Menü

Válogatás a 2022-es LensCulture Portrait Awards díjazottjainak képeiből

22 • 06 • 10Gyöngyösi Eszter

A LensCulture idén is kihirdette az év legjobb portréfotóit; 39 fotográfus részesült valamilyen elismerésben: nyertesként, finalistaként vagy egy-egy döntéshozó választottjaként. A pályaművek öt kontinens, 16 országából érkeztek, közülük kerültek ki a díjazottak, akiket a főszerkesztőkből, kurátorokból, művészeti igazgatókból álló nemzetközi zsűri tagjai választottak. Cikkünkben a sorozat és az egyéni kép kategória három-három nyertesét mutatjuk be.

A sorozat kategória harmadik helyén Xiuren Zhu (Kína) One Day című munkája végzett. A fotográfus vidéken, egyedül élő nagymamája egy napját örökítette meg, aki ideje nagy részét ugyanabban a székben ülve tölti. Zhu rendszeres időközönként készített képet róla – körülbelül óránként egyet, így rajzolódott ki nagymamájának talán kissé magányos, ám a gyökereihez a végletekig ragaszkodó élete.

0103

Fotó: From the series, One Day © Xiuren Zhu

Második helyezést ért el Horatiu Sava (Németország) Dacia & Chauffeur sorozatával. A romániai kommunizmus idején a Dacia 1300 tulajdonképpen az egyetlen autó volt, amelyet meg lehetett vásárolni, így 1989-ig a román utakon közlekedő kocsik többsége ebből a típusból került ki. Sava képei a kelet-európai régióban valószínűleg sokakban keltenek nosztalgikus érzéseket. A fotográfus egyrészt arra tett kísérletet, hogy felidézze saját gyermekkori emlékeit, amikor – legalábbis az autót illetően – mindenki egyforma volt, másrészt pedig arra is rávilágít, hogy a jelen kontextusában már nem az egyenlőségé, éppen ellenkezőleg: az egyenlőtlenség szimbólumává lett a Dacia 1300. Napjainkban azok járnak ilyen autóval, akik nem engedhetnek meg maguknak egy újabb, drágább modellt.

0103

Fotó: Biertan, April 2009. Dacia & Chauffeur 1 © Horatiu Sava

A győztes Ziyu Wang (Egyesült Királyság) Go Get ‘Em, Boy sorozata lett, melyben a fotográfus saját homoszexualitása és a társadalom, illetve a családja által támasztott elvárások között feszülő ellentéttel foglalkozik. A természetellenes pózok, a képekbe rejtett ellentmondások a patriarchális társadalom nyomásával küzdő Wang történetét mesélik el.

0103

Fotó: Esküvői próba. Egy pár, akik együtt eszik ugyanazt az almát. Ez mindig egy hagyományos kínai esküvő része. © Ziyu Wang

Egyéni kép kategóriában, a képzeletbeli dobogó harmadik foka idén Carole Mills Noronhát (Ausztrália) illeti meg, That Place He Goes című képéért, mely a 89 éves édesapját ábrázolja. A fotográfusnő apja demenciában és Alzheimer-kórban szenved, a Covid-19 járvány miatt pedig a 2020-as és 2021-es év nagy részét az idősek otthonában, bezárva töltötte. A képen azt a pillanatot láthatjuk, amikor lánya a kinti világ egy darabját csempészte be az édesapja szobájába.

0103

Fotó: © Carole Mills Noronha

Második helyezést ért el Monica Jane Frisell (Egyesült Államok) Shauna, Vashon Island, WA, 2021 című képével. A fotó a Portrait of US munkacímet viselő projekt része, amely a mai amerikai kultúrával, a Covid-19-ből épp magához térő társadalommal; emberekkel és történeteikkel foglalkozik. A világjárvány a szélsőségek erősödését is magával hozta, a projekt pedig a következő kérdésekre keresi a választ: hogyan lehet ebből kilábalni, merre tart az amerikai kultúra, és hogyan tudják helyreállítani az eltérő közösségek közötti kommunikációt és megértést?

0103

Fotó: Shauna, Vashon Island, WA, 2021 © Monica Jane Frisell

Az egyéni kép kategória győztese Viola Orzati (Olaszország) Chains című fotója lett. A képen egy idős hölgy, Adele elmúláshoz való viszonyát látjuk: 2001-ben férjét, míg 2007-ben két lánya közül az egyiket veszítette el. A nyakában medálként hordott fotók az egyik módja, hogy emlékezzen és emlékeztessen a szeretteire, akik már nem lehetnek vele, miközben az ő élete folytatódik.

0103

Fotó: © Viola Orzati

Az előző évek gyakorlatához hasonlóan, a zsűri tagjai az idei évben is kiválasztottak egy-egy fotográfust, aki a nyerteseken kívül elismerésben részesült. Ezek a portrék, a hozzájuk tartozó indoklásokkal, továbbá a finalista projektek ezen a linken érhetőek el.

Jegyzetek

A LensCultre Portrait Awards 2022 zsűritagjai Whitney Matewe, Lucy Conticello, Rebecca McClelland, Josh Raab, Alona Pardo, Elisa Medde, Anna Goldwater Alexander és Jim Casper voltak.