Menü

0103

Fotó: Helen Levitt: New York, 1940 © Film Documents LLC Courtesy Galerie Thomas Zander, Cologne

„Nem vagyok kommunikatív, így képekben fejezem ki magam” – Válogatás Helen Levitt kiállításának képeiből

21 • 12 • 03Gyöngyösi Eszter

Helen Levitt amerikai fotográfus 1988-as első európai bemutatkozásának helyszínén a The Photographers' Gallery-ben látható a munkáiból rendezett In the Street című retrospektív kiállítás.

Helen Levitt New Yorkban született, ott nőtt fel, és munkáinak túlnyomó része is a városban készült. Miután otthagyta a középiskolát, rövid ideig egy portréfotográfusnál dolgozott Bronxban, ahol elsajátította a nagyítás folyamatát, majd 1936-tól – részben Henri Cartier-Bressonnal való találkozásának köszönhetően – teljesen a fényképezés felé fordult. Egy 35 mm-es Leicával dokumentálni kezdte New Yorkban a helyi közösségek mindennapjait, olyan kerületekben, mint a Lower East Side, Bronx vagy Spanish Harlem.

Bár Levitt közel hét évtizeden át aktívan alkotott, személyiségéről mégis keveset tudunk. Az In the Street egyik kurátora, Walter Moser, a Guardian cikkében hívja fel figyelmünket arra az ellentmondásos képre, ami hosszú ideig uralkodott Levitt-tal kapcsolatban: munkáit gyakran titulálják – a női fotográfusokra amúgy is gyakran és meglehetősen leegyszerűsítően használt jelzőkkel – lírainak, költőinek, őt magát pedig szégyenlősnek, visszahúzódónak, egyfajta távolságtartó megfigyelőnek. Ezzel szemben, ha jobban szemügyre vesszük a képeit, láthatjuk, hogy az azokon szereplő alakok gyakran inkább tudatos résztvevők, ránéznek, mosolyognak rá, pózolnak a fényképezőgépének.

„Az igazság az, hogy Levitt az 1930-as évek New Yorkjában egy rendkívül intellektuális kulturális és politikai miliő része volt, fotográfiái tükrözték mély érdeklődését a szürrealizmus, a mozi, a baloldali politika, illetve a test művészetben betöltött szerepéről kialakuló új elképzelések iránt.”

– mondja Moser. Bár főleg fotográfiái révén ismerjük, Levitt nem csak ezen a területen alkotott. A színes utcai fotográfia és az avantgárd filmkészítés korai híve volt, így számos, más médiumból álló, kiterjedt életművet is létrehozott. A Workers Film and Photo League tagjaként megismerkedett az európai és orosz avantgárd filmesek munkásságával, a szürrealista eszmékkel és a kortárs tánc radikális fejleményeivel is. Ezek az élmények nagy hatással voltak rá, formálták látásmódját mind a fényképezésben, mind pedig a későbbi filmkészítésben.

A londoni The Photographers' Gallery két emeletén több, mint 130 művét láthatják az érdeklődők. A tárlat Levitt fotográfiai gyakorlatának teljes spektrumát áttekinti, egybegyűjti életének legfontosabb alkotásait, és bemutatja útját az utcai fotográfustól a dokumentumfilmesen át, a színes fotográfia úttörőjéig. A kiállítás címét Levitt első, In the Street című, kísérleti dokumentumfilmjétől kölcsönözték, amit Janice Loeb filmrendezővel és James Agee íróval közösen készített, és amely szintén látható a tárlaton.

Levitt 2009-ben, 95 éves korában hunyt el, s bár élete során meglehetősen kevés interjút adott, az alábbi idézet jól illusztrálja alkotói attitűdjét:

„Tévedés lenne azt feltételezni, hogy a legjobb fotográfiák bármelyike intellektuális úton jön létre; ez is, mint minden művészet, alapvetően egy intuitív folyamat eredménye, amely abból merít, ami a művész, és nem abból, amit gondol, még kevésbé, amiről elméleteket alkot.”

0103

Fotó: Helen Levitt: New York, 1973 © Film Documents LLC Courtesy Galerie Thomas Zander, Cologne

0103

Fotó: Helen Levitt: New York, 1940 © Film Documents LLC Courtesy Galerie Thomas Zander, Cologne

0103

Fotó: Helen Levitt: New York, 1971 © Film Documents LLC Courtesy Galerie Thomas Zander, Cologne

0103

Fotó: Helen Levitt: New York, 1982 © Film Documents LLC Courtesy Galerie Thomas Zander, Cologne

0103

Fotó: Helen Levitt: New York, 1940 © Film Documents LLC Courtesy Galerie Thomas Zander, Cologne

0103

Fotó: Helen Levitt: New York, 1938 © Film Documents LLC Courtesy Galerie Thomas Zander, Cologne

0103

Fotó: Helen Levitt: New York, 1980 © Film Documents LLC Courtesy Galerie Thomas Zander, Cologne

Jegyzetek

Helen Levitt: In The Street
The Photographers’ Gallery
2021. október 15. – 2022. február 13.

Helen Levitt képeiből összeállított fotóalbum beszerezhető a Mai Manó Könyvesboltban.