Menü

Korszakalkotó fotográfusok és divatdiktátorok az Atlas Galéria online kiállításán

22 • 08 • 19A Fehér Vera

A nyár folyamán az Atlas Galéria olyan ikonikus portrék kivételes gyűjteményét állítja ki, melyek sokunk számára határozták meg a nagybetűs stílusról alkotott elképzelést. Az online kiállításon még augusztus 20-ig látható klasszikus és kortárs mesterek által készített fotográfiák az elmúlt száz évet az 1920-as évektől napjainkig ölelik fel.

A gyűjteményben megtaláljuk Twiggy és Brigitte Bardot legendás portréit Barry Lategan és Terry O'Neil alkotásaiban, feltűnnek Kate Moss legkorábbi, legőszintébb képei Arthur Elgorttól és Tony McGee-től. Olyan időtlen klasszikusokat is találunk, mint például Horst P. Horst Mainbocher fűzője, és a kortárs kötelezők közül is feltűnnek például Bastiaan Woudt jellegzetes alkotásai.

0103

Fotó: www.atlasgallery.com

A divatdiktátorok nagyjaival a London-Párizs-Róma, Nevada-New York-Beverly Hills, és a Nepál-Bombay tengelyeken találkozunk. A stílusóriások közé a Harper’s Bazaar, a Givenchy, a Vogue, az Yves-Saint Laurent és a Vespa visz bennünket, az egyik 1930-as felvételen pedig a Hula Hoop is feltűnik. Lisetta Carmi, Marilyn Monroe, Clark Gable, Kate Moss, Faye Dunaway, vagy Michael Cain portréin a vegytiszta divat és a hétköznapokba ültetett makulátlan stílus ragad minket magával. A privátszférába zúduló, veleszületett elegancia, a vonzó modor uralkodik az ábrázolt személyeken – itt a stílus maga az ember.

A válogatásban az ezüst zselatinos nagyítások között vintage darabokat is találunk; a platinotípia nagyítások, C-printek és archív pigment nyomatok mind megvásárolhatók. George Hoyningen-Huene Erna Carise (Swimwear with Hula Hoop) 1930 című platinotípia eljárással készült képe keretben például 14.200 font – de e képnek egy, a Horst gyűjteményből származó szignózott verziója már 16.400 fontba kerül. Frank Horvat Paris, Coco Chanel, 1958 című, a művész által aláírt platinotípia nagyítását 6.900 fontért; William Klein Men + Mina + Simone, Piazza di Spagna, Rome, 1960 című ezüst zselatinos alkotását 28.000 fontért, Terry O’Neil Faye Dunaway at the pool, 1977 számozott, aláírt C-print példányát keretben 10.450 fontért, Alec Soth Natalia, Paris, 2007 című munkáját pedig 15.000 fontért lehet megvásárolni.

Az online kiállítás ezen a linken érhető el: Style: Photography of Life and Fashion

Jegyzetek

A Style: Photography of Life and Fashion című online kiállításon bemutatott alkotók listája:

Barry Lategan, William Klein, Frank Horvat, George Hoyningen-Huene, Lisetta Carmi, Irving Penn, Horst P. Horst, Patrick Demarchelier, Lillian Bassman, Bastiaan Woudt, Elliott Erwitt, Alec Soth, Arthur Elgort, Lewis Morley, Tony McGee, Lucien Clergue, Jeanloup Sieff, Eve Arnold, Sam Haskins, Terry O’Neill