Címke: Phillips

Pillanatképek egy másik világból – a Phillips aukciósház árverése

A személyes kapcsolatok jelentősége került a középpontba a Phillips nemrég lezárult árverésén. A Spotlight: Fényképek egy londoni magángyűjteményből címet viselő online aukción többek között Henri Cartier-Bresson, Terry O’Neill és David Bailey képeire lehetett licitálni. A kalapács alá került képek – függetlenül a készítésük időpontjától – ugyanolyan reakciót váltanak ki a nézőből most is, mint több évtizeddel ezelőtt.

Tovább

A Phillips tavaszi árverésén 2,2 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a fotótörténet jelentős alkotóinak munkái

Április elején megtartotta tavaszi New York-i fotóárverését a londoni alapítású patinás aukciósház, a Phillips. A komplett fotótörténeti utazással felérő, a kortárs fotográfiára is erőteljesen fókuszáló aukción 311 tételre lehetett licitálni, melyből végül 278 kelt el. Az összbevétel meghaladta a 6,4 millió dollárt (2,2 milliárd forintot).

Több mint 75 millió forintért árverezték el a világ egyik legelső panorámaképét

189.000 dollárért kelt el New Yorkban a Philips őszi aukciójának legdrágább tétele, amit az egyik legelső panorámafotóként tartanak számon. Ritkaságnak számít technikája miatt is – Fardon nedves kollódiumos eljárással dolgozott, és papírra kontaktolt már akkor is felvételeket, amikor még a dagerrotípia volt az uralkodó fotográfiai technika.

Több mint száz Dorothea Lange fotó került árverésre a Phillips aukcióján

Az aukcióra szánt képanyag Lange teljes pályafutását reprezentálja, az első, szociálisan tudatos képektől kezdve, amelyeket a San Franciscó-i műtermén kívül készített, a nagy gazdasági világválság idején a Farm Security Administration számára végzett munkáján át a háború utáni dokumentarista projektjéig, amelyek nagy részét férje és munkatársa, Paul Taylor társaságában készítette.

A szépség újrafelfedezése – Válogatás a Phillips őszi aukciójának képeiből

A New York-i árverés – és az azt megelőző rövid kiállítás – nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy újradefiniálja a szépség fogalmát és annak különböző rétegeit a fotótörténet olyan klasszikus darabjain keresztül, mint Robert Adams vagy Stephen Shore amerikai vidéket megörökítő fotói, Nan Goldin kevsébé ismert munkái, vagy Roni Horn és Hiroshi Sugimoto meditatív és absztrakt képei.

Tovább