Menü

Közel 150 millió forintot fizettek egy ritka Leica fényképezőgépért

21 • 09 • 29Cserna Endre

A kameragyűjtés a fotográfus szenvedély érdekes alműfaja, hiszen a klasszikus és antik kamerakollekciók birtoklása legkevésbé szól a fényképek készítéséről vagy a művészet szeretetéről. Sokkal inkább a technika- és fotótörténeti különlegességek, ritkaságok iránti rajongás, illetve akár az üzleti megfontolások hajtják a professzionális kollektorokat.

Idén júniusban egy Leica-gyűjtő közel hússzoros áron adott tovább egy fekete Leica IIIg-t. Ezt a modellt 1956 és 1960 között gyártotta a wetzlari cég. A III-as modell utolsó verziójaként legendássá vált gép annak idején már segédvonalas keresőt és bajonettes objektív-csatlakozást is kapott. Kifejezetten a szóban forgó darab különlegességét bizonyítja, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő gépek króm színűek voltak, amíg ez a darab feketék közül kerül ki, melyeket eredetileg csakis a svéd katonaság számára készítettek – ezekből is csak százhuszonötöt. (Ezeket a rájuk gravírozott három korona után 3crown-ként emlegetik.) A gép hitelesítő levelének tanúsága szerint viszont egy Leitz-technikus utolsó tesztprojektjeként építette az ily módon egyedülálló kamerát, amelyhez egy 50mm-es Leitz Summarit és egy 90mm-es Leitz Elmarit objektív, egy fekete – külső filmtovábbító motorral ellátott – vázmarkolat, egy fekete Summarit fényellenző és egy dombornyomott barna bőr keménytok is tartozik. Természetesen kiváló, megóvott és működőképes állapotban.

0103

Fotó: Leica IIIg black paint outfit+Elmarit 2.8/90mm

A befektetés hússzorosan behozta az árát. Míg két éve a szerencsés gyűjtő 24.000 amerikai dollárért (kb. 7,5 millió forintért) jutott hozzá a páratlan kamerakülönlegességhez, addig most az 480.000 USD-ért (megközelítőleg 150 millió forintért) cserélt ismét gazdát a júniusban megrendezett bécsi 38. Leitz Photographica Aukción.