Menü

0103

Fotó: Susan Meiselas: (Molotov Man), Sandinistas at the walls of the Estelí National Guard headquerters. Estelí, Nicarauga, 1979 © Susan Meiselas / Magnum Photos

„Számomra a dokumentarista fotográfia lényege mindig is a bizonyosság volt.” – Susan Meiselas képei a KunstHaus Wien kiállításán

21 • 10 • 19Baki László

Susan Meiselas 1948-ban született a Maryland állambeli Baltimore-ban, és az 1970-es évek óta New Yorkban él. Meiselas – aki a nicaraguai forradalomról készített fotóriportjairól vált ismertté – 1976-ban csatlakozott a Magnum Photos ügynökséghez. Képeinek középpontjában az ellentmondásokkal teli társadalmi és politikai kérdések, a háborúk, forradalmak és humanitárius válságok dokumentálása, valamint a kulturális identitás és a feminizmus vizsgálata áll. Fényképeit számos múzeumban és egyéni kiállításon mutatták be és világszerte fontos gyűjteményekben őrzik. Munkássága elismeréseként Meiselas megkapta többek között a Robert Capa aranyérmet (1978), a Hasselblad Alapítvány díját (1994) és a Deutsche Börse Photography Foundation (2019) díjat.

Meiselas 1978 és 1982 között dokumentálta a szandinista felkelést Anastasio Somoza Debayle akkori elnök ellen. Néhány felvétele – különösképp a Molotov-ember – médiaikonná vált, és egyúttal komolyan formálta a latin-amerikai forradalom fogadtatását a nyugati világban.

0103

Fotó: Susan Meiselas: Matagalpa. Muchachos await the counterattack by the National Guard. 1979 © Susan Meiselas / Magnum Photos

A fotográfus 1972 és 1975 között minden nyarát olyan nők körében töltötte, akik New England, Pennsylvania és Dél-Karolina kisvárosaiban megrendezett karneválokon sztriptíztáncosként dolgoztak. Városról városra követte a lányokat, megörökítette nyilvános előadásaikat, valamint magánéletüket is. Emellett interjúkat is készített a táncosokkal, a barátaikkal, a show-menedzserekkel és a fizető ügyfelekkel. A Carnival Strippers című sorozatának őszinte képei életre hívták a táncosnők rejtett világát és bemutatták az önbecsülésért folytatott, de reménytelennek tűnő küzdelmüket.

0103

Fotó: Susan Meiselas: Essex Junction, Vermont. 1973. Lena on the Bally Box. © Susan Meiselas / Magnum Photos

Prince Street Girls című sorozatában 17 éven át fényképezte a fiatal lányokat New York kisvárosában a gyermekkortól a pubertáson át a felnőttkorig. A felvételek az életük, a testük és a társadalomban elfoglalt helyük fokozatos változását mutatják meg.

0103

Fotó: Susan Meiselas: New York City. 1976. Little Italy. Dee and Lisa on Mott Street. © Susan Meiselas / Magnum Photos

Susan Meiselas az Archive of Abuse című sorozatában a családon belüli erőszakkal foglalkozott. A kilencvenes évek elején a fotográfus meghívást kapott, hogy támogassa a családon belüli erőszakról szóló figyelemfelkeltő kampányt San Franciscóban. Meiselas a rendőrségi jelentések anyagát használta fel, és a bűncselekmények vizuális és szöveges dokumentálására összpontosított. Az így kapott kollázsokat nyilvános tereken tették közzé annak érdekében, hogy szélesebb körben tudatosítsák a nők elleni erőszak különböző formáit.

0103

Fotó: Susan Meiselas: San Francisco. 1992. Bruised woman who was a victim of domestic violence. © Susan Meiselas / Magnum Photos

A KunstHaus Wienben 2022. február 13-ig látogatható Mediations című tárlaton – amelyen Meiselas életművét először állítják ki Ausztriában – a Carnival Strippers (1972–1975), a Prince Street Girls (1975–1992) és a Room of Their Own (2015–2016) című sorozatait mutatják be, valamint a nicaraguai forradalomról szóló Mediations (1978–1982) című installációt.

Susan Meiselas: Mediations (KunstHaus Wien)

Jegyzetek

Susan Meiselas: Mediations
KunstHaus Wien
2021. 09. 16. – 2022. 02. 13
Kurátor: Verena Kaspar