Menü

„A fotográfia többről szól a környezetem dokumentálásánál” – Válogatás Bogdan Shirokov Remeték című sorozatából

22 • 05 • 29Punkt

Általánosságban véve is mindenhol bonyolult a maszkulinitás fogalma – igen, Oroszországban sem egyszerű.
Egy szibériai kisvárosban nőttem fel, és ott senki még csak nem is gondolt arra, mi a férfiasság.
Itt az ideje beszélni róla.”

 

Az 1994-ben született, Moszkvában élő és alkotó Bogdan Shirokov projektjei belső énje, a körülötte lévő világ, a fiatalság és a megérés folyamatainak tanulmányozásához kapcsolódnak. Munkáiban igyekszik lebontani a férfiasságról kialakult sztereotípiákat saját országában és a posztszovjet térségben. Durva megjelenésű figurákat alakít át súlytalan és szentimentalizmusukban megnyíló alakokká. A képkockákban megjelenő különböző szimbólumokon és hangulatokon keresztül alanyai egyszerre jelennek meg környezetükben és belső ábrándos világukban. Munkái szerepeltek olyan nemzetközi kiadványokban, mint a 032c, az ID, a Highsnobiety és a Vogue, és képeit számos moszkvai galériában kiállították.

 

2021-ben Shirokov Hermits című sorozata bekerült a Futures Photography legjobbjai közé, így a Punkt megkereste a fotográfust, hogy mutatkozzon be olvasóinknak.

Mely fotográfusok inspirálták, és hogyan befolyásolták az alkotói folyamatokat?

Kiállok a világból való inspirálódás, az emberek történetei és az ősi hagyományok mellett. Szeretek pár fotográfust, mint például Rineke Dijkstrát. Az ő munkáiban a hős tiszta képét látom, melyet semmi más nem tölt be, mint a saját aurája, ami olyan, mint ami a fotó készítése pillanatában a körülötte lévő légkörön kívül, és mégis vele együtt létezik.

 

 

Melyik fotóalbum vagy kiállítás volt a legmeghatározóbb az életében?

Az egyik legfontosabb pillanat a munkásságomban a Szláv Gyógyító Könyv. Ez a szláv alternatív gyógymódok hagyományának vizuális kutatása. Egy moszkvai művésszel, Katya Pravdával együtt készítettük. Közösen gyűjtöttünk ősi rituálékat, és szláv történeteket a gyógynövényekkel és egyéb természetes anyagokkal való gyógyításról. Az ehhez a projekthez kapcsolódó munka közben jöttem rá, hogy engem jobban érdekel a kulturális örökséggel és a testtel való foglalkozás, ezek a témák fontos alkotóelemei lettek a víziómnak.

 

Mikor és hol volt az első önálló kiállítása?

2021 májusában került megrendezésre első önálló kiállításom, a Topophilia, Moszkvában. Ez egy fontos pont volt a munkámban. A Topophilia egy multimédia projekt volt, amely a személyes tér és annak az egyénre gyakorolt hatásait járta körül. Ez a projekt azért is volt fontos számomra, mert lehetőséget adott arra, hogy rendszerezzem az összes, a kiállítás előtt készített munkámat (a kiállításra készülvén csak archív anyagokkal dolgoztam), és megértsem ki vagyok én, és mit kell a jövőben tennem.

 

„Először 12 évesen kezdtem el fényképezni, amikor megkaptam az első fényképezőgépemet” emlékszik vissza Shirokov. „Már akkor tudtam, hogy a fotográfia többről szól, mint a barátaim és a környezetem dokumentálásáról. Szerettem annak a gondolatát, hogy elkaphatom, megőrizhetem, vagy akár el is lophatom a pillanatot. Le voltam nyűgözve, és ebbe menekültem.”

„Amikor találkozom valakivel, akit először fényképezek, soha nem vagyok teljesen biztos abban, lesz-e belőle valami. Számomra létfontosságú, hogy beszélgessek a képeim szereplőivel, és megértsem mit éreznek és hogyan gondolkodnak. Ez az a pillanat, ahol létrejöhet egy kapcsolódás. Amint megértem, hogyan gondolkodnak a világról, ott kezdődik a kreatív folyamat” – magyarázza Shirokov.

0103

Fotó: © Bogdan Shirokov: Részlet a Hermits című sorozatból

0103

Fotó: © Bogdan Shirokov: Részlet a Hermits című sorozatból

0103

Fotó: © Bogdan Shirokov: Részlet a Hermits című sorozatból

Ez az érdeklődés alanyai belső világa iránt, és az iránt, hogy hogyan látják magukat a társadalomban a központi eleme Shirokov A remeték című projektjének, mely „annak megértéséről szól, hogy miként keresik a fiatalok a nyugalmat az urbánus terekben, és emellett arról is szól, hogy itt nem könnyű elbújni a zaj elől, és a menedék és a menekülés alapszükséglet.”

A remeték Shirokov saját élményeiből indul ki, amelyet a COVID-19 pandémia csak fokozott, mikor soha nem volt még égetőbb a szürke hétköznapokból való menekülés igénye. A remeték egy tágabb közegben megtalált menedék fogalmát vizsgálja: parkokban, tavaknál, virágok vagy a friss föld érintésében. Első önálló kiállítása, a Topophilia is azt vizsgálta, hogyan találhatunk megnyugvást saját otthonunk tereiben: olyan tárgyak által meghatározott terekben, mint a friss virággal beborított matrac, vagy a puha, fehér anyagra nyomtatott fotók, amelyek megteremtik a meghitt menedék érzetét.

0103

Fotó: © Bogdan Shirokov: Részlet a Hermits című sorozatból

0103

Fotó: © Bogdan Shirokov: Részlet a Hermits című sorozatból

0103

Fotó: © Bogdan Shirokov: Részlet a Hermits című sorozatból

0103

Fotó: © Bogdan Shirokov: Részlet a Hermits című sorozatból

A társadalmi nem és a fotográfus perspektívájának témái is gyakran előkerülnek Shirokov munkái kapcsán. Ugyan ez nem egy tudatos döntés, de Shirokov legtöbbször férfiakat fényképez, mellyel a szépség, a sérülékenység és a nyitottság egy új vizuális nyelvét hozza létre. A művészt a kétváltozós gender és az orosz férfiasság merev fogalma traumatizálta gyermekkorában. Ez az élmény később arra késztette, hogy a férfitestről másképpen gondolkozzon, mint az erő és az irányítás bevett fogalmain keresztül.

„Teljesen megértem, hogy a probléma nem annyira az egyénről szól, mint inkább egy szélesebb társadalmi problémáról, amivel kezdeni kell valamit. És mivel ez engem valahol feldühít, próbálok beszélni róla, felfedezni különböző aspektusait és végiggondolni azokat”mondja Shirokov.

Jegyzetek

A Hermits című sorozat további képei ezen a linken tekinthetők meg.