Menü

Világhírű magyar fotográfus munkái is láthatóak a 32. pozsonyi Fotóhónapon

22 • 11 • 05Gyöngyösi Eszter

Pozsony novemberben hagyományosan a Fotóhónap fesztiválé. Idén már 32. alkalommal tekinthetik meg az érdeklődők a szlovák és külföldi művészek egyéni és csoportos kiállításait. Az 1991-ben alapított, nemzetközi hírű Month of Photography a legnagyobb szlovák fotó- és képzőművészeti fesztivál az országban. Minden évben 30 szlovák és külföldi művész alkotásait mutatja be.

A fesztivál a világ fotográfiai eseményeire, a közép- és kelet-európai kortárs fotográfiára, valamint a szlovákiai fotóművészeti alkotásokra összpontosít. A szervezők elsősorban arra törekednek, hogy olyan projekteket mutassanak be, amelyek nemcsak a világ aktuális eseményeire koncentrálnak, hanem a fotóművészet autonóm értékeiről is beszámolnak. Emellett igyekeznek párbeszédet ösztönözni a különböző kultúrák és nézőpontok között, illetve arra keresik a választ, hogyan teremthető kapcsolat a kortárs művészet és a társadalom viszonylatában.

Napjainkban Európa és a világ jövőjét bizonytalanság övezi, ezért a békés és harmonikus holnaphoz fűzött remények rendkívül aktuálisak. Ennek fényében a fotográfia – mint a kultúra és a művészet része – lehetővé teszi, hogy értékeket és sokszínű látásmódot mutasson be és osszon meg.

A fesztivál programja hagyományosan blokkokra van osztva, melyek széles választékot kínálnak a fotóművészet legjobb alkotásaiból. Minden tematikus blokknak megvannak a maga kiemelt alkotói és hírességei. Megjelennek aktuális világszemléletek, történelmi események, innovatív és inspiráló projektek, emellett pedig a feltörekvő tehetségek is lehetőséget kapnak, hogy megmutassák magukat a világnak.

A közép- és kelet-európai blokkban számos neves alkotó képei lesznek láthatóak. A szlovák művészek közül többek között Tibor Borský, Miloš Dohnány, Martin Kollár vagy Juraj Mravec fotográfusok munkáival találkozhat a közönség. A cseh fotográfusok közül érdemes kiemelnünk Antonín Kratochvíl, Silvia Milková és Jana Butzke alkotásait. Az osztrák fotóművészetet Gregor Sailer, a lengyeleket Michał Szalast, Bulgáriát pedig Denislav Sztojcsev képviseli.

0103

Fotó: Antonín Kratochvíl, David Bowie, 1997

0103

Fotó: Juraj Mravec

0103

Fotó: Miloš Dohnány: Architektura, 1932–38

0103

Fotó: Silvia Milková és Jana Butzke

0103

Fotó: Michał Szalast: Albini

0103

Fotó: Gregor Sailer

0103

Fotó: Tibor Borský: Juraj Jakubisko a Olga Schoberová, 1972

A 32. Fotóhónapon kiemelt helyet foglal el Erwin Wurm, a fotográfia és a szobrászat határait szabadon átlépő szerző átfogó kiállítása. Szellemes, egyben fanyarul ironikus meglátásai, a világhoz, a civilizációhoz fűzött kommentárjai vizuálisan vonzóak, ugyanakkor teret nyitnak az értékekről, a művészetről és a kultúráról szóló vitáknak is. Szintén ebben a blokkban hazánk is képviseli magát: Martin Munkácsi képeiből a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója, Baki Péter rendezésében lesz látható egy kiállítás.

0103

Fotó: Erwin Wurm: The Artist Begging for Mercy, 2002

0103

Fotó: Martin Munkacsi: Leni Riefenstahl, 1931

A fesztivál idei World blokkja a skandináv művészek munkáira fókuszál. A La Gacilly – Baden Photo Fesztivállal való hosszú távú együttműködésnek köszönhetően készült el a Due North! című tárlat, amely olyan skandináv alkotók munkáit mutatja be, mint Pentti Sammallahti, Sanna Kannisto, Erik Johansson vagy Ragnar Axelsson. A finn alkotó, Jouko Lehtola a fiatalok sebezhetőségét és egyben bátorságát örökíti meg e kihívásokkal teli világban.

0103

Fotó: Erik Johansson: Festival Photo La Gacilly, 2021

0103

Fotó: Ragnar Axelsson / Festival Photo La Gacilly, 2021

0103

Fotó: Last Days of the Arctic, Photos © Ragnar Axelsson 2010

0103

Fotó: Last Days of the Arctic, Photos © Ragnar Axelsson 2010

0103

Fotó: Jouko Lehtola: Dog on Red Background from the series Young Heroes, 1997

A híres olasz fotográfus, Gian Butturini először mutatkozik be Szlovákiában egy nagyobb lélegzetvételű kiállítással a Művészetek Házában. Ugyanitt látható majd Nick Brandt amerikai és Christine de Grancy osztrák fotográfus kiállítása is.

0103

Fotó: Gian Butturini: A Boy Near Falls Roads, West Belfast, 1972

A fesztivál egyik célja, hogy a fotóművészetet a lehető legszélesebb közönség számára is elérhetővé tegye, ezért számos kiállítás ingyenesen látogatható majd. Ezen kívül workshopok, előadások, mesterkurzusok, vetítések és kerekasztal-beszélgetések is várják az érdeklődőket, így a pozsonyi Fotóhónap garantáltan az idei ősz kiemelkedő eseménye lesz.

0103

Fotó: Nick Brandt: Fatuma Ali and Bupa, Kenya, 2020

0103

Fotó: Pavel Meluš: Bratislava IV., 1988

0103

Fotó: Roman Franc: Summer in Brno, 2021

0103

Fotó: Christine de Grancy: Ferris wheel in a puddle in the amusement area of the Prater. Vienna 1979

Jegyzetek

Szlovák Fotóhónap
Pozsony, 2022. november