Menü

Vadászi Zoltán: Csend. Élet. – kiállítás a Foton Galériában

22 • 07 • 05Nagy Izabella

A tulipán eredetileg Perzsiából származik, majd a XVII. században terjedt el Európa-szerte. Egzotikus mivolta miatt az emberek természet és szépség iránti sóvárgását megtestesítő státusz-szimbólummá vált. A virágok kezdetben kiállítások díszítő elemeiként funkcionáltak, majd a tulipánláz beköszöntével egyre különlegesebb formákat öltöttek, így váltak elérhetetlenné és megfizethetetlenné.

Hollandiában a tulipánok iránti kereslet a tőzsdére való bevezetésig jutott, és a tulipánrészvények mozgása sok ember életét befolyásolta. Mivel egy tulipánhagyma 7-12 év után kezd virágokat hajtani, így a virágok „jövőbeli teljesítésére“ kötötték a üzleteket, így tette tönkre a holland gazdaságot a szépség iránti türelmes vágyakozás.

Vadászi Zoltán aktuális, a Foton Galériában megrendezett kiállításának legfőbb motívuma a fekete tulipán, aminek tökéletes példányát évszázadokon átívelő kísérletek során sem sikerült előállítania a botanikusoknak.[1]

Vadászi CT-szkennelt és 3D-nyomtatott virága az orvosi technológia eszköztárával váltotta valóra azt, amit a természet nem tudott. Kiállításának kezdőpontja egy „illékony természetű” virágcsokor,  végpontja a szintetikus fekete tulipán, a kettő párbeszéde pedig disztópikus jövőképet sejtet. A két végpont között klasszikusnak látszó polaroid-csendéleteket látunk, amik többszörös áttételű kivitelezés során váltak egyre absztraktabbá. A vibráló színvilágú képek a művészettörténet egyes fejezeteire is utalva foglalkoznak az élettel, a természettel és annak illékonyságával.

0103

Fotó: © Vadászi Zoltán

Vadászi Zoltán 1983-ban született Egerben. 2012-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szerzett diplomát orvosbiológiai mérnökként, majd a Kaposvári Egyetem fotográfia mesterszakán folytatta tanulmányait, ahol 2019-ben szerzett diplomát. Tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének és a Hibaista csoportnak. Vadászit a MyMuseum Gallery képviseli. Vadászi munkásságát a művészet és tudomány keresztmetszeteként definiálhatjuk. Több sorozatában is az orvoslás és a biotechnológia eszköztárát használja fel a képalkotás folyamatához, amiknek mechanizmusai az alkotói koncepciója szerves részét képezik.

0103

Fotó: © Vadászi Zoltán

0103

Fotó: © Vadászi Zoltán

0103

Fotó: © Vadászi Zoltán

0103

Fotó: © Vadászi Zoltán

Vadászi Zoltán Csend. Élet. című kiállítása július 9-ig látogatható a Foton Galériában.

Jegyzetek

[1] A tulipánról szóló történetek forrása: Sztefanu Marina képzőművész megnyitóbeszéde.