Menü

„A fényképezésben nincsenek szabályok.” – Bill Brandt monográfia

21 • 01 • 21Baki László

Bill Brandt Hamburgban született orosz származású, de brit állampolgárságú szülőktől 1904-ben. Egy svájci műteremben tanult fényképezni, majd 1929-ben Párizsba költözött és a világhírű Man Ray tanítványa lett. Két évvel később tért vissza Angliába, ahol fotóriporterként a Weekly Illustratednek és a Picture Postnak kezdett el dolgozni. Brandt szokatlan perspektíváival, a fény és árnyék játékaival és különös témaválasztásával kitűnt a brit sajtóban publikáló fotóriporterek közül.

0103

Bill Brandt (British born Germany, 1904-1983) Evening in Kenwood c. 1934 Gelatin silver print 9 x 7 3/4″ (22.9 x 19.7cm) The Museum of Modern Art. Acquired through the generosity of David Dechman and Michel Mercure and the Committee on Photography Fund. © 2012 Bill Brandt Archive Ltd.

„A fényképezésben nincsenek szabályok. Ez nem sport. Egyedül az eredmény számít, és nem az, ahogy azt elértük.” – vallotta a fotográfus.

Cyril Conolly, a svájci Camera lap szerkesztője ezt írta róla 1972-ben:
„Tőle megkapjuk mindazt, amit egy fotográfustól várhatunk. Kíváncsiságot, szellemességet, ügyességet, objektivitást, fantáziát, technikai tudást és a szigorúságot a válogatásban.”

Közel fél évszázadon át tartó karrierje mellett Bill Brandt a fotográfia több fő műfajának is mestere volt. Éppoly jártas volt riportfényképezés, portrékészítés területén, mint az akt- és tájfotózás világában. Első pillantásra Brandt műfajválasztásai összefüggéstelennek tűnhetnek, de karrierjének teljes elemzése során egy közös téma mindig előtérbe került, az, amit Sigmund Freud pszichológus és Eugenio Trías filozófus „baljóslatúnak” nevezett.

A Thames and Hudson gondozásában megjelent 292 oldalas monográfia 200 fényképpel illusztrálja Brandt életútját, melyben az akt-, táj- és portréképek mellett a korai munkái is helyet kaptak. Az album előszavát Nyugtalanító szépség címmel Ramón Esparza, független kurátor az Universidad del País Vasco audiovizuális kommunikáció és elmélet professzora írta, de a könyvben Bill Brandt életművének specialistája, Maud de la Forterie gondolatait is megismerhetjük, aki doktori tanulmányait a Sorbonne-on végezte el. Az albumban egy rövid esszét is találhatunk, ahol Brandt és a piktorializmus kapcsolatát elemzi Nigel Warburton filozófus és író, és igazi kuriózumként Brandt művészi hitvallása is olvasható a 2020 októberében megjelent kötetben.

0103

© Thames & Hudson

0103

© Thames & Hudson

0103

© Thames & Hudson

0103

© Thames & Hudson

0103

© Thames & Hudson

0103

© Thames & Hudson

0103

© Thames & Hudson

0103

© Thames & Hudson

Kiadó: Thames and Hudson, 2020
Oldalszám: 292 oldal
Nyelv: angol
ISBN: 9780500545386

A fotóalbum megrendelhető a Mai Manó Könyvesboltban.