Menü

0103

Újságos üzlet, ahol Picture Post, Lilliput és Housewife magazinokat is árulnak, Coventry, 1942
(Photo by Haywood Magee/Picture Post/Hulton Archive/Getty Images)

Dokumentumfilm készült a Picture Postról, melynek egy magyar volt az első főszerkesztője

21 • 09 • 15Baki László

A Picture Post fotográfiai magazin 1938-tól 1957-ig heti rendszerességgel jelent meg az Egyesült Királyságban. Az amerikai LIFE magazin mellett ezt a lapot tartják a fotózsurnalizmus másik legsikeresebb úttörőjének, mely indulása után fél évvel már heti 1,6 millió példányban kelt el. Első főszerkesztője a magyar származású Stefan Lorant, azaz Lóránt István volt, aki így vallott a szerkesztői elveiről:

„A képek ne legyenek beállítottak, a jó fotóriporter úgy használja a fényképezőgépét, mint az újságíró a noteszét, akként jegyezve fel gyorsan az eseményeket, ahogyan történnek, anélkül, hogy megakasztaná azokat egy felvétel kedvéért. Az emberek legyenek olyanok a fotókon, amilyenek a valóságban, ne olyanok, amilyeneknek látszani szeretnének. A fotóriportok nőkről, férfiakról, szegényekről, gazdagokról, fiatalokról, idősekről szóljanak, s nem csupán egy társadalmi klikk életéről. A mindennapokat kell valósághűen ábrázolni.”

0103

Fotó: Kurt Hutton: Stefan Lorant (1901-1997) a Picture Post főszerkesztője a magazin következő számát tárgyalja Tom Hopkinson (1906-1986) segédszerkesztővel (balra). © Getty Images

0103

Picture Post címlap, 1951. február 3.
(Photo by Bert Hardy/Picture Post/IPC Magazines/Getty Images)

„A jelen közönségével is szerettem volna megismertetni a Picture Post és fotográfusainak rendkívüli történetét. Sok minden, amit ma természetesnek veszünk a fotográfiában – ahogy ma a fényképekre és a tördelésre gondolunk –, a Picture Posttal kezdődött. A brit társadalomról alkotott elképzeléseink közül sokat a Picture Postnak és alkotói egyedülálló csoportjának köszönhetünk. A filmben megpróbáltuk megragadni a tevékenység átfogó jellegét, megmutatva, hogy fontos téma volt a hétköznapi élet is – amit ma dokumentarista vagy utcai fotográfiának neveznénk, szemben a háború dokumentálásával. Érzékeltetni akartuk, hogy az alapító szerkesztő, Stefan Lorant alatt a folyóirat a hétköznapi embereket a maguk valójában mutatta meg, természetesen, miközben Nagy-Britannia társadalmi viszonyait is felfedte. Tehát a forradalom, amelyet a Picture Post fotográfiai szemléletmódja jelentett, politikai célokat is szolgált: e két cél találkozása az, ami oly érdekessé teszi a magazint.”

A Picture Post a brit társadalomtörténet talán legfontosabb magazinja. A háború fenyegetésének árnyékában született, és Anglia bombázásának idején is virágzott. Hihetetlen, de akkor is, amikor a II. világháború a legintenzívebben dúlt, a Picture Post a
háború utáni életre és az alapvető társadalmi változás lehetőségére gondolt. A Picture Postnak óriási szerepe volt abban, hogy Nagy-Britannia társadalmi viszonyai illetve a megreformált jóléti állam és nemzeti egészségügy szükségessége tudatosultak a nemzetben. Tömegekkel ismertette meg a minőségi fotográfia és a fotóriport műfaját. Azzal, hogy azt mutatta meg érzékletesen, milyen is valójában az élet Nagy-Brittaniában, megváltoztatta azt, ahogyan az emberek hazájukról gondolkodtak.

A most megjelent Picture Stories című dokumentumfilm – melynek premierjét Bristolban a Royal Photographic Society épületében tartják 2021. szeptember 15-én – az első film a Picture Post történetéről és fotográfusairól. A készítők egyedülálló hozzáférést kaptak a Hulton Gyűjteményhez, amely a teljes Picture Post archívumot, valamint több ezer negatívot és névjegyzéket tartalmaz. Rob West – a Ship of Life Films produkciós cég által készített 73 perces dokumentumfilm rendezője – évek óta ismerte a Picture Post híres szerkesztőjének, Tom Hopkinsonnak a testvérét. Vele beszélgetve rájött arra, hogy a szakma milyen keveset tett a magazinért és annak fotográfusaiért az elmúlt 20-30 évben. Ez felkeltette a kíváncsiságát, és úgy döntött, hogy készít egy dokumentumfilmet a Picture Postról és megvizsgálja azt is, hogyan hatott a mai fotográfus nemzedékre az ikonikus lap.

Rob West így nyilatkozott a film létrejöttéről:

0103

Picture Post címlap, 1950. február 25.
(Photo by IPC Magazines/Picture Post/Hulton Archive/Getty Images)

A Punkt megkereste a rendezőt, aki elküldte olvasóinknak a dokumentumfilm trailerét és engedélyt adott a Picture Post képeiből egy válogatás közlésére is.

0103

Fotó: Bert Hardy: Egy alagsorban lakó pár, London, 1949 Original Publication: Picture Post, 1949
(Photo by Bert Hardy/Getty Images)

0103

Fotó: Kurt Hutton: Munkanélküli férfi, Wigan, 1939 Original Publication: Picture Post, 1939
(Photo by Kurt Hutton/Picture Post/Hulton Archive/Getty Images)

0103

Fotó: Bert Hardy: Gyerekek a nyomornegyedből, Glasgow, 1948 Original Publication: Picture Post, 1948
(Photo by Bert Hardy/Getty Images)

0103

Fotó: Kurt Hutton: Munkanélküli férfi, London, 1939. január. Original Publication: Picture Post - 86
(Photo by Kurt Hutton/Picture Post/Hulton Archive/Getty Images)

0103

Fotó: Thurston Hopkins: Jamaicai bevándorlók, Birmingham, 1955. január 22. Original Publication: Picture Post, 1955
(Photo by Thurston Hopkins/Picture Post/Hulton Archive/Getty Images)

0103

Fotó: Kurt Hutton: Egy nagycsalád idősebb lánya cipőket tisztít. 1945. június 30. Original Publication: Picture Post 1945
(Photo by Kurt Hutton/Picture Post/Hulton Archive/Getty Images)

Picture Stories (trailer)