Menü

Intimitás, játékosság, társadalomkritika – Wolfgang Tillmans, Turner-díjas fotográfus kiállítása a Trafó Galériában

21 • 06 • 03Baki László

2021. június 4-én nyílik meg a világ egyik legismertebb kortárs fotográfusának, Wolfgang Tillmans A te tested a tiéd című kiállítása a Trafó Galériában, amely Tillmans első egyéni kiállítása Magyarországon.

Wolfgang Tillmans fényképei aktívan beékelődnek a minket körülvevő valóság repedéseibe, halkságukkal, sebezhetőségükkel, intimitásukkal és közelségükkel hol kitöltik, hol tovább feszítik ezeket a réseket. A Trafó Galériában megrendezésre kerülő kiállítás szintén egy ilyen résnek tekinthető. Résnek, ami teret ad a félelem nélküli emberi érintkezéseknek, a biztonság és szabadság pontszerű pillanatainak, és ahol a normának és az igazságnak nem csak egyetlen formája fogadható el. Tillmans megközelítése ilyen értelemben radikálisan nyitott és reményteljes.

0103

Fotó: Seth Fluker: Wolfgang Tillmans portré

Wolfgang Tillmans generációjának egyik legbefolyásosabb, iskolateremtő művésze. Egész eddigi pályafutása során megkérdőjelezte a képkészítés lehetőségeit és egy újfajta szubjektivitást hozott a fotográfiába. Az intimitást és a játékosságot társadalomkritikával párosítja, így kérdőjelezve meg a fennálló értékeket és hierarchiákat. A különböző műfajokat, témákat, technikákat és kiállítási stratégiákat szintén mindenféle hierarchia nélküli integrálja művészetében. Korai képei óta, amelyek az AIDS-krízis és a berlini fal leomlása utáni időszak új társadalmi és kulturális berendezkedésével foglalkoznak, Tillmans mindig is erős politikai tudatossággal alakította praxisát és nyíltan foglalt állást bizonyos politikai témák kapcsán. Az elmúlt években politikai elkötelezettsége túllépett a képkészítés gyakorlatán; a társadalmi aktivizmus és szolidaritás jegyében több kampányt kezdeményezett az általa 2017-ben létrehozott Between Bridges alapítvány szervezésében (többek között 2016-ban a Brexit ellen és az európai parlamenti választásokon való választói részvétel növelése érdekében). Az alapítvány a művészetek, az LMBT+ jogok és az antirasszizmus területén aktív.

A te tested a tiéd című, most megnyíló budapesti kiállításon látható fotókon szintén összefonódnak a személyes és a közéleti-politikai témák, terek. A történelmi idő relativizálása a kollektív emlékezeten ütött képi és szöveges rések segítségével az egyéni felelősség kérdését állítja középpontba.

0103

Fotó: Wolfgang Tillmans: Freischwimmer 203, 2012

0103

Fotó: Wolfgang Tillmans: Omen, 1991

Jegyzetek

A Turner-díjas Wolfgang Tillmans június 5-én, szombaton 19 órától előadást tart művészi gyakorlatáról a Trafó Nagytermében, angol nyelven.
A kiállítás július 18-ig látogatható.