Menü

Magyar siker a Sony World Photography Awards pályázaton

21 • 03 • 20Baki László

A World Photography Organisation március 19-én jelentette be az idei Sony World Photography Awards fotópályázat Open Competition versenyének kategóriagyőzteseit. A nyílt versenyen azokat az önálló képeket díjazzák, amelyek világunk szépségét emelik ki. A fotográfusok legfeljebb három képpel pályázhattak az alábbi kategóriákban: építészet, kreatív, tájkép, életmód, mozgás, természet és vadvilág, tárgy, portré, utcai fényképezés és utazás. A díjazottak a Sony legújabb digitális képalkotó eszközeivel gazdagodnak, és munkáik bekerülnek a Sony World Photography Awards aktuális évkönyvébe. A fotópályázat nyílt versenye nem csak a legjobb munkákat díjazza, de lehetőséget biztosít a fotográfusoknak arra is, hogy képeiket közönség előtt is bemutathassák. A program közel tízéves fennállása óta több mint 400 fotográfus élhetett ezzel a lehetőséggel.

Idén több mint 100 fotográfus került a 2021-es verseny kategórianyertesei mellé, ahol a Tárgy (Object) kategóriában egy magyar fotográfus munkáját találta a legjobbnak a szakmai zsűri. Zih Kata Memento című díjnyertes képén egy szabó próbababáját láthatjuk egy üres szobában. A fotográfus számára a jelenet mozdulatlansága a magány érzését kelti, és felidézi a karanténban töltött időszak emlékeit.

0103

Fotó: Zih Kata: Memento, 2020

B. L.

Mikor kezdett el a fotográfiával foglalkozni?

Z. K.

2015-ben kezdtem komolyan foglalkozni a fotózással, akkor gondoltam úgy – azaz gondoltuk, mert a hobbink férjemmel közös –, hogy ideje tudatosabban művelni a fényképezést. Ekkor iratkoztunk be a fotooktatas.hu természetfotós képzésére, amit aztán számos további kurzus – természetfotós, alkotó fotográfus, világítástechnika – és workshop követett. Menet közben rájöttem, hogy nem csak a természetfotózás, hanem a fotózás egyéb területei is érdekelnek, nagy kedvencem pl. a portréfotózás. 2019-ben kezdtem el pályázni a fotóimmal, megszereztem az AFIAP minősítést, és három önálló és több csoportos kiállításon is megmutathattam munkáimat. Időközben a hobbim hivatássá is vált.

B. L.

Mely fotográfusok inspirálták?

Z. K.

Sok fotográfus munkája példaértékű számomra, de ha egyet kellene kiemelni, akkor Sebastião Salgado lenne az. Lenyűgöznek a fotográfiái és a mentalitása is. Köszönettel tartozom tanáraimnak, akiktől rengeteget tanultam és inspirálólag hatottak rám. Kronológiai sorrendben: Imre Tamás, aki a fejembe verte a fényképezés alapjait, Szekeres János, Krivánszky Árpád és Suhayda László, akik megtanítottak a természetfotózás rejtelmeire, Eifert János, aki megismertette velem az alkotó fotográfia szépségeit és végül, de nem utolsósorban Szipál Péter, aki nélkül a portréfotózás nemhogy nem lett volna az egyik kedvencem, de nem is nagyon próbálkoztam volna vele.

B. L.

Hol és mikor készült a kategórianyertes fotó?

Z. K.

A kategórianyertes fotó, a Memento, a Terem 22 stúdióban készült tavaly október végén. Aktot fotóztam, és a fotózás végén fedeztem fel a félhomályos sarkot a beszűrődő fényekkel, aminek a hangulata azonnal megfogott. Elrendezgettem a talált széket és próbababát, készítettem néhány képet modellel és anélkül. Ez lett a végeredmény, így elhagyatottan tetszett igazán. Az volt bennem, hogy itt van ez a nyomorult pandémia, a kényszerű magány, a kiüresedett társas terek, de itt van a fény is, ami előbb vagy utóbb, de el kell űzze a sötétséget.

A verseny végső győztesét 2021. április 15-én hirdetik ki. A győztes képet és a kiválasztott munkákat virtuális kiállítás keretében mutatják be, amely a World Photography Organisation honlapján lesz megtekinthető.