magatartásbeli és megjelenési formákról.

0103

Részlet a Fortis Feminae című kiállításból, Simon Zsuzsanna zine-je. Fotó: Lukács Máté

0103

Simon Zsuzsanna: Fortis Feminae, 2020. A művész jóvoltából.