Címke: Budapest FotóFesztivál

Absztrakt tendenciák a kortárs magyar fotóművészetben – Válogatás a PRO FORMA kiállítás képeiből

Egyre több alkotót foglalkoztat a klasszikus képalkotástól való eltávolodás, valamint a valóság és absztrakció közötti határvonal mezsgyéjén való vizuális egyensúlyozás. A fotográfusok absztrakt festészeti hagyományokhoz kapcsolódó kérdésfelvetései jól mutatják a jelen generáció érzékenységét, egyszersmind kíváncsiságát a képzőművészeti előképek, hagyományok iránt, munkáikkal a képalkotás folyamatára helyezve a hangsúlyt.

Tovább

Fake Holidays – Válogatás Reiner Riedler sorozatából

Az osztrák fotográfus, Reiner Riedler 2004-ben elindított Fake Holidays című sorozata a társadalmunk konzum szokásairól, azon belül a szabadidő eltöltéséről, a vakációról szól. A minél egzotikusabb és fantasztikusabb, annál jobb elve alapján készült szabadidőközpontok giccses építészeti világa ál-desztinációk létrehozásához vezetett, a valós helyek szürreális másolataihoz, amelyeket Riedler játékos és olykor harsány, ironikus látásmódjával örökített meg.

Fresh Meat 2024 – 8 fiatal magyar fotográfus sorozata

A Budapest FotóFesztivál a 35 év alatti alkotók számára meghirdetett kiírásából – Mucsy Szilvia és Somosi Rita kurátorok válogatása alapján – csoportos kiállítást rendezett. Az Erzsébetvárossal együttműködésben meghirdetett pályázat alapján a K6 Galériában április 1 és 21. között megrendezett tárlat tematikailag kötetlen stílusú és témájú alkotásokat mutatott be. Arra keresték a választ, hogy mi foglalkoztatja most a legfiatalabb generációt, melyek azok a tematikák, kérdések, amelyek mentén sorozataik /portfóliójuk formálódik. A kiállítás kurátorai főként az eredetiséget, a nem konvencionális látásmódot és megközelítést részesítették előnyben a témák és a koncepciók tekintetében. Galéria rovatunkba a kiállítók képeiből válogattunk.

„A fotográfián keresztül vontam be magam az életbe” – Beszélgetés Nino Migliorival, az olasz fotográfia doyenjével

Kiállítása megnyitója alkalmából Budapestre látogatott a második világháború után kibontakozó európai fotográfus nemzedék egyik utolsó élő alkotója, az 1926-ban Bolognában született Nino Migliori. Több mint hét évtizedet felölelő pályája a realizmustól a kísérleti képalkotás folyamatos gyakorlásán át egészen a konceptuális művekig terjed. Migliori munkásságában a fényképezés túlmutat a dokumentálás szándékán, számára a fotográfiák a kulturális referenciák, valamint a tér és a kép erejének tanulmányozásából létrejövő önálló műalkotások. A kilencvenhét éves alkotóval a Budapesti Olasz Kultúrintézetben készített interjút a Punkt; ugyanitt tekinthető meg május 9-ig a Budapest FotóFesztivál programjai részeként nyílt Túl a tükrön – Nino Migliori című kiállítás is.

Emlékkiállítás nyílt a 10 éve elhunyt Kerekes Gábor legismertebb képeiből

10 évvel ezelőtt, 2014. április 16-án hunyt el Kerekes Gábor (1945–2014) fotóművész. Halálának 10. évfordulóján az Artphoto Galériában nyílt kiállítással emlékeznek meg a magyar fotográfia történetének kiemelkedő személyiségéről. Az életmű legjelentősebb darabjait bemutató tárlat – mely a Kerekes hagyatékát őrző és gondozó KG Archívummal közös együttműködésben valósult meg – az alkotó különböző korszakaira és az őt foglalkoztató témákra fókuszál.

Válogatás a 8. Budapest FotóFesztivál kiállításainak képeiből

A 8. Budapest FotóFesztivál 2024. március 22. és május 12. között zajló rendezvénysorozata kortárs és klasszikus magyar, valamint nemzetközi kiállításokból, szakmai és közönségprogramokból áll. A Fesztivál inspirál, párbeszédet indít, kulturális intézményeket, alkotót és közönséget kapcsol össze. Célja, hogy a Fesztivál ideje alatt a főváros pezsgő fotográfiai központtá, tájékozódási ponttá váljon hazai és nemzetközi viszonylatban is. Magyarország legnagyobb fotográfiai eseménye 2024-ben is kiemelkedő programkínálattal várja a látogatókat igazi sztárkiállításokkal.

„Jó képet csinálni olyan, mint szeretkezni” – Saudek képei a Műcsarnokban

Saudek volt az egyik első cseh származású fényképész, akinek munkásságát a nyugati világ is elismerte, így egészen a nyolcvanas évekig hazájában nemkívánatos személy volt. Fényképei – melyek főleg ellentétekre épülnek – a következő témákat járják körül: a szexualitás, a nő és a férfi viszonya, öregség és fiatalság, ruhában és ruhátlanul.

Több mint 50 kiállítással indul a Budapest FotóFesztivál

A fesztiválhoz csatlakozó galériák és múzeumok kínálata idén is változatos programot ígér a látogatóknak. A kísérletező alkotásoktól, a festészet vizualitását megidéző képeken, a konceptuális és dokumentarista munkákon át a magángyűjtemények világáig kaphatunk átfogó képet a kortárs fotográfiáról.