Menü

Radisics Milán nyerte el a SWPA fotópályázat Természet és vadvilág kategóriájának fődíját

22 • 04 • 12Baki László

2022. április 12-én reggel 7.00 órakor jelentették be a Sony World Photography Awards (SWPA) szakmai kategóriájának fődíjasait, ahol a Természet és vadvilág kategóriában Radisics Milán sorozatát választotta a zsűri a legjobbnak. Az idei versenyre több, mint 340 ezer pályamunka érkezett, 211 országból. Az idei Sony World Photography Awards-on, a csak szakmai versenyre nevezettek száma pedig meghaladta a 156 ezret, a verseny történetében elérve a legmagasabb nevezési számot.

Radisics Milán Vérteskozmán – a karantén ideje alatt – nyolc hónapon át fényképezett egy fiatal rókát, Roxyt, aki esténként a hátsó kertjébe látogatott. A díjnyertes természetfotós így nyilatkozott a sorozat születéséről:

Folyamatosan produkál csodákat, és minden egyes alkalommal újabb arcát, viselkedésformáját tárja elém. Nem szelídítettem meg, egy-egy falat megszerzése érdekében minden alkalommal látványosan harcol az ösztöneivel. Nekem pedig rengeteg technikai, tudásbeli, valamint fizikai feladatot kellett megoldanom, hogy az érdekes jeleneteket a legmagasabb szinten örökíthessem meg. A fényeket általában előre beállítottam, mint egy stúdióban, és vártam, hogy besétáljon az előre megtervezett kompozícióba. A mozgását és a viselkedését a besötétített ház szobájának ablakából figyeltem, onnan exponáltam távirányítással a megfelelő pillanatban. Éjjelente és mélyen az erdőben a mozgásérzékelő oldotta ki a fényképezőgépet, amihez még több szerencse kellett. Eredményként olyan sorozat jött létre, amelyet sehol nem készítettek még a világon, én pedig páratlan élményekkel gazdagodtam.

0103

Egy nap kivételesen az udvarba parkoltam az autóval, ami annyira különleges látvány volt számára, hogy meg akarta vizsgálni minden részletét. A következő alkalommal is felugrott a motorháztetőre, majd a szélvédőn megállva, annak üvegén keresztül figyelte az utastérbe helyezett fényképezőgépet.
Fotó: © Milan Radisics, Hungary, Winner, Professional, Wildlife & Nature, 2022 Sony World Photography Awards

0103

Roxy a mohával borított hárs tövében néz farkasszemet a fényképezőgéppel. A kép vaku, zseblámpa és felülről egy nagy derítőlap használatával készült.
Fotó: © Milan Radisics, Hungary, Winner, Professional, Wildlife & Nature, 2022 Sony World Photography Awards

0103

Roxy a parasztház tornácának padján az előre beállított fényekben. A fényeket előre beállítottam, mint egy stúdióban, és vártam, hogy a főszereplő besétáljon az előre megtervezett kompozícióba. A mozgását és a viselkedését a lesötétített ház szobájának ablakából figyeltem, onnan exponáltam távirányítással.
Fotó: © Milan Radisics, Hungary, Winner, Professional, Wildlife & Nature, 2022 Sony World Photography Awards

A világ egyik legnagyobb fotóversenyének további díjazottjairól hamarosan beszámolunk itt a Punkton.