Menü

5kérdés – Szamódy Zsolt Olaf

21 • 04 • 10Punkt

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Szamódy Zsolt Olaf fotóművészt, a Magyar Fotóművészek Szövetségének korábbi elnökét kérdeztük.

1.     Mely fotográfusok inspirálták, és hogyan befolyásolták az alkotói folyamatokat?

Elsőként említem Dulovits Jenőt, akinek Így fényképezek című albuma szinte tankönyv volt számomra. Személyes kapcsolatok híján elsősorban fotóalbumok segítségével tájékozódhattam, ebben nagy lehetőség volt élsportolói időszakom, mivel már fiatalon nemcsak a környező országokban, de Nyugat-Európában is többször jártam, és minden alkalommal hoztam haza könyveket, folyóiratokat. Így ismerkedtem meg Robert Doisneau, Herbert List, Franco Fontana, Don McCullin és David Bailey munkáival. Korniss Péter Múlt idő című albumát édesanyámtól kaptam, ettől kezdve figyeltem Korniss életművét.

Korábban nyertem díjakat a nemzetközi PENTACON – ORWO pályázatokon (1981,1983), minthogy tájékozott lettem volna a hazai fotográfiai élet meghatározó alakjainak kérdésében. Csak évekkel később ismertem meg a meghatározó hazai alkotókat. Nagy hatással volt rám Török László, Tóth György, Kerekes Gábor és Kunkovács László, aki teljesen más vonalat képviselt.
Balla Andrással és az Esztergomi Fotóklubbal is szoros kapcsolatunk alakult ki, sokat köszönhetek neki.
Dr. Albertini Béla több alkalommal jött Tatabányára, és a fotótörténet-előadásai mindig irányt mutattak számunkra.
Benkő Imrét említeném még, akivel a mai napig folyamatos a kapcsolatunk, több alkalommal utaztunk mindkettőnk számára fontos országba, Kínába.

 

2.     Melyik fotóalbum vagy kiállítás volt a legmeghatározóbb az életében?

Pilaszanovich Iréntől kaptam, reflektálásaként a Monostori Erőd sorozatomra, talán ezért is említem Josef Sudek Panorama (Zdenek Kirchner) című albumát.

 

3.     Mikor és hol volt az első egyéni kiállítása?

Első alkalommal 1986-ban Népház Galériában, Tatabányán állítottam ki képeimet, mely kiállítást utána közvetlenül a Budapesti Fotóklub (MADOME) is bemutatta.

 

4.     Analóg vagy digitális fényképezőgépet használ?

Ma már túlnyomó részben digitális eszközökkel fényképezek, ez a napi rutin, de nem váltam meg egyetlen, korábban rendszeresen használt kamerámtól, objektívemtől sem, így amikor olyan helyzet adódik, akkor nagy örömmel használom az alábbiakat: Nikon F100, Mamiya 645 Super, Linhof Technika 9x12, Horseman 9x12.

Ugyanakkor keresem az átjárási lehetőségeket, itt nem pusztán a szkenner nyújtotta megoldásokat értem, de az ellenkező irányban is gondolkozom. Mindig is magam végeztem (a fekete-fehér) labormunkákat, a mai napig megvan a jól felszerelt laborom, és csak a rendelkezésre álló idő határozza meg, hogy mikor tudok ott dolgozni.

 

5.     Milyen fényképet készített legutóbb?

Barátom, akivel együtt készítettük a Komárom. Erődváros című albumunkat, Dr. Csikány Tamás motivált egy új sorozat elindítására, amelyet az Erődben fényképezett 9x12 cm nyersanyagok felhasználásával készítettem az elmúlt időszakban. A labirintus kijárata IV.  című képem színes és fekete-fehér negatívok kombinálásával készült.

0103

Fotó: Szamódy Zsolt: A labirintus kijárata IV.