Címke: Phillips

A Phillips tavaszi aukcióján a legmagasabb áron két fotó is azonos összegért kelt el

A Phillips aukciós ház április 4-én és 5-én fotográfiai árverést rendezett, ahol neves fotóművészek alkotásai kerültek aukcióra. A Phillips április 4-i New York-i eseményén a Martin Z. Margulies Foundation gyűjteményből származó fotográfiákat árvereztek el, 5-én pedig különböző magángyűjteményekből származó alkotásokra lehetett licitálni.

Tovább

Világhírű fotográfusok munkáit árverezték el a Phillips tavaszi aukcióján

A Phillips  április 5-én fotográfiai árverést rendezett, ahol neves művészek alkotásai kerültek aukcióra. A New York-i eseményen különböző magángyűjteményekből származó alkotásokra lehetett licitálni: Henri Cartier-Bressontól kezdve Robert Mapplethorpe-on át Richard Avedonig számos neves művész munkái kerültek kalapács alá. A klasszikusok mellett ma is élő alkotók munkái is szerepeltek a tételek között, többek között Richard Learoyd, Vee Speers, illetve Sebastião Salgado alkotásai.

Fotótörténet – William Eggleston: Cím nélkül, Memphis (1969 körül)

Valamikor 1969 körül William Eggleston (1939) egy memphisi külváros elhagyatott utcáján üldögélt és azon tűnődött, vajon mit lenne érdemes megörökítenie. Hamar megakadt a szeme egy elfelejtett triciklin és fényképezőgépével a járdaszegélyen egyensúlyozva hamisítatlanul egyedivé tette az egyébként jelentéktelen látványt. A fotográfus egy ikonikus vintázs nagyítását 317.500 amerikai dollárért árverezték el 2023. október 11-én New Yorkban a Phillips árverésén.

Pillanatképek egy másik világból – a Phillips aukciósház árverése

A személyes kapcsolatok jelentősége került a középpontba a Phillips nemrég lezárult árverésén. A Spotlight: Fényképek egy londoni magángyűjteményből címet viselő online aukción többek között Henri Cartier-Bresson, Terry O’Neill és David Bailey képeire lehetett licitálni. A kalapács alá került képek – függetlenül a készítésük időpontjától – ugyanolyan reakciót váltanak ki a nézőből most is, mint több évtizeddel ezelőtt.

A Phillips tavaszi árverésén 2,2 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a fotótörténet jelentős alkotóinak munkái

Április elején megtartotta tavaszi New York-i fotóárverését a londoni alapítású patinás aukciósház, a Phillips. A komplett fotótörténeti utazással felérő, a kortárs fotográfiára is erőteljesen fókuszáló aukción 311 tételre lehetett licitálni, melyből végül 278 kelt el. Az összbevétel meghaladta a 6,4 millió dollárt (2,2 milliárd forintot).

Több mint 75 millió forintért árverezték el a világ egyik legelső panorámaképét

189.000 dollárért kelt el New Yorkban a Philips őszi aukciójának legdrágább tétele, amit az egyik legelső panorámafotóként tartanak számon. Ritkaságnak számít technikája miatt is – Fardon nedves kollódiumos eljárással dolgozott, és papírra kontaktolt már akkor is felvételeket, amikor még a dagerrotípia volt az uralkodó fotográfiai technika.

Tovább

Több mint száz Dorothea Lange fotó került árverésre a Phillips aukcióján

Az aukcióra szánt képanyag Lange teljes pályafutását reprezentálja, az első, szociálisan tudatos képektől kezdve, amelyeket a San Franciscó-i műtermén kívül készített, a nagy gazdasági világválság idején a Farm Security Administration számára végzett munkáján át a háború utáni dokumentarista projektjéig, amelyek nagy részét férje és munkatársa, Paul Taylor társaságában készítette.

A szépség újrafelfedezése – Válogatás a Phillips őszi aukciójának képeiből

A New York-i árverés – és az azt megelőző rövid kiállítás – nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy újradefiniálja a szépség fogalmát és annak különböző rétegeit a fotótörténet olyan klasszikus darabjain keresztül, mint Robert Adams vagy Stephen Shore amerikai vidéket megörökítő fotói, Nan Goldin kevsébé ismert munkái, vagy Roni Horn és Hiroshi Sugimoto meditatív és absztrakt képei.