Menü

Budapest, Vancouver, Párizs – Tavaszi fotófesztivál-körkép I.

21 • 04 • 25Schuller Judit Flóra

Idén tavasszal, a művészeti élet újraéledésének egyik fontos jeleként számos fotófesztivál kerül megrendezésre világszerte. Többségük hibrid programmal készül, egyszerre szerveznek online és offline kiállításokat, valamint kapcsolódó eseményeket. A tavaszi fotófesztiválokat ismertető cikkünk első részében Budapest, Vancouver és Párizs kulturális eseményeire kalauzoljuk el az olvasót.

0103

Fotó: Walker Evans: Torn Movie Poster, 1931
silver gelatin print, 25.3 x 20.2 cm
Collection of the Vancouver Art Gallery, Vancouver Art Gallery Acquisition Fund

Capture Photography Festival
Vancouver, Kanada, 2021. április 2. – 31.

A Vancouverben megrendezett Capture Photography Festival célkitűzése a fotográfia népszerűsítése és a műfaj korlátainak kiszélesítése, nemzetközi és helyi fotóművészek munkáin keresztül. Idén több mint 30 helyszínen, független galériák és múzeumok tereiben kerül megrendezésre a fesztivál. A nézőket a kiállításokon túl számtalan, online megrendezett programmal is várják a szervezők beszélgetések, előadások és egy rendhagyó, kétrészes olvasókör formájában, amelynek témája a testkép és a képalkotó technológiák, valamint az online tér viszonya. 

A fesztivál két nagyszabású csoportos kiállítással is készül. A Feast for The Eyes tárlat Susan Bright és Denise Wolff kurátorok rendezésében jött létre és olyan világhírű fotográfusok munkáit mutatja be, mint Nobuyoshi Araki, Cindy Sherman, Sandy Skogland, Nan Goldin, Wolfgang Tillmans vagy Andy Warhol. A tárlat az étel és az evés témáját, ahhoz fűződő viszonyunkat járja körbe a fotográfia különböző szegmensein keresztül, a reklámfotó műfajától, a divat és a tudományos képeken át egészen a művészi felhasználású fotográfiákig.
A fesztivál másik húzóeseménye a Vancouver Art Gallery-ben megrendezett, és annak gyűjteményéből összeválogatott Pictures and Promises című kiállítás, ahol többek között Barbara Kruger, Walker Evans és Yasumasa Morimura fényképei kerülnek bemutatásra. A klasszikus fotográfus mesterek képeit felvonultató tárlat a fotográfiai médium és a sokszorosítás problémakörét helyezi a fókuszába.

0103

Fotó: Sandy Skogland, Peas on a Plate, 1978
© Sandy Skogland, Courtesy RYAN LEE Gallery, New York

0103

Fotó: Jesper Boot: Power, 2021

Circulation(s) European Young Photography Festival
Párizs, 2021. március 13. – május 2.

Az idén 11. alkalommal megrendezett Circulation(s) fesztivál fókuszában azok a fiatal, európai alkotók állnak, akiket egy szakmai zsűri választott ki a beérkezett pályázatokból. Az esemény fő helyszíne Párizsban van, de Franciaország- és Európa-szerte is jelentkeznek kisebb kiállításokkal és programokkal a szervezők. A fesztivál idén sajnos személyesen nem látogatható, az esemény online felületein viszont betekintést nyerhetünk az idei kiállítók munkásságába, és számos kapcsolódó program is elérhető lesz, többek között beszélgetésekbe, előadásokba lehet bekapcsolódni, valamint egy online portfólió-konzultáció is megrendezésre kerül a fesztivál keretein belül. Megnyitó hiányában egy bemutatkozó videó is készült, amelyben a kiállító fiatal alkotók mutatják be röviden projektjeiket.

A kiállítók munkáiban változatos témákat és sokféle egyéni látásmódot fedezhetünk fel idén. Power című sorozatában Jasper Boot – holland származású művész – családtagjait örökíti meg a politikus portrék vizuális nyelvét használva. Fotóin a hatalom megjelenítési módjait vizsgálja, megkérdőjelezve annak manipulatív jellegét és érvényességét. Boot a zsűri Fujifilm 2021-es különdíját is elnyerte idén. Bianca Salvo, olasz fotográfus az űr képzeletbeli világába kalauzol a The Universe Makers című sorozatával. A két éven keresztül készült, kutatás alapú projekt az űrábrázoláshoz kapcsolódó kollektív képi tudástárunkat használta fel, és azok vizsgálata alapján készített igaznak tűnő képeket és installációkat. Sorozatának képei bár a bizonyosság látszatával élnek, egy fiktív űrutazásra invitálják a nézőt.

0103

Fotó: Bianca Salvo: The Universe Makers, 2021

0103

Fotó: Lillian Bassman: Anneliese Seubert, Párizs (New York Times Magazine), 1996
zselatinos ezüst nagyítás, később nyomtatva
Courtesy Howard Greenberg Gallery, New York /© Estate of Lillian Bassman

Budapest Fotófesztivál
Budapest, 2021. március 27. – május 21.

Idén 5. alkalommal került megrendezésre a Budapest Fotófesztivál. A fesztivál fő programja az egészen június végéig látogatható Fotóikonok – Archívumból történelem című tárlat, amely a New York-i Howard Greenberg gyűjtemény anyagából – melynek egy részét 2013-ban a Mai Manó Ház is kiállította – mutat be egy válogatást a Műcsarnokban. A tárlat kurátora, Anne Morin egyfajta archívumként közelítette meg a több mint 30.000 felvételt magába foglaló gyűjteményt.  “Ez az archívum ezer történetet mond el, és annyi alakot vonultat fel, ahányan csak belenéznek. Végtelen lehetőségeket kínál. Minden képe egy történet kezdete és egyben portré a történetmesélőről.” A kiállításon a fotográfia olyan kulcsszereplőivel találkozhatunk többek közt, mint Martin Munkácsi, Berenice Abbott, Walker Evans, Man Ray vagy Manuel Álvarez Bravo. 

A Kiscelli Múzeum ad otthont a Szarka Klára és Somosi Rita által rendezett Élet/Kép című csoportos kiállításnak, amely a zsánerkép hívó szava köré épül fel. A kurátorok arra keresték a választ, miként változott meg az életkép fogalma és vizuális megközelítése az utóbbi években. A klasszikus példákon túl fiatal, kortárs alkotók reflexiói is megjelennek majd a kiállításon, akiknek munkái egy pályázaton keresztül lettek beválogatva. Eperjesi Ágnes színes fotogram munkáiból az acb Galéria mutat be egy válogatást. Számos, a fiatal generációt képviselő alkotó is bemutatkozik önálló kiállítások keretein belül, például Lázár Dóri Fejfák/Fafejek című kiállítása, amelyben az alkotó fő témájának saját maga (ön)vizsgálatát választja.