Menü

Több mint 50 kiállítással indul a Budapest FotóFesztivál

22 • 03 • 26Punkt

A hatodik alkalommal megrendezett Budapest FotóFesztivál 2022-ben több mint 50 kiállítást és szakmai programot mutat be. A fesztivál nyitókiállítása a Műcsarnok két termében látható. Martin Parr, brit fotográfus – akinek munkái első alkalommal láthatók Magyarországon – az európai kortárs színes fotográfia egyik legismertebb képviselője, a jelenkor fáradhatatlan krónikásaként több, mint négy évtizede kutatja a mindennapi élet jelenségeit, kezdve a britek időjárással kapcsolatos felfogásától, az ideális otthon, vagy a vásárlási-, szórakozási szokások bemutatásán át egészen a nemzeti karakter megragadásáig. A Strand az egész világ / Life’s a Beach népszerű tengeri fürdőhelyeken tett megfigyeléseiből válogat.
Parr gyermekkorától kezdve bizalmas viszonyt ápol a tengerpattal: amatőrfotográfus nagyapjával gyakran látogatták Észak-Anglia tengerpartjait, s később, fiatal fotográfusként ide tért vissza, hogy bemutassa, hogyan nyaral az angol átlagember. Parr szerint a tengerpart egy kivételes nyilvános tér, ahol az általános emberi viselkedés abszurd megnyilvánulásai és a helyi furcsaságok zökkenőmentesen olvadnak egybe. A British Council támogatásával megvalósult kiállítás március 26-tól június 26-ig látható a Műcsarnokban.

0103

Fotó: New Brighton, England, 1983-85 © Martin Parr / Magnum Photos

0103

Fotó: Beidaihe, Qinhuangdao, China, 2010 © Martin Parr / Magnum Photos

A fesztiválhoz csatlakozó galériák és múzeumok kínálata idén is változatos programot ígér a látogatóknak. A kísérletező alkotásoktól, a festészet vizualitását megidéző képeken, a konceptuális és dokumentarista munkákon át a magángyűjtemények világáig kaphatunk átfogó képet a kortárs fotográfiáról. A magyar fotográfusok munkáit a kortárs galériák mellett a fesztivál saját szervezésű programjai is képviselik.

Fresh Meat címmel az Erzsébetvárossal együttműködésben meghirdetett pályázaton a 35 év alatti fotográfusok csoportos kiállítása látható. A tematikailag kötetlen felhívás minden évben arra keresi a választ, hogy mi foglalkoztatja a fiatal fotográfusokat, melyek azok a tematikák, kérdések, melyek mentén sorozataik / portfóliójuk formálódik. A pályázaton kiválasztott alkotók Erzsébet város pop-up kiállítóhelyein a Király utca 29-ben és K6 Galériában mutatkoznak be.

0103

Fotó: Dóka Gábor: Do you remember the first time you saw me? 2021 (-2022)

0103

Fotó: Tóth Emese: „...Mikor a gyermek gyermek volt...” , 2021-22

0103

Fotó: Ilyés Zalán: Akik szeretnek messze vannak, 2019-22

0103

Fotó: Billy Laviere: Gamification stories, 2021

Kiemelt és különleges esemény a szintén nyílt pályázati felhívás során formálódott Budapest Vízió című szabadtéri tárlat, amely a Budapesti Tavaszi Fesztivál közös programjaként a Városháza Parkban látható április 8-tól. Az óriásplakát méretű képeken Budapest izgalmas és őszinte arca, véletlen találkozások, elrejtett utcaképek, valószínűtlen események, a mindennapi élet pillanatai tárulnak elénk.

0103

Fotó: Gombai Gellért: Budapest, 2020. / Budapest Vízió

Az évente megrendezett kortárs magyar kiállítás idei témája a kísérleti fotográfia. EXPERIMENT – Kísérleti fotográfia a kortárs magyar fotóművészetben címmel az experimentális, a megszokottól eltérő anyagokkal és eljárásokkal foglalkozó alkotások által izgalmas felületeket, vizuális effekteket és új jelentésbeli tartalmakat ismerhetünk meg. A tárlat május 6-tól látható a Kiscelli Múzeumban.

0103

Fotó: Gombos Lajos: Szándékos esetlegesség II, 2018 ezüst zselatin nyomat, 21x35 cm

0103

Fotó: Pátkai Rozina: Búcsúlevelek – házi veréb, 2021

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban a 40. jubileumát ünneplő Magyar Sajtófotó Pályázat, a Hadtörténeti Múzeum a hadsereg kötelékében szolgáló kutyák sorsa, a Mai Manó Házban pedig Nicholas Nixon világhírű sorozata látható.

0103

Fotó: Horváth Dávid: Rock, Fekete Bárány Fesztivál, Dorog, 1981 / Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

0103

Fotó: Nicholas Nixon: A Brown nővérek című sorozatból, 1977 Colecciones Fundación MAPFRE. © Nicholas Nixon

Jegyzetek

Budapest FotóFesztivál
2022. március 25. – május 8.