Menü

„Egy fotográfus, akinek ecsetkezelése van” – Minyó Szert Károly képei az Artphoto Galériában

22 • 11 • 03Punkt

Az Artphoto Galériában megrendezett Innen nézve című kiállítás célja Minyó Szert Károly Balogh Rudolf-díjas fotóművész tematikusan és technikailag különleges, az egyedi képalkotásra koncentráló munkásságának bemutatása. A Fotóhónap2022 rendezvénysorozathoz csatlakozó tárlat anyaga egyedi válogatás, mely időben jelentős periódust ölel fel: a ’80-as évektől napjainkig keletkezett alkotások kerültek kiállításra, melyek között jelentős számban vannak olyan művek, melyekkel a közönség most találkozhat először.

Az időben korábban készült alkotások egy része most kapott végső formát, és a válogatás méltán reprezentálja a művész mind tematikájában, mind technikájában rendkívül széles spektrumú képalkotási megközelítését. A kiállítást Erő Zoltán, Budapest főépítésze az alábbi gondolatokkal nyitotta meg:

„Egy fotográfus, akinek ecsetkezelése van. Egy kép, amelyiknek a dinamikáját a kézzel felhordott emulzió adja meg. Az álló bicikli az ecsetvonásoktól válik dinamikussá, a határozott geometriai formák ugyancsak a szabadkézi munkától kapnak önálló karaktert. Károly saját megfogalmazása szerint szabadkézi fotográfus. Ettől válnak a fotográfiák egyedivé. Munkáiban mindent kézbe vesz, amit más fotográfus nem feltétlenül: akár a fényt, akár a tárgylemezt, akár a fényérzékeny felületet. Akár a végterméket: a kész képet. Ismerjük olyan képeit, ahol dinamóval állítja elő a szükséges fényt. A végén minden kép más, minden képe egyedi. Nincsenek azonos művek, az egyediség és az esetiség a lényegük. Végtelenül emberi alkotások ezek: bennük rejlik a kiszolgáltatottság pillanata, ahol csak az ösztönök segítenek.”

0103

Fotó: © Minyó Szert Károly: View from this side

0103

Fotó: © Minyó Szert Károly: Ornamentikus bolygó 1.

0103

Fotó: © Minyó Szert Károly: Ornamentikus bolygó (részlet)

0103

Fotó: © Minyó Szert Károly: Motr

0103

Fotó: © Minyó Szert Károly: Quartzcontact 2.

0103

Fotó: © Minyó Szert Károly: Quartzcontact 1.

0103

Fotó: © Minyó Szert Károly: Salto 2.

0103

Fotó: © Minyó Szert Károly: Tagadó gesztusok

0103

Fotó: © Minyó Szert Károly: Eddy Merckx 1.

0103

Fotó: © Minyó Szert Károly: Eddy Merckx 2.

0103

Fotó: © Minyó Szert Károly: Eddy Merckx 3.

0103

Fotó: © Minyó Szert Károly: Eddy Merckx 4.

Jegyzetek

Minyó Szert Károly: Innen nézve / View from this side
Artphoto Galéria
2022. november 10-ig