Menü

5kérdés – Chochol Károly

22 • 01 • 15Punkt

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Chochol Károly fotográfust, fotóriportert kérdeztük.

1.     Mely fotográfusok inspirálták, és hogyan befolyásolták az alkotói folyamatokat?

Fényképezni az egykori MADOME-ban tanultam a legendás mestertől, Haller Frigyes Gézától. Az évente rendezett fotótanfolyam végén írásban is vizsgát kellett tenni, és volt egy kis kiállítás is. Itt 17 évesen szerepeltem (Kopár fák című kép, 5. díj). A tanfolyamok résztvevői közül csak két nevet említek meg: Ceglédi Tóth István és Gink Károly.

 

2.     Melyik fotóalbum vagy kiállítás volt a legmeghatározóbb az életében?

Alkotói munkásságom első 15-20 éve után megismerhettem Robert Doisneau képeit, Párizs című albumából. A nyilvánvaló hasonlóság megerősítette hitemet, hogy jó úton járok, és a folytatásra adott erőt. A „Mélyáramok" című kiállítás (Debrecen, Modem) is fontos volt, mert együtt láthattam az idősebb generáció munkáit az útkereső, vagy már új úton munkálkodó fiatalokkal. 

 

3.     Mikor és hol volt az első egyéni kiállítása?

Első kiállításom Budapesten, a GANZ Kultúrban és egyidejűleg a József Attila Színházban volt 1954-ben „Emberek, arcok" címmel.

 

4.     Analóg vagy digitális fényképezőgépet használ?

Digitális gépet használok (az analóg gépeimet megtartottam, néha használom is). Erre viszonylag későn tértem át, elvárásom volt a kifogástalan képminőség. Ezt az Asahi Pentax K20-nál láttam elérhetőnek, a 16 MP miatt. Később beigazolódott, hogy 12MP is elég, használtam ilyen gépet is. A csúcsteljesítmény közeli digitális gépek (~36 MP) már teljes értékű eszközök. Mindez szigorúan magánvéleményem, mások nézetének teljes elismerése mellett.

 

5.     Milyen fényképet készített legutóbb?

A legutóbbi képet 2022. január 7-án készítettem, és a Januári napsütés címet kapta.

 

0103

Fotó: © Chochol Károly: Januári napsütés, 2022