Menü

Kihirdették a World Press Photo 2022 pályázat fődíjasait

22 • 04 • 07Baki László

Idén 65. alkalommal hirdették ki a világ legrangosabb sajtófotóversenyének, a World Press Photo 2022 pályázat fődíjasait, akiket több mint 130 ország 4066 fotográfusának 64 823 fotója közül választottak ki. A pályázat idén teljesen megújult, melynek keretében az alábbi régiókra osztották a világot: Afrika, Ázsia, Európa, Észak- és Közép-Amerika, Dél-Amerika, Délkelet-Ázsia és Óceánia. De emellett más változtatások is voltak, hiszen a kategóriák is újak: egyedi kép (singles), történetek (stories), hosszú távú projekt (long term) és az eddig nem szereplő kötetlen formátum (open format).

2022. március 24-én a regionális zsűri – akik között az európai szekcióban Virágvölgyi István személyében ezúttal magyar tag is döntött – a verseny regionális győzteseit jelentette be, majd április 7-én egy újabb bizottság, a 2022-es World Press Photo Contest globális zsűrijének elnökével, Rena Effendivel közösen választotta ki a pályázat nagydíjasait.

World Press Photo of the Year 2022
Kamloops Residential School
Amber Bracken, for The New York Times

Amber Bracken fényképe azoknak a gyerekeknek állít emléket, akik a Kamloops Indian Residential Schoolban haltak meg, egy olyan intézményben, amelyet az őslakos gyermekek asszimilálására hoztak létre, miután 215 jelöletlen sírt találtak Kamloopsban (British Columbia).

A zsűri elnöke, Rena Effendi így nyilatkozott a fényképről: "Ez egy csendes pillanat a gyarmatosítás történetének globális elszámolásában, nemcsak Kanadában, hanem az egész világon."

A bentlakásos iskolák a 19. században kezdték meg működésüket annak a politikának a részeként, amely a különféle bennszülött közösségekből származó embereket a nyugati, túlnyomórészt keresztény kultúrába asszimilálja. Több mint 150.000 gyermek jutott be a bentlakásos iskolák ajtaján, és legalább 4.100 diák halt meg az iskolákban a rossz bánásmód, az elhanyagolás, betegség vagy baleset következtében.

Bracken ezt mondta a fényképéről: „A gyarmati történelem nem ókori történelem [...] ez egy élő történelem, amellyel a túlélők még mindig küzdenek.”

0103

Fotó: World Press Photo of the Year. Amber Bracken: Kamloops Residential School (The New York Times)

World Press Photo Story of the Year 2022
Saving Forests with Fire
Matthew Abbott, for National Geographic/Panos Pictures

2021-ben erdőtüzek pusztítottak a bolygónk különböző részein, Görögországtól Szibériáig. A Saving Forests with Fire című sorozat bemutatja, hogyan élnek együtt az észak-ausztráliai Nawarddekenek a tűzzel, és hogyan használják fel stratégiailag a tüzet környezetük védelmében. Az ausztráliai Nyugat-Arnhem-földön élő Nawarddeken népe több tízezer éve gyakorolja a „hideg tüzelés” technikáját.

Matthew Abbott, a fotográfus a következőket mondta: „Ez a történet hosszú időre nyúlik vissza. 2008-ban Arnhem Landban éltem és dolgoztam, és ott találkoztam az őslakosokkal először, és megtanultam, hogyan törődnek a hazájukkal. Több mint 10 évvel később visszatértem, ezúttal a National Geographic munkatársaként, hogy egy történetben mutassam meg, hogy a Nawarddeken-emberek miként égetik fel földjeiket, hogy megakadályozzák a pusztító erdőtüzeket, és hogy ez a folyamat valójában hogyan segíti a környezet megóvását.”

0103

Fotó: Matthew Abbott: A 11 éves Stacey Lee a fák kérgét gyújtja meg, hogy a tűz fényénél vadásszanak kígyókra az ausztráliai Arnhem Landben, Djulkarban, 2021. július 22-én.

World Press Photo Long-Term Project Award
Amazonian Dystopia
Lalo de Almeida, Folha de São Paulo / Panos Pictures

Lalo de Almeida több mint 12 évét felölelő Amazonian Dystopia a brazil Amazonas erdőirtásának, bányászatának és erőforrásainak kiaknázásának társadalmi, politikai és környezeti hatásaival foglalkozik.
Az Amazonian Dystopia című képanyag az Amazonas megszállásáról és kizsákmányolásáról szól, valamint arról, hogy ez milyen hatást gyakorol az őslakosokra és az esőerdőre. Brazília az otthona az amazonasi esőerdők 60 százalékának, emellett kulcsfontosságú szabályozója bolygónk ökoszisztémájának, melyet a gyarmati idők óta változatlanul kihasználnak. – írtuk korábban a Punkt oldalán a sorozatról.

0103

Fotó: © Lalo de Almeida: Amazonian Dystopia

World Press Photo Open Format Award
Blood is a Seed
Isadora Romero

Az első World Press Photo Open Format Global Award díjat Isadora Romero ecuadori vizuális történetmesélő kapta a Blood is a Seed (La Sangre Es Una Semilla) című videójával.

Romero személyes családi történetén keresztül a projekt megkérdőjelezi a magvak eltűnését, a kényszerű migrációt, a rasszizmust, a gyarmatosítást és az ősi tudás későbbi elvesztését. A 20. század folyamán a mezőgazdasági növények genetikai sokféleségének 75%-a világszerte elveszett.
Romero kifejti: „A sokféleség és a magfajták elvesztése nemcsak közösségként érint minket, mert így tápanyagokat veszítünk, és valószínűleg néhány különleges faj végleg eltűnik. A kulturális emlékezet is elvész. Ezt a tudást nemzedékről nemzedékre adták át, és ezt a tudást a nyugati tudományos közösség általában nem igazolja. Szerintem nagyon fontos megérteni, hogyan veszítjük el ezt az emléket.”
A videó digitális és analóg fényképekből áll, amelyek egy része lejárt 35 mm-es filmre készült. A rajzokat Romero apja készítette.
Jegyzetek

A World Press Photo 2022 regionális díjnyertes képeiből ezen a linken található egy válogatás.