Menü

Írók és művészek Székely Aladár műtermében

20 • 10 • 22Punkt

150 éve született Székely Aladár, a 20. századi magyar portréfényképezés útját meghatározó fotográfus. Az évforduló alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítása arra vállalkozik, hogy ismert és eddig nem publikált képek segítségével betekintést engedjen a művész személyes életébe, a műteremben folyó alkotómunka kisebb műhelytitkaiba, s nem utolsó sorban több mint 100 fotó segítségével felrajzolja a Székely műterem három és fél évtizedes működésének jellemző vonulatait.

 

0103

Székely Aladár önarcképe, 1912 körül, eredeti negatívról készült kontakt, 24 x 18 cm © Petőfi Irodalmi Múzeum

Székely Aladár pályájának ívelése egybeesett Ady, a Nyolcak, Bartók határozott fellépésével, -  a fényképezés terén Székely is minden téren újat akart, „egyszerűségre, közvetlenségre és egyéni művészi látásra” törekedett. 1915 karácsonyára jelent meg az Írók és művészek című albuma, addigi pályafutásának rá jellemző válogatása.  Tudatosan és eltökélten fényképezte a századelő szellemi panteonját, írókat, festőket, zeneművészeket, színészeket. Munkásságát öntudatosan maga és kritikusai is úttörőnek értékelték, hitte, hogy a jövőnek dolgozik, s hogy az utókor irodalomtörténeti és művészettörténeti szempontból is magasra értékeli majd az általa megörökített vizuális tablót.

A tárlat 2020. október 21. – 2021. január 30. között látogatható a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A kiállítás a Fotóhónap 2020 eseménysorozat része, a kiállítás kurátorai: E. Csorba Csilla és Kovács Ida.