Menü

Elárverezték Simon de Pury műgyűjtő Helmut Newton kollekcióját

24 • 05 • 28Princz Zsófia

A Phillips május 16-án megrendezett fotográfiai árverésen az Ultimate és Helmut Newton: Provocateur kollekciók mellett több olyan remekmű is szerepelt, amit most mutattak be először aukción. A londoni esemény egyik ilyen kiemelt darabja Mario Testino Kate Mossról készült portréja volt, mely 114.300 angol fontért, több mint 51 millió forintért kelt el.

Az árverés középpontjában Helmut Newton képei álltak, amely Simon de Pury aukciószervező, műkereskedő, kurátor és fotográfus személyes gyűjteményéből származó 50 fotóból álló, kurátori válogatás.

„Simon de Pury gyűjteménye páratlan tisztelgés Helmut Newton öröksége előtt, és a legjelentősebb művészeti gyűjtemény.”

0103

Fotó: Helmut Newton: Saddle II, Paris, 1976
© Helmut Newton Foundation / Trunk Archive

– írta a Phillips sajtóközleményében. De Pury és Newton első személyes találkozása egy több évtizeden átívelő szoros baráti köteléket és munkakapcsolatot eredményezett. Simon de Pury így indokolta, hogy miért válik meg gyűjteményétől:

„Fiatalemberként a divatlapokat sokkal inspirálóbbnak találtam, mint a művészeti magazinokat. Ha találtam egy képet, ami igazán megragadott, megnéztem a fotográfus nevét, és az mindig Helmut Newton volt. Évekkel később Helmut meghívott, hogy látogassam meg. Azonnal megkedveltem őt és feleségét, June-t is, aki szintén egy kiváló fotográfus volt Alice Springs néven. Attól a pillanattól kezdve a legkedvesebb és legközelebbi barátaim közé tartoztak, akikkel megáldott az ég. Helmut megkért, hogy képviseljem őt, amiből egy csodálatos együttműködés lett. Kiváló kiállításokat készítettünk közösen, és nekem lehetőségem nyílt arra, hogy számos munkáját megszerezzem a saját gyűjteményembe. Úgy érzem, itt az ideje, hogy továbbadjam ezeket a műveket, hogy más gyűjtőknek is ugyanolyan élvezetet nyújtsanak, mint amit nekem adtak. Helmut munkáit ugyanannyira szeretem ma, mint amikor először megláttam őket. Andy Warhol mellett Helmut az a művész, aki a legnagyobb hatást gyakorolta a kortárs kultúrára.”

A gyűjtemény élén Newton Sadle II., Paris című, ritka fotográfiája áll. Az 1976-ban a Vogue Hommes számára készített fotózás során a párizsi Faubourg Saint-Honoréban található Hermès üzlet vitrinjeiben bemutatott nyergek, hámok és kantárok, valamint kézitáskák, selyemkendők és kiegészítők egymás mellé helyezésével borzolta a kedélyeket. A Leaving Las Vegas, valamint a Monte-Carlóban készült két tengeri tájkép – melyek de Pury zürichi galériájában lettek először bemutatva – Newton tájképi munkásságának legjobb példái. Az árverés további kiemelkedő darabjai a Woman into Man, Paris (mely 49.530 fontért kelt el) és a Woman Being Filmed, Paris, (melyet 13.970 fontért árverezték el) mindkettő Newton korai munkásságának egy-egy jellegzetes darabja. A portrék között szerepelt az 1976-ban párizsi otthonában készült fotó Catherine Deneuve-ről, valamint Mick Jagger, Sigourney Weaver, Cindy Crawford, Claudia Schiffer és David Bowie ikonikus portréi.

0103

Fotó: Helmut Newton: Leaving Las Vegas, 1998
© Helmut Newton Foundation / Trunk Archive

0103

Fotó: Helmut Newton: Woman into Man, Paris, 1979
© Helmut Newton Foundation / Trunk Archive

0103

Fotó: Helmut Newton: Monte Carlo, 1986
© Helmut Newton Foundation / Trunk Archive

0103

Fotó: Helmut Newton: Woman Being Filmed, Paris, 1980
© Helmut Newton Foundation / Trunk Archive

0103

Fotó: Helmut Newton: Catherine Deneuve at Home, Paris, 1976
© Helmut Newton Foundation / Trunk Archive

Az árverést olyan fotóművészek alkotásai gazdagították, mint Irving Penn, Annie Leibovitz és Guy Bourdin. Irving Penn munkái négy évtizedet ölelnek fel pályafutásából, köztük Miles Davis kezét ábrázoló portréja, amely a zenetörténet egy időtlen pillanatát örökíti meg. A 40.000–60.000 angol fontra becsült alkotás végül 152.400 fontért, közel 70 millió forintért kelt el. A 19. Ultimate kiadás részeként a feltörekvő tehetségek – Micaiah Carter, David Uzochukwu, Renell Medrano és Kennedi Carter – négy műve is szerepelt az árverést megelőző kiállításon, illetve az aukción is.

Jegyzetek

Helmut Newton eddig még nem publikált fotóiból Rómában rendeztek tárlatot 2023 októberében. A kiállítás képeiből ezen a linken látható egy válogatás.