Menü

Múzeumok Éjszakája programajánló a fotográfia szerelmeseinek

22 • 06 • 21A Fehér Vera

A Múzeumok Éjszakáján idén is számtalan program kel versenyre a látogatók kegyeiért. Nézzük, hogy a klasszikus kiállításnézés mellett mi lesz a legizgalmasabb: találni egy érdekes, ingyen elvihető könyvet a Ludwigban? Kísérleti fotográfiákból inspirálódni? Növényeket cserélni vagy hatméteres adatszobrot vizsgálni? Szentendrén forró csokizni vagy Róth Miksa ólomüvege előtt szelfizni? Cianotípiázni vagy kurátori tárlatvezetést hallgatni? Hadd ajánljunk néhány olyan eseményt, amely fotográfusokkal, fotográfiával és annak társművészeteivel tűnik ki az események sokaságából.

Budapest Galéria
1036 Budapest, Lajos utca 158.

 

A Növények országa című kiállítás kiindulópontja, hogy az elmúlt években átélt pandémia mennyiben változtatta meg a gondoskodáshoz való viszonyunkat. A törődés nem-emberi világra kiterjedő apró, néha láthatatlan jeleit a kiállításban a fotográfia eszközeivel két alkotó is feldolgozta. Mihályi Barbara személyes története rendkívül intim képekkel kapcsolódik a tematikához, Máté Dániel pedig hétköznapi tárgyakból és szobanövényekből épített installációkat fotózott. Gadó Flóra és Kollár Dalma Eszter 20 órától kurátori tárlatvezetést tart, illetve 18 órától a megunt, kinőtt, túlszaporított  szobanövénycserében is részt vehetnek a látogatók.

0103

Fotó: © Máté Dániel

0103

Fotó: San Cristóbal de Entreviñas. Zamora, Spanyolország Madrid Közösség Regionális Archívuma. Nicolás Muller Gyűjtemény, 1952

Capa Központ
1065 Budapest, Nagymező utca 8.

 

A Capa Központban 17 órától Mónus Márton, a 2021-es Hemző-díj nyertesének kiállításán vehetünk részt Szarka Klára kurátori tárlatvezetésével. 18 órától Nicolas Müller Elkötelezett tekintet című kiállításán Claudia Küssel vezeti végig a látogatókat, 19.30-tól pedig Csizek Gabriella mutatja be a Magnum Photos 75 című tárlatot szakmai szempontból. Mindeközben 19 órától DJ Suefo, a Savages és Suefo művésze segíti a további elmélyülést az intézmény által bemutatott alkotásokban downtempo, electronica, hip-hop, jazz, ambient zenékkel, egy vinyl only szett keretében.

Kiscelli Múzeum
1037 Budapest, Kiscelli utca 108.

 

Experiment címmel nyílt a közelmúltban a kísérleti fotográfia kortárs irányait feltáró kiállítás a Kiscelli Múzeumban. A fotográfia hagyományos funkciójának megkérdőjelezésével operáló kísérleti fotó huszadik századi előzményei az avantgárd és a neoavantgárd irányzatok, napjainkban a képmanipulációk, alternatív vizuális kísérletek, archaikus technikák és fotográfiai folyamatok hibáira épülő esztétika keveredik az experimentális területen. A bemutatott autonóm művészi megközelítések között 17 órától a látogatók Csizek Gabriella és Somosi Rita kurátori tárlatvezetésén tudnak eligazodni.

0103

Fotó: Csizik Balázs: Prima Materia 10, 2021

Ludwig Múzeum
1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.

 

Szabadpolc: Moholytól Banksyig – ezzel a beszédes címmel indít a múzeum a látogatók számára különleges beszerzési lehetőséget: a földszinten, a jegypénztárral szemben délután fél 5-től ingyenesen elvihető plakátok, képeslapok, matricák, kitűzők, kortárs művészeti katalógusok és könyvek várják új gazdáikat.

 

Néprajzi Múzeum
1146 Budapest, Dózsa György út - Ötvenhatosok tere

 

ZOOM – Perspektívaváltás című kiállítás és az Adatszobrok: work-in-progress bemutatója is látható lesz a Néprajzi Múzeumban a múzeumok éjszakáján. A Zoom-ban a gyűjtemény egy többszázezer darabos, fotográfiákat is tartalmazó, kaotikus részébe láthatunk bele - abba, hogy a káoszból miként lesz rend, látszólag össze nem tartozó dolgok között hogyan alakul ki a nézőpontváltás és a rendszerezés útján a múzeumgalaxis. Az Adatszobrok bemutatóján a múzeum készülő állandó kiállításának részeként egy olyan hatméteres adatszobrot mutatnak majd be, amely az intézmény tárgygyűjteményének és archívumának idő- és térbeli változásait, folyamatait ábrázolja művészi adatvizualizációval. Az adatszobor alkotói: Fusz Mátyás és Sipos Melinda.

 

Vajda Múzeum – PhotoLab
2000 Szentendre, Hunyadi u. 1.

 

Deim Balázs a Passing time című tárlatában az időt a személyes tapasztalás szempontjából dolgozza fel. Az alapvető időegységekhez, mint év, hónap, nap vagy perc, különféle fotográfiai technikákat párosít. Experimentális sorozatában egyszerre vet fel fototechnikai és filozófiai kérdéseket, párhuzamba állítva azokat. Az esten kedvezményes áron vásárolhatók művészeti albumok és a Ferenczy édes álma forró csoki is.

0103

Fotó: Martin Parr / Magnum Photos: Eastbourne, England, 1995–99

Műcsarnok
1146 Budapest, Dózsa György út 37.

 

Martin Parr brit fotográfus, a Magnum Photos sztárja, az európai kortárs színes fotográfia egyik legismertebb képviselője, akinek munkái első alkalommal láthatók Magyarországon. A jelenkor fáradhatatlan krónikásaként több mint négy évtizede kutatja a mindennapi élet jelenségeit, a britek időjárással kapcsolatos felfogásától kezdve az ideális otthon, vagy a vásárlási, szórakozási szokások bemutatásán át egészen a nemzeti karakter megragadásáig. A kiállításhoz kapcsolódó programokról itt található több információ.

Mai Manó Ház
1065 Budapest, Nagymező u. 20. 

 

A Múzeumok Éjszakája a Mai Manó Házban még fényes nappal kezdetét veszi. 11 órától Biró Dávid az emberi arcképek beazonosíthatóságát befolyásoló okostelefonokról, arcfelismerő rendszerekről és a személyes identitás megőrzéséről tart előadást. Déltől Vékás Magdolna a Napfényműteremben tart cianotípia workshopot, 16 óráig pedig fotóautomata segítségével készíthetnek a látogatók családi szelfiket Róth Miksa festett ólomüveg-ablaka előtt, majd a képeket ingyenesen haza is vihetik. A Ballenesque - Roger Ballen szerint a világ című kiállítást 17 és 20 órakor Bede Kincső, Baki Péter és Gyenis Tibor tárlatvezetései kísérik, de a PaperLab-ban Pacifico Silano I Wish I Never Saw the Sunshine című tárlata is megtekinthető. A 21-kor kezdődő és 23 óráig tartó Siaga koncerten Issiaga Camara félig magyar, félig guineai származású dj, zenész, producer hiphop, trap, bass és afrobeat, funk, house ritmusait hallhatjuk.

0103

Fotó: Roger Ballen: Lunchtime, 2001

Jegyzetek

A Múzeumok Éjszakája további programjai ezen a linken érhetők el.