Menü

Csábítás és elegancia – 26 fotó az Allure: Platinum Prints by George Hoyningen-Huene című online kiállításon

22 • 07 • 14Udvari Orsolya

Az online kiállítások és válogatások óriási előnye, hogy bárhonnan és bármikor hozzáférhetünk egy adott életmű vagy téma szeletéhez, utazás és egyéb kiadások nélkül. Tekinthetjük őket akár kedvcsinálónak, bevezetőnek is ahhoz, hogy művészek további alkotásaiba és munkásságába elmerüljünk, felkutassuk őket. Az Atlas Galéria, akiknek korábbi kiállításai közül is szemléztünk már, George Hoyningen-Huene (1900–1968), német és amerikai hátterű, világhírű fotográfus munkáiból is összeállított egy kerek, önmagában helytálló, reprezentatívnak mondható minikiállítást.

Az Allure: Platinum Prints by George Hoyningen-Huene 26 fotót mutat be az alkotó ’20-as és ’30-as években készült képeiből. Hoyningen-Huene mint divatfotográfus lett világhírű, a Vogue és a Vanity Fair magazinok vezető fotográfusaként dolgozott 1926–35 között, később pedig a rivális Harper’s Bazaarnál helyezkedett el.

Párizsban – és világszerte – a különböző izmusokkal és képviselőikkel is találkozott, dolgozott Man Ray-jel, valamint a művészeti közeg neves alkotói közül megismerte a korszak meghatározó művészeit a híres párizsi szcénában, többek között Dalít, Lee Millert, Coco Chanelt, Paul Éluardot és Jean Cocteau-t. Rajtuk és a korszellem hatásán keresztül épült be munkájába a modernizmus, neoklasszicizmus és szürrealizmus látásmódja és eszköztára.

A kiállított képeken, amik közül több most jelent meg nyilvánosan először, a divat és portréfotózás témáján keresztül a fent említett izmusok jegyei is tisztán láthatók. A high-class elegancia ötvöződik a művészeti igényességgel, fürdőruhák, pizsamák és nagyestélyik kerülnek úgy megjelenítésre, mint antik hősök viselete, színházi rendezői tekintettel a 20. század elejére varázsolva. Mozdulat és mozgás kerül kontrasztba és folyamatos párbeszédbe a szoborszerűséggel a képeken. A mozdulatlan modellek – akik sok esetben a korszak híres színésznői, táncosai – körüli árnyékok, anyagok és textúrák élővé és mozgékonnyá teszik a képeket belső ellentmondást, mégis kiegyensúlyozottságot létrehozva ezáltal. A fotóra vitt elegancia és kecsesség a megjelenített világot, márkákat, helyszíneket, életstílust hitelesen közvetíti precíz és nagyon átgondolt komponáltsággal.

0103

www.atlasgallery.com

Az online kiállítások előnyei mellett az egyik hátránynak tekinthető a képek fizikai megjelenése és bejárhatósága. Jelen esetben talán érdekes szempont lehet a kiállítás címében is megjelenő fototechnika megemlítése is, amely az online fotókon kevésbé domináns, hiszen a fotók textúrájának és kivitelezésének szemrevételezése nehezebb. A platinotípia fényképészeti eljárása a 19. század végére született meg, és a 20. század elejére az eljárás megdrágult, így használata is csökkent a platina árának növekedése miatt. A most bemutatott képek ezzel az eljárással készültek, ami a képek minőségét és igényességét formailag is szimbolizálja.

Hoyningen-Huene saját korában is elismert fotográfusként tevékenykedett, képei több neves kiállításon is megjelentek, köztük az 1929-es Film und Foto der 20er Jahre kiállításon, vagy az 1963-as Photokinán. Hatása és munkái napjainkban is előkelő helyet foglalnak el, képei világszerte fellelhetők különböző gyűjteményekben, múzeumokban.

Jegyzetek

Az online kiállítás ezen a linken tekinthető meg.