Menü

Elhunyt Naomi Rosenblum (1925-2021), az első nő, aki fotográfiából szerzett doktori címet

21 • 03 • 18Cserna Endre

0103

Naomi Rosenblum a FotoArtFestivalon, 2007, Lengyelország. Fotó: Piotr Bieniecki (wikipedia.org)

Kilencvenhat éves korában elhunyt Dr. Naomi Rosenblum fotótörténész, több New York-i egyetem fotográfia és képalkotás szakos oktatója, akinek munkája sokban hozzásegítette a fotó médiumát ahhoz, hogy autonóm művészeti műfajként ismerjék el. Ő volt az első nő, aki fotográfiából szerzett doktori címet, és a szakma úttörőjeként harmincéves pályafutása alatt kiemelkedően formálta személyiségével a fényképészet szakmai és művészeti megítélését, különös tekintettel a női fotográfusokra és a humanista fotográfia alkotásaira.

Bár a fotótörténet nagyrészt olyan híres fotográfus nemzetek munkáira koncentrál, mint Anglia, Franciaország vagy az Amerikai Egyesült Államok, Rosenblum 1984-ben megjelent könyve az “A World History of Photography” nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a médium kedvelői és kutatói érdeklődését kiváltsa, és egyúttal globális kontextusba helyezze át annak vizsgálatát, értelmezését. A kötet azóta is a fotótörténet és elmélet egyik alapműve maradt.
Rosenblum másik, szintén fontos tanulmánya a “A History of Women Photographers” 1994-ben jelent meg, és a női fotográfia kevésbé ismert és kutatott történetét mutatja be a 1800-as évek közepétől – amikor a Kodak kameráknak köszönhetően egyre több nő kezdett el a fényképészettel foglalkozni –, egészen a huszadik század feminista, avantgárd fotográfiai mozgalmaiig.
Rosenblum kurátori munkássága sem elhanyagolható, hiszen olyan modernista alkotók munkáit gondozta, mint Paul Strand, Dorothea Lange vagy Lewis W. Hine, de az első összefoglaló jellegű, női fotográfusok művészeti alkotásait bemutató 1996-os vándorkiállítás megszervezése is az ő nevéhez fűződik.

Naomi Rosenblumot az Aperture Alapítvány 2020-as gáláján tüntették ki a fotográfia területén elért úttörő közreműködéséért, de a fotótörténész nevét – könyvei mellett – a lányai által alapított Rosenblum-ösztöndíj is őrzi.