Menü

Megnyílt a 24. Paris Photo, a világ első számú fotográfiai vására

21 • 11 • 11Cserna Endre

A világ első számú és huszonnegyedik alkalommal megrendezett fotográfiai vására és szakmai eseménye, a Paris Photo idén százhetvenhét kiállított művésszel várja a látogatókat november 11 és 14. között a párizsi Grand Palais ideiglenes, Jean-Michel Wilmotte építész által tervezett, ökotudatos Ephémère épületében.

Közel százötven francia és nemzetközi galéria képviseli alkotóit és harminc, fotókönyvekkel foglalkozó kiadó is reprezentálja magát a fesztiválon, ahol huszonkilenc galéria első alkalommal mutatkozik be. A 2018 óta működő Curiosa szektorban idén is a feltörekvő alkotók munkáit láthatjuk, melynek kurátora a Photoworks igazgatója, Shoair Mavlian lesz. Ezen tárlat és válogatás igyekszik a fiatal művészek újító képi gondolkodását bemutatni, kifejezetten az új dokumentarista szemléletmódokra – azon belül is főleg az identitások reprezentációjára és a természeti környezet témáira koncentrálva. Másfelől az ELLES x PARIS PHOTO elnevezésű kollaboráció keretein belül női fotográfusok munkái láthatjuk Nathalie Herschdorfer kurátori felügyeletével, illetve az online térben maradnak elérhetőek egy éven keresztül a www.ellesxparisphoto.com-on.

Az idén először induló Online Viewing Room segítségével a gyűjtők és az érdeklődő közönség online is betekintést nyerhetnek a galériák és a kiadók programjaiba és munkáiba, az exkluzív digitális és élőben közvetített tartalmakba november 11. és 17. között. A webes platform segítségével a szervezők új lehetőségeket nyitnak meg a nemzetközi együttműködések és kapcsolatok kialakítására.

A fő szektorban Magyarországról a Trapéz Galéria és a Vintage Galéria mutatkozik be, míg a Curiosa szektorban a TOBE Galéria által képviselt művészek munkáival találkozhatunk, illetve az Online Viewing Roomban helyet kapott a szintén budapesti acb Galéria és az Einspach Galéria is.

0103

Fotó: © Deborah Turbeville/MUUS Collection

0103

Fotó: Family Identity © Almudena Romero – BMW Residency

0103

Fotó: AFRONOVA. © Dimakarso Mathopa: Individual Beings Relocated III, 2017

0103

Fotó: Howard Greenberg Gallery © Mary Ellen Mark

0103

Fotó: LES DOUCHES © Arlene Goltfried

Idén a Paris Photo hivatalos képe egy 1938-ban készült Barbara Morgan alkotás. Az 1900-ban született amerikai fényképésznő sokat kísérletezett a táncművészet és a fotográfia összekapcsolásának lehetőségével a puszta dokumentáción túl. Ez látszik az idei év minimalista, mégis dinamikus és érzelmes kompozícióján is. Morgan emellett leginkább arról ismert, hogy többedmagával 1952-ben megalapította az Aperture magazint. Az azóta is működő periodika volt az első Alfred Stieglitz Camera Work-je után, mely a fotóval mint művészettel foglalkozott és a mai napig fontos intézménye a fotográfiának.

0103

© Barbara Morgan: Martha Graham, American Document (Trio), 1938, Barbara and Willard Morgan photographs and papers, Library Special Collections, Charles E. Young Research Library, UCLA

0103

Fotó: Bede Kincső: Three Colours I Know in This World - Untitled VIII., 2019, Digital photography - Archival pigment ink print, 54 x 41 cm framed, Kincső Bede - TOBE Gallery

0103

Fotó: Maisie Cousins: Ants, 2015, Archival inkjet print, 84 x 56 cm, Maisie Cousins

0103

Fotó: Omar Victor Diop: Allegoria 1, 2021, Pigment Inkjet on paper, 121 x 80 cm, © Omar Victor Diop

0103

Fotó: Prince Gyasi: Symbols of Womanhood, 2018, Photograph, 60x70, Prince Gyasi

November tizenkettedikén kiosztják a The Paris PhotoAperture Foundation PhotoBook Awards díját – ennek jelöltjeiről és nyerteséről külön cikkben foglalkozunk majd.

Jegyzetek

PARIS PHOTO
Grand Palais Éphémère
2021. november 11–14.