Menü

Világhírű fotográfusok munkáit árverezték el a Phillips tavaszi aukcióján

24 • 04 • 12Szabó Benedek

A Phillips  április 5-én fotográfiai árverést rendezett, ahol neves művészek alkotásai kerültek aukcióra. A New York-i eseményen különböző magángyűjteményekből származó alkotásokra lehetett licitálni: Henri Cartier-Bressontól kezdve Robert Mapplethorpe-on át Richard Avedonig számos neves művész munkái kerültek kalapács alá. A klasszikusok mellett ma is élő alkotók munkái is szerepeltek a tételek között, többek között Richard Learoyd, Vee Speers, illetve Sebastião Salgado alkotásai.

A Phillips április 5-i árverésén külön szekcióban mutatták be a Figure + Form című kiállítást, amely képanyagát a legkiemelkedőbb műgyűjtők állították össze. A Phillips egy, a tizenkilencedik századtól napjainkig terjedő képanyagot vonultatott fel, amely a kortárs és klasszikus fotográfusok legkiemelkedőbb munkáit foglalta magába. Az árverésen Hiroshi Sugimoto több fényképe is kalapács alá került, a Colors of Shadow C1017 című munkája 35 560 dolláros áron kelt el. A gyűjtemény egyik legrégebbi fényképét Alexander Rodchenko készítette. Az orosz művész Gathering for a Demonstration című, 1928-ban készült képét 101 600 dollárért adták el, amivel ez a tétel bizonyult a második legértékesebb alkotásnak.

A tavaszi aukció rekorder felvételét azonban Richard Avedon készítette a brit festőművészről, Francis Baconről. Ezt a különleges portréképet sokan a fotográfus pályafutásának egyik kiemelkedő darabjaként tartják számon. Amikor 1979-ben Richard Avedon elkészítette ezt a felvételt, már vezető portréfotográfusnak számított, aki a Beatles tagjaitól és Bob Dylantől kezdve Marilyn Monroe-ig és Brigitte Bardot-ig a kor szinte összes híres alakjáról készített már fényképet. A fotó 114 300 dollárért kelt el az árverésen.

0103

Fotó: Alfred Stieglitz: The Net Mender

0103

Fotó: Edward Steichen: Big and Little Sunflower

0103

Fotó: Margaret Bourke-White: The George Washington Bridge

0103

Fotó: Alexander Rodchenko: Gathering for a Demonstration

0103

Fotó: Tina Modotti: Untitled (Mexico City)

0103

Fotó: Richard Learoyd: The River Stour from Deadman's Bridge near Flatford (Winter).jpg

0103

Fotó: Aaron Siskind: Kentucky 5

0103

Fotó: Josef Sudek, Window of My Studio (apple on plate)

0103

Fotó: Hiroshi Sugimoto: United Nations Headquarters, 1997

0103

Fotó: Vee Speers: Untitled #16 from The Birthday Party, 2008

0103

Fotó: Pieter Hugo: Loyiso Mayga, Wandise Ngcama, Lunga White, Luyanda Mzantsi, Khungsile Mdolo after their initiation ceremony, Mthatha, South Africa, 2008

0103

Fotó: Gregory Crewdson: Untitled

Jegyzetek
A Phillips 2024. április 4-i árverésének képei ezen a linken tekinthetők meg.