Menü

Magnum-fotográfusok eddig kevésbé ismert oldalát mutatja be a Foam kiállítása

22 • 07 • 19Cserna Endre

A Magnum fotográfusai az ügynökség elmúlt több mint 75 évében nem csak nagy történelmi eseményekről és az átlagember számára elérhetetlen, rejtett, de mégis kulcsfontosságú történetekről készítettek ikonikus felvételeket és sorozatokat, hanem egyúttal alkalmazott, nem a saját koncepcióikat követő megbízásokra is dolgoztak.

Az Open for Business – Magnum Photographers on Commission című kiállítás Amszterdamban a Magnum Photos egy olyan oldalát kívánja bemutatni, amelyet a nagyközönség valószínűleg alig ismer vagy nem köti őket a meghatározó fotográfiai műhely alkotóihoz. Illetve ezen munkákkal maguk a fotográfusok sem gyakran reklámozzák magukat, ezek a megbízások többnyire nem képzik részét hivatalos fotográfusi ouevre-üknek.

0103

Fotó: Marilyn Monroe on the Nevada desert going over her lines for a difficult scene she is about to play with Clarke Gable in the film THE MISFITS. 1960 © Eve Arnold / Magnum Photos

0103

Fotó: Humanitas dementia centre hairdresser, Deventer, Holland, 2019 © Rafał Milach / Magnum Photos

0103

Fotó: Gucci makeup fashion shoot Brooklyn New York City, USA, 2019 © Bruce Gilden / Magnum Photos

0103

Fotó: Mexico, 2018 © Cristina de Middel / Magnum Photos

0103

Fotó: Moscow. The Ritz-carlton Hotel. February 2016 © Alex Majoli / Magnum Photos

A nyolc szekcióba rendezett tárlat a közönséget a legkülönfélébb kereskedelmi megbízásokon vezeti végig: a nemzeti kormányok carte blanche megbízásaitól a legmenőbb magazinok és divatházak fotózásáig, a multinacionális cégek felkérésére készült elegáns PR-kiadványoktól az NGO-k munkáját segítő szociográf tudósításokig. Ilyen módon a kiállítás célja, hogy feltárja a Magnum-fotográfusok portfólióinak egy érdekes és kevésbé ismert aspektusát, és ezáltal a fotográfus karrier valóságát: az Open For Business a fotográfusi munka valódi természetét vagy – ha úgy tetszik – hétköznapjait járja körül, amely olyan megbízásokkal jár együtt, amelyek teljesen eltérő módon emelik ki a Magnum vizuális történetmesélőinek szemléletmódjait, tulajdonságait és rávilágít a Magnum megbízásainak sokszínűségére a második világháború utáni időszak turbulens éveitől egészen a világjárvány kezdetéig.

A független és a kereskedelmi munkák közötti egyensúly megtalálása mindig is heves vitákhoz vezetett, nem csak a Magnum alkotói között. Jelen esetben érződik, hogy az ügynökség minden tagja másképp tekint a vállalati, alkalmazott megbízásokra és azok a munkásságukban elfoglalt helyére és a kettő közötti viszonyokra, összekötésekre. Ez a kiállítás ezeknek a tapasztalatoknak az alkotói eredményét mutatja be, kiemelt hangsúlyt helyezve a velük kapcsolatban felmerülő esztétikai, (sajtó)etikai és morális kérdésekre is. Feltárja a megélhetési és a személyes projektek közötti kölcsönhatásokat, minden esetben kidomborítva, hogy a fotográfusok hogyan alakították vagy változtatták meg a vállalatok, cégek, kormányok és más megrendelők vizuális nyelvét, akár teljes imázsát azáltal, hogy személyes érzékenységüket, a „Magnum-szemüket” alkalmazták – gyakorta meglepő, ironikus és humoros eredményekkel.

0103

Fotó: Tunis. August 2017. A young actor, working with the Fani Raghman Ani group, an association defending human rights in Tunisia, showing a tattoo on his back, saying ‘freedom’ in Arabic. © Newsha Tavakolian / Magnum Photos

0103

Fotó: Paris. Advertisement for Baccarat, 2005 © Martin Parr / Magnum Photos

0103

Fotó: New York City, 1953 © Werner Bischof / Magnum Photos

Jegyzetek

Open for Business. Magnum Photographers on Commission
FOAM, Amszterdam, Hollandia
2022. szeptember 7-ig