Menü

Spanyol idősek életét bemutató sorozat nyerte el az idei Pulitzer-díjat

21 • 06 • 11Baki László

A Pulitzer-díj az egyik legrangosabb amerikai szakmai kitüntetés, melyben a nyomtatott és online újságírásban, valamint az irodalomban, zenében, s egyéb művészeti ágakban elismerésre méltó alkotók részesülnek évről évre. A makói születésű amerikai újságíró és sajtómágnás Joseph Pulitzer (Pulitzer József, Makó, 1847. április 10. – Charleston (Dél-Karolina, USA), 1911. október 29.) hagyatékából létrehozott kitüntetést a Columbia Egyetem újságírói kara (Columbia University Graduate School of Journalism) adja ki 1917. június 4. óta.

A fotográfia műfajában 1942-től osztanak díjakat. 1967-ig Pulitzer Prize for Photography (Pulitzer-díj fényképezésért) kategóriában tüntettek ki alkotókat, 1968-tól pedig két külön díjat osztottak: Pulitzer Prize for Feature Photography (kiemelkedő fekete-fehér vagy színes fotó, fotósorozat vagy fotóalbum egy jelenségről), illetve Pulitzer Prize for Spot News Photography. 2000-től Pulitzer Prize for Breaking News Photography néven került kiosztásra híreseményről készített kiemelkedő fekete-fehér vagy színes fotóért, fotósorozatért vagy fotóalbumért.

A Pulitzer-díjat eredetileg 2021 márciusában adták volna át, de a járványügyi helyzetre való tekintettel az eseményt június 11.-re tették át. A magyar idő szerint este 19.00 órakor kezdődő online díjátadón Emilio Morenatti, az Associated Press (AP) fotóriportere Feature Photography kategóriában nyerte el az első díjat, míg a Breaking News Photography kategóriában szintén az AP munkatársai által készített sorozat kapott Pulitzer-díjat és a vele járó 15.000 dollárt.

Emilio Morenatti megrendítő fotósorozata a COVID-19 járvány idején küzdő spanyol idősek életébe vonja be a nézőket.

0103

Fotó: Emilio Morenatti: A 81 éves Agustina Cañamero megöleli és megcsókolja férjét, Pascual Pérezt (84) egy műanyag vásznon keresztül, hogy elkerülje a koronavírus megfertőződését egy barcelonai idősek otthonában, 2020. június 22-én.

Az AP fényképgyűjteménye az ország válaszát foglalja össze George Floyd halálára.

0103

Fotó: Evan Vucci: Tüntetők rongálnak meg egy autót, amikor 2020. május 31-én George Floyd halála ellen tiltakoztak a washingtoni Fehér Ház közelében.

A 2021-es Pulitzer-díjas sorozatok teljes képanyaga az alábbi linkeken tekinthetők meg:

Emilio Morenatti (15 fotó)

Az Associated Press fotóriporterei (15 fotó)