Menü

Fotókiállítás-ajánló a Múzeumok Éjszakája programjaiból

21 • 06 • 22Baki László

2021. június 26-án, szombaton – immár tizenkilencedszer – rendezik meg az idei Múzeumok Éjszakáját. Különleges alkalom lesz az idei rendezvény, hiszen a Múzeumok Éjszakája lesz a világjárvány utáni újranyitást követő első, országos jelentőségű kulturális esemény.

Ismét rengeteg érdekes programmal készültek az eseményhez csatlakozó intézmények, de mi, itt a Punkton most kizárólag a Múzeumok Éjszakája alatt Budapesten látható fotókiállításokból válogattunk. Ajánlónkban a Magyar Nemzeti Galéria, a Műcsarnok, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Capa Központ, a Mai Manó Ház és a Rákospalota Helytörténeti Gyűjtemény tárlatait mutatjuk be. 

 

A Magyar Nemzeti Galériában Baranyay András munkái láthatók. Az alkotó munkásságában a hetvenes évek elejétől a fotóalapú munkák, s ezek közül is, a mindvégig a figurativitás határain belül maradó „klasszikus műfajok” – csendéletek, portrék – játsszák a főszerepet. A kamaratárlaton a Baranyay András munkásságát meghatározó szellemi-filozófiai háttérről is informáló főműveket – köztük egy animációsfilmet –, valamint a hozzájuk kapcsolódó vázlatokat, műverziókat és dokumentumokat mutatják be.

0103

Fotó: Baranyay András: Önarckép Jane Morisszal I-IV, 1982

A Műcsarnokban négy kiállítással készültek a szervezők. Az ide látogatók a Howard Greenberg gyűjteményét bemutató tárlatot, a II. Fotóművészeti Nemzeti Szalon 208 fotográfusának kiállítását, a Filmesek fotói és a Fotográfiák képzőművészekről című tematikus válogatást is megtekinthetik. 

0103

Fotó: Deim Balázs: SPACE, Object from Deep Space, 2020
digitális fotó, giclée nyomat, ed. 5/1 60 x 60 cm.

0103

Fotó: Martin Munkácsi: Akt napernyővel, Harper's Bazaar, 1935. július
zselatinos ezüst nagyítás, Courtesy Howard Greenberg Gallery, New York
© Estate of Martin Munkácsi

A Petőfi Irodalmi Múzeumban megrendezett Új vizeken... Írók és művészek Székely Aladár műtermében című kiállítás arra vállalkozik, hogy ismert és eddig nem publikált képek segítségével betekintést engedjen a művész személyes életébe, a műteremben folyó alkotómunka kisebb műhelytitkaiba, nem utolsó sorban pedig több mint 100 fotó segítségével felrajzolja a Székely-dinasztia három és fél évtizedes működésének jellemző vonulatait.

0103

Székely Aladár fiával. Fotó: PIM Művészeti, Relikvia- és Fotótár

A Capa Központban szintén négy kiállítással készültek: a Gyógyír című csoportos kiállítás létrejöttéhez Gellér Judit kurátor nyolc fotográfust – Bartha Mátét, Csontó Lajost, Fátyol Violát, Gyenis Tibort, Hodosy Enikőt, Szatmári Gergelyt, Szász Lillát és Szombat Évát – kérte fel arra, hogy válaszokat keressenek és új, elsősorban a fotográfia médiumával létrehozott alkotásokon keresztül vizsgálják és mutassák be a gyógyírt jelentő utakat, lehetőségeket napjainkban. A Gyógyír mellett Július Gyula fényfrottázsaival, Szalontai Ábel évtizedek óta készülő fotósorozatának reprezentatív válogatásával és André Kertész Magyarországon készült képeivel is találkozhatnak a látogatók.

0103

Fotó: Szász Lilla: Lány virágok között, részlet az Öndivatbemutató című sorozatból, 2018
lambda print, 15x15 cm

0103

Fotó: Szalontai Ábel: részlet a Csillagöböl című sorozatból, 2001–2021

0103

Fotó: André Kertész átugorja az itatóvályút, Szigetbecse, Magyarország
Kertész Jenő felvétele, 1923. július 15./1967 k.

A Mai Manó Ház emeleti kiállítótereiben Gerhes Gábor Der Plan. című kiállítása látható, mely a képzőművész utóbbi harminc évben készült fotóalapú munkáit mutatja be. Milyen kapcsolódási pontok bukkanhatnak fel Gerhes Gábor pályafutásának három évtizede alatt? A kiállítás ennek az összetett alkotói gondolkodásnak a bemutatására vállalkozik, melyet ilyen formában első alkalommal láthatnak az érdeklődők.

A könyvesboltnak is helyt adó PaperLab Galériában Helmut Völter: Felhők a Fudzsi körül című sorozatát mutatják be. Helmut Völter (sz. 1978) Berlinben dolgozó képzőművész és tervezőgrafikus. Munkájában a kutatás- és archívumalapú témákat könyvek és kiállítások formájában hozza létre. Érdeklődésének középpontjában a fotográfiák történelemben, médiában, művészetben és tudományban betöltött szerepe áll.

0103

Fotó: Gerhes Gábor: Magyar Hold 1., 2011, fotó, lightbox, Ed. 1. 70x100 cm, Gerendai Károly gyűjteménye
Minden mű az ACB Galéria és a szerző jóvoltából. © Gerhes Gábor – minden jog fenntartva!

0103

Fotó: Masanao Abe, Felhőt ábrázoló fénykép 690, 1936. szeptember 15, 9.00 óra

A Rákospalotai Múzeumban Gábor Enikő fotóművész Fordulópont című kiállításának megnyitójával készülnek, ahol az utóbbi hat évben készült a kamera nélküli sorozatainak darabjaiból mutat be egy szűkebb válogatást. A kiállításon bemutatott képek érdekessége, hogy az egyes fotók működnek síkban kiterítve és térben meghajlítva is, de egyszerre nem látható mindkét állapot.

0103

Fotó: Gábor Enikő: Miheztartás, 2015, 107 x 73 cm

Jegyzetek

A 19. Múzeumok Éjszakája programjait ezen a linken lehet átböngészni.