Menü

25 fotó az egyik legfontosabb európai fotófesztivál, a 25. PHotoESPAÑA kiállításainak képeiből

22 • 07 • 07Cserna Endre

Június elsején nyitott meg az egyik legfontosabb európai fotófesztivál, a spanyol PHotoESPAÑA, amely idén ünnepli 25. évfordulóját. Az esemény első kiadását 1998. június 16-án rendezték meg Madridban, azzal a kiemelt céllal, hogy a fotográfia is fontos helyet kaphasson a kulturális közintézményekben, valamint, hogy a galériák és a fotóművészet platformjainak munkája még láthatóbbá váljék, nemcsak a szakmai közönség számára. 

0103

Fotó: Kati Horna: Frente de Aragón, 1937, Kati Horna Archivo Fotográfico de las Oficinas de Propaganda Exterior de la CNT-FAI, IISG Amsterdam

Az elmúlt évek során négyezer fotográfus vett részt a fesztiválon, több mint ezernyolcszáz kiállítás keretében. Az egymást évente követő rendezvénysorozatok nyomán Spanyolországban megszilárdult a fényképezés iránti művészetfogyasztói érdeklődés és a professzionális elkötelezettség is: a fotográfia gyökeret eresztett az ország legfontosabb kulturális intézményeiben és kiállítótereiben, nemcsak Madridban, de olyan kisebb városokban is, mint Zaragoza, Cuenca vagy Valladolid. E helyszínek mellett a PHotoESPAÑA 2022 a világ tizenkét egyéb országában is jelen lesz, amelyek csatlakoztak az évfordulós ünnepségekhez is.

A fesztivál június 1. és augusztus 28. között több mint négyszáz fotóművész és fotográfiával is foglalkozó képzőművész közel százhúsz kiállítását mutatja be. A programok fő fókuszai között szerepel a dokumentarista fotográfia, a saját korukban meghatározó szerepet betöltő női fotográfusok láthatósága és újrafelfedezése, a spanyol fotográfiai hagyományok ápolása, a fotográfia és a képzőművészet új kifejezési módjainak bemutatása, valamint annak vizsgálata, hogy a műfaj miként lehet képes arra, hogy aktuális és globális kérdésekre adjon választ.

Sandra Guimarães, a Bombas Gens Centre d'Art művészeti igazgatója és Vicent Todolí, a Per Amor a l'Art gyűjteményi tanácsadója a fesztivál meghívott vendégkurátorai ebben az évben, kurátori koncepciójuk pedig a dokumentarista fotográfia alapkérdéseire igyekszik reflektálni: milyen ezen munkák viszonya dokumentum mivoltukkal és mennyiben írhatóak le összegzően esztétikailag.

Ebbe a tematikába illeszkedik két fontos kiállítás is, amelyről bővebben is lehet a következő napokban olvasni itt a Punkton. Az egyik legfontosabb múlt századi fotóművész, Tina Modotti munkássága egy nagyszabású, majd száz képes tárlaton keresztül ismerhető meg. Az olasz fotográfus tragikusan rövid, de annál erőteljesebb pályafutását mutatja be a róla elnevezett kiállítás, amely főleg a Mexikóban készült szociográf, ma már történelminek mondható sorozatára koncentrál. Az európai avantgárd egyik fontos női riporterének, Germain Krullnak pedig az Amerikába emigráló tömegek életét bemutató Crónica de un exilo tárlatát tekinthetjük meg szeptember végéig Madridban, amelyen keresztül a regényes és behatárolhatatlan életű alkotónő személyisége is átszivárog.

0103

Fotó: © Sebastião Salgado

0103

Fotó: © Sebastião Salgado

0103

Fotó: © Sebastião Salgado

0103

Fotó: © Sebastião Salgado

0103

Fotó: © Sebastião Salgado

0103

Fotó: © Sebastião Salgado

0103

Fotó: © Helen Levitt

0103

Fotó: © Aleix Plademunt: matter 03

0103

Fotó: Marta Soul: Tras las huellas de Corin, 2018-2020 © Marta Soul

0103

Fotó: Fernandez Abella, Tatuaje Niiv 2. Modificada © Ana Palacios

0103

Fotó: © Lena Dobrowolska & Teo: Ormond-skeaping Future Scenarios

0103

Fotó: Isabel Muñoz © Isabel Muñoz

0103

Fotó: Isabel Muñoz © Isabel Muñoz

0103

Fotó: Isabel Muñoz © Isabel Muñoz

0103

Fotó: Isabel Muñoz © Isabel Muñoz

0103

Fotó: Edward Weston: Tina Modotti en el taller fotográfico de Edward Weston, 1922, Glendale, California © Edward Weston. Courtesy: Galerie Bilderwelt, Reinhard Schultz.

0103

Fotó: Germaine Krull: Vistas del puerto de Marsella. Archivo personal de Olivier y Michka Assayas.

0103

Fotó: © Sanni Saarinen: KOHTI 1

0103

Fotó: Lise Gaudaire: De l’eau il y en a, 2021 © Lise Gaudaire

0103

Fotó: © Javier Campano: Tenerife, 1987. Fotografía b/n, 23.8 x 30.4 cm. Archivo Lafuente

0103

Fotó: © Francesc Català-Roca: Barcelona, Baños de San Sebastián en la Barceloneta. Barcelona, 1952. Fons Fotogràfic F. Català-Roca - Arxiu Històric

0103

Fotó: © Francesc Català-Roca

0103

Fotó: © Francesc Català-Roca: Reloj de la Plaza del Sol. Madrid, 1952. Fons Fotogràfic F. Català-Roca - Arxiu Històric

0103

Fotó: © Francesc Català-Roca

Jegyzetek

A PHotoESPAÑA fesztivál weboldala ezen a linken érhető el.