Címke: PHotoEspaña

27 fotó a 27. PHotoESPAÑA kiállításainak képeiből

Idén 27. alkalommal rendezik meg a PHotoESPAÑA nemzetközi fotográfiai fesztivált. Az idei rendezvény a Perpetuum mobile alcímet kapta, mivel az esemény középpontjában a fotográfia dinamizmusa, a mozgás és a társadalmi változások állnak. A 293 fotográfus és képzőművész a csoportos és egyéni kiállításokon ezeket a témákat vizsgálja fényképein, és más vizuális művészeti munkáin keresztül. A fesztivált május 10. és szeptember 29. között rendezik meg.

Tovább

,,Azt próbálom elérni, hogy megértsem a tájat” – Edward Burtynsky kiállítása Madridban

A tárlat az idei PHotoESPAÑA kiemelt eseménye, amely a fesztivál saját alapítású díját is elnyerte. A képeknek a madridi CentroCentro adott otthont, itt láthatóak első alkalommal. A kiállítás kurátorai a projekt 22 fényképét választották ki, amelyek a 2015 és 2019 között készültek Afrikában, a felvételek az ember és a természet megromlott viszonyára, illetve a tájak monumentalitására koncentrálnak.

Somebodies: a női identitás kérdései három fotográfusnő madridi kiállításán

Somebodies címen az emberi test ábrázolásának egyéni útkereséseit mutatja be a Photo Espana 2023 keretében megrendezett kiállítás a madridi Museo Cerralbo falai között. Az Imogen Cunningham (1883–1976), Sanja Iveković (1949) és Francesca Woodman (1958–1981) tematikus fotóit bemutató tárlat október 1-ig látogatható a spanyol fővárosban.

Fényképek az Andokból – Martín Chambi és kortársai munkái a PHotoESPAÑA 2023 kiállításán

A madridi Casa de América kiállítást rendezett Martín Chambi y sus contemporáneos. Los Andes fotografiados címen a perui kecsua fotográfus, Martín Chambi (1891–1973) és kortársai számára. Az Andok világát és annak társadalmát jellemzően az 1920-as és az 1950-es évek között megörökítő fotográfiák szerzői között megtaláljuk Irving Pennt, Werner Bischofot és Robert Franket is.

„Csak akkor készítek képet, ha mélyen megérint, amit látok” – Louis Stettner retrospektív kiállítása Madridban

A PHotoESPAÑA keretében a madridi Fundación MAPFRE tereiben megrendezett kiállítás az eddigi legnagyobb retrospektív tárlat Louis Stettner (1922–2016) amerikai fotográfusról, akinek a munkássága eddig nem kapta meg azt az elismerést, amit megérdemelne. A kronológia szerint rendezett tárlat több mint százkilencven – Stettner egész pályafutását felölelő – fotográfiát mutat be. Helyet kaptak korábban publikálatlan képek és néhány eddig ismeretlen színes munka is.

Egy olasz fotográfusnő mexikói évei – a Tina Modotti-kiállítás a PHotoESPAÑA programjában

A PHotoESPAÑA idén Tina Modottinak szentelt egy kiállítást, amely a hetvenes években ismertté vált alkotó munkásságáról emlékezik meg. A kiállítás amellett, hogy Modotti Spanyolországhoz fűződő kapcsolatát mutatja be, első ízben rekonstruálja a személyét is. A tárlat szervezői nagy figyelmet fordítottak arra, hogy Modotti művészeti tevékenysége mellett bemutassák közéleti tevékenységét, amely korának megkerülhetetlen alakjává tette.

Művészet, feminizmus és természet a PHotoESPAÑA 2023 fókuszában

Közel száz helyszínen több mint háromszáz alkotó – sok más mellett Edward Burtinsky, Louis Stettner, Marina Abramović és Martin Chambi – mutatkozik be a Madridban szeptember 3-áig látogatható PHotoESPAÑA 2023 kiállításain. Az idén huszonhatodik alkalommal életre hívott nemzetközi fotó- és vizuális művészeti fesztivál a fotográfia és a társművészetek párbeszéde mellett, most is meghatározó hangsúlyt fektet a társadalmi szerepvállalások fontosságára.

Tina Modotti – Fotóba ágyazott politikai elkötelezettség

Modotti egyszerre volt fotográfus, forradalmár, kommunista harcos, politikai menekült, később pedig a Nemzetközi Vörös Segély tagja. Életvitelében és fotóiban is képviselte azt a hozzáállást, miszerint a nőknek is aktív helye és alakító ereje van a társadalmi és politikai életben. Művészetében is a társadalmi igazságosságért küzdött, esztétikai eszköztárának és látásmódjának hála, a propaganda művészetet teljes mértékben elkerülte.

Tovább

PHotoEspaña 2021 – Nyári fotófesztivál-ajánló III.

A PhotoESPAÑA fesztivál ideje alatt Madrid és számos spanyolországi város a fotográfia centrumává válik minden évben. Az idei, huszonnegyedik alkalommal megrendezésre kerülő eseménysorozat ezúttal is kiállításokból, workshopokból, mesterkurzusokból, szakmai-professzionális programokból és különböző eseményekből áll össze.

107 online kiállítást tekinthetünk meg a PHotoEspaña oldalán

Az 1998-ban alapított PHotoEspaña – mely Spanyolország egyik legnagyobb kulturális eseménye – szinte az egész országot átfogja. A kiállítások mellett workshopokat, beszélgetéseket és különféle díjátadókat is rendeznek. A fesztivál honlapja jelenleg 107 galéria online is megtekinthető kiállításához kínál hozzáférést, és a látogatókat arra ösztönzik, hogy szavazzanak a Festival OFF kategóriában a kedvenceikre.