Menü

A nemrég a Punktnak nyilatkozó Duane Michals nyerte el az Arles-i Fotófesztivál fotókönyv-díját

21 • 10 • 13Cserna Endre

A fotókönyv/photobook médiuma az elmúlt két évtizedben újra nagyobb és szélesebb teret nyer magának és mint önálló, autonóm műfaj találta meg helyét a művészeti praxisok tárházában. Ezt a tendenciát felismerve a Rencontres d’Arles Book Awards díjának célja, hogy a fotókönyv még elfogadottabbá és ismertebbé váljon, szélesebb közönséghez tudjon eljutni, ezáltal némiképp átlépve az alternatív/DIY/underground fotográfiai szubkultúrák szférájából a mainstream vérkeringésbe.

Idén három kategóriában hirdettek nyertest az Arles-i Fotófesztivál könyves versenyében, ahol a 2020 júniusa és 2021 májusa között megjelent fényképészeti kiadványokat díjazták három kategóriában.

0103

Fotó: setantabooks.com
The Idiots Delight
Duane Michals

0103

Fotó: setantabooks.com
The Idiots Delight
Duane Michals

PHOTO-TEXT BOOK AWARD
Cím: The Idiots Delight
Képek és szöveg: Duane Michals
Kiadó: Editions Bessard
Design: Sybren Kuyper

A Jan Michalski pour l’Écriture et la Littérature Alapítvány által támogatott Photo-text kategóriában az 1932-es születésű és a hatvanas évek óta aktív Duane Michals – aki nemrég a Punkt olvasóinak is elküldte képeitThe Idiots Delight című, csupán hatszáz példányban kiadott könyve nyert. Harmonikaszerű behajtásaival és monokróm képeivel az abszurditás, a dada és a komikus szürrealitás világát térképezhetjük fel. Nem kevés esetben kimozdítva a befogadót a megszokott narratív keretekből, a veterán konceptfotográfus oldalpáros képei lezáratlanul hagyják a felvázolt helyzeteket.

A könyvet rövid, kézzel írott jegyzetek teszik poétikusabbá, játékosabbá, de személyességük mégsem teszi – a Capucine Labarthe, kanadai grafikus által rendezett anyagot – emocionálissá, hiszen a rövid kiadványon belül mindig beazonosíthatatlan érzetek és események terepén járunk. Bár egy idősebb alkotó munkáját láthatjuk, a díjazottak közül mégis ez marad a leginkább a klasszikus értelemben vett művészeti produktum. 

0103

Fotó: aperture.org
To Make Their Own Way in the World: The Enduring Legacy of the Zealy Daguerreotypes

0103

Fotó: aperture.org
To Make Their Own Way in the World: The Enduring Legacy of the Zealy Daguerreotypes

HISTORICAL BOOK AWARD
Cím: To Make Their Own Way in the World, The Enduring Legacy of the Zealy Daguerreotypes
Fotográfus: Joseph T. Zealy
Kiadó: Aperture Foundation & Peabody Museum of Archaeology and Ethnology Harvard University
Design: Duncan Whyte

A szekció történelmi kategóriájában a To Make Their Own Way in the World, The Enduring Legacy of the Zealy Daguerreotypes című kiadványt választotta a zsűri nyertesként. Az 1850-ben „tudományos” céllal készített dagerrotípiákon afrikai származású rabszolgák, dél-karolinai nők és férfiak láthatóak. A felvételeket Joseph T. Zealy készítette a harvardi biológiaprofesszor, Louis Agassiz megrendelésére.

A csak 1976-ban megtalált tizenöt darab fénykép azóta kiemelten fontos szerepet tölt be az Egyesült Államokbeli faji előítéletek történetének, az afroamerikai kultúra tragikus gyökereinek és nem utolsósorban a képiség és a rasszizmus kapcsolatának vizsgálatában. Ezeket a témákat igyekszik a kötet kritikus és korszerű kontextusba helyezni antropológusok, történészek és művészek segítségével. A kiadvány ezzel jócskán túllépi a photobook klasszikus kereteit

0103

Fotó: ap-arts.be
Mashid Mohadjerin: Freedom Is Not Free

0103

Fotó: ap-arts.be
Mashid Mohadjerin: Freedom Is Not Free

AUTHOR'S BOOK AWARD
Cím: Freedom Is Not Free
Fotográfus: Mashid Mohadjerin
Kiadó: Royal Academy Fine Arts
Design: Jelle Jespers

Hatezer eurós jutalom járt a The Author Book Award kortárs fotográfus nyertesének is. Mashid Mohadjerin Freedom Is Not Free című photobookját a Royal Academy of Arts adta ki az alkotó PhD-munkájaként, amely a fényképek mellett kollázsokat, szövegeket, archív anyagokat is felvonultat annak érdekében, hogy az 1979-es iráni forradalom után született nők életét és társadalmi helyzetét mutassa be.

Az anyag azzal szembesíti az olvasót, hogy a történelmi események és változások, a társadalmi és kulturális környezet és a kialakult politikai légkör hogyan változtatta meg életüket egy olyan világban, ahol amint nyert a forradalom, a mérsékelt reformisták és a nyugatbarát rendszer bukásának köszönhetően az élet minden mozzanata szigorú szabályozás alá került.

Jegyzetek

A díjnyertes albumok beszerezhetők a Mai Manó Könyvesboltban.