Menü

,,Azt próbálom elérni, hogy megértsem a tájat” – Edward Burtynsky kiállítása Madridban

23 • 08 • 31Szabó Benedek

Június 9-én nyílt meg Edward Burtynsky, kanadai fotográfus African Studies című kiállítása. A tárlat az idei PHotoESPAÑA kiemelt eseménye, amely a fesztivál saját alapítású díját is elnyerte. A képeknek a madridi CentroCentro adott otthont, itt láthatóak első alkalommal. A kiállítás kurátorai a projekt 22 fényképét választották ki, amelyek a 2015 és 2019 között készültek Afrikában, a felvételek az ember és a természet megromlott viszonyára, illetve a tájak monumentalitására koncentrálnak.

Edward Burtynsky nemcsak a nemzetközi fotográfia meghatározó alakja, hanem a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés iránt elkötelezett művész is. Alkotásain már régóta foglalkozik ezekkel a témákkal, kiemelten a természet és az ember, illetve az iparosodás kapcsolatát dolgozza fel.

A madridi kiállításon Edward Burtynsky olyan képei szerepelnek, amelyek a nyersanyag-kitermelés által átformált környezetet mutatják be. A madagaszkári zafírbányákról, a szenegáli sós síkságokról, és a gépesített ipari termelésről készült felvételek mellett megjelennek a művész érintetlen természeti környezetről készített képei is. Ezekkel az alkotásokkal az a célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a nyugati civilizáció folyamatos növekedésének milyen nagy ára van, és hogy ezt az árat a fejlődő országok fizetik meg.

A többnyire légi felvételekből álló sorozat képei gyakran egy absztrakt vetületét mutatják meg a tájnak. A képeket a tagolt táj színei és textúrái uralják, amelyek a modernista művészetre emlékeztető, erőteljes kompozíciókat alakítanak ki. A nagy részletességgel bemutatott felületek bepillantást engednek a természeti minták és az emberi infrastruktúrák összefolyásába is. Burtynsky a tájképfényképezés során kényes egyensúlyt teremt a forma és a tartalom között, vagyis egy dualista megközelítést alkalmaz. Ezek a felvételek képesek arra, hogy gyönyörködtessenek, miközben egy égető problémára is felhívják a figyelmet.

Burtynsky már negyven éve fényképezi ezeket a témákat, alkotásai világszerte több mint 80 múzeum gyűjteményében szerepelnek, többek között a New York-i Museum of Modern Art, vagy a Metropolitan Museum of Art is állított már ki képet a művésztől.

0103

Fotó: Edward Burtynsky: Camel Caravan #1, Danakil Depression, Ethiopia, 2018 © Edward Burtynsky, courtesy Nicholas Metivier Gallery, Toronto / Flowers Gallery, London

0103

Fotó: Edward Burtynsky: Tsaus Mountains #1, Sperrgebiet, Namibia, 2018 © Edward Burtynsky, courtesy Nicholas Metivier Gallery, Toronto / Flowers Gallery, London

0103

Fotó: Edward Burtynsky: Tailings Pond #2, Wesselton Diamond Mine, Kimberley, Northern Cape, South Africa, 2018 © Edward Burtynsky, courtesy Nicholas Metivier Gallery, Toronto / Flowers Gallery, London

Jegyzetek

Edward Burtynsky: African Studies
CentroCentro
2023. június 9. – október 1.