Menü

Több mint 75 millió forintért árverezték el a világ egyik legelső panorámaképét

22 • 11 • 27Princz Zsófia

189.000 dollárért kelt el New Yorkban a Philips őszi aukciójának legdrágább tétele, amit az egyik legelső panorámafotóként tartanak számon. Ritkaságnak számít technikája miatt is – Fardon nedves kollódiumos eljárással dolgozott, és papírra kontaktolt már akkor is felvételeket, amikor még a dagerrotípia volt az uralkodó fotográfiai technika.

George Robinson Fardon hét darabból álló, sópapírra kontaktolt panorámaképe az 1855-ös San Franciscóról egy korszakalkotó dokumentum. A Stockton és a Sacramento utca délkeleti sarkán lévő háztetőről készült kompozíció északról dél felé halad, és a fotográfia számtalan apró részletet mutat be; üzleteket, lakóházakat és középületeket. Fardon panorámaképe megragadja a születő város alapvető energiáját, amely később Amerika egyik legfontosabb metropoliszává nőtte ki magát.

San Francisco ebben az időben gazdag fotográfiai közöséggel rendelkezett, és ez Fardon panorámaképén is jól látható. Amikor 1848-ban aranyat találtak Kaliforniában, aranyásók és szerencsevadászok özönlötték el a környéket. A bányászokat kiszolgáló fényképészek városszerte fotóstúdiókat nyitottak. Fardon panorámaképén három ilyen vállalkozás is látható.

0103

Fotó: George Robinson Fardon: San Francisco, Cal., 1855 (I. panel)

0103

Fotó: George Robinson Fardon: San Francisco, Cal., 1855 (II. panel)

0103

Fotó: George Robinson Fardon: San Francisco, Cal., 1855 (III. panel)

0103

Fotó: George Robinson Fardon: San Francisco, Cal., 1855 (IV. panel)

0103

Fotó: George Robinson Fardon: San Francisco, Cal., 1855 (V. panel)

A panorámaképen dokumentált épületek közül néhányat érdemes külön is kiemelni. A City of Paris áruház a negyedik képen látható. Ezt az áruházat Felix és Emile Verdier alapították, akik előszőr 1850-ben hajóztak be San Franciscóba importáruikkal. Olyan nagy volt a kereslet az áruik iránt, hogy még azelőtt eladták őket, hogy a hajó kirakodása megtörtént volna. Miután feltöltötték készleteiket, a testvérek megnyitották első üzletüket, ami egészen 1976-ig működött.

A panoráma ötödik paneljén, amely a Sacramento Streetre nyíló kilátást mutatja, számos kínai betűkkel írt cégtábla látható, amelyek az ázsiaiak korai jelenlétét illusztrálják a környéken. Ezen a panelen több koporsógyártó cég felirata is látható. A hatodik panelt a Szent Mária-székesegyház uralja, amely Fardon fényképezésekor még építés alatt állt.

0103

Fotó: George Robinson Fardon: San Francisco, Cal., 1855 (VI. panel)

0103

Fotó: George Robinson Fardon: San Francisco, Cal., 1855 (VII. panel)

Az Angliában született Fardon 1854 és 1858 között dolgozott San Franciscóban. Ez idő alatt Fardon beilleszkedett a város élénk fotográfiai közösségébe, miközben nevezetes épületeiről és helyszíneiről készített felvételeket. Fardon munkái kis számban maradtak csak fenn; az itt bemutatott panorámakép egyike a mindössze négy ismert példánynak. A panorámakép eredetileg William Franklin Whittier San Franciscó-i üzletember tulajdonában volt, aki vélhetően Fardonnal egyszerre érkezett a városba. A család története szerint a Fardon-panoráma a Whittier, Fuller és Co. irodájában függött San Franciscóban; eredeti kerete és üvege is a tételhez tartozik.

Fardon továbbra is rejtély marad a fotográfia kutatói számára. Nem világos például, hogy hol és kitől tanulta meg a fotográfia mesterségét. Tehetsége azonban kitűnik, ha megnézzük milyen aprólékos tervezést és kivitelezést igényelt a hét egymás melletti képből álló sorozatot elkészítése, amelyek egymás mellé helyezve tökéletesen illeszkednek egymáshoz.

0103

Fotó: George Robinson Fardon: San Francisco, Cal., 1855
A panorama of seven salt prints from glass negatives, mounted contiguously. 7 5/8 x 53 3/8 in. (19.5 x 135.6 cm)