Menü

Világrekordok születtek 2022-ben – Ezek voltak az idei fotóaukciók legdrágább tételei

22 • 12 • 31Baki László

A Punkt oldalán idén is beszámoltunk a legnagyobb fotográfiai aukciókról, és bátran kijelenthető, hogy csúcsokat döntött 2022-ben a műtárgypiac a fotó területén. Májusban a világ legdrágább fotóinak listáján avattunk új trónbitorlót, júniusban pedig a fototechnikai piac legdrágább fényképezőgépéről számolhattunk be. Ezek a világrekord összegek is bizonyítják az elmúlt évek folyamatos trendjét: az árak emelkednek, és a fotográfia iránti érdeklődés is minden eddiginél nagyobb.
Év végi összeállításunkban a neves aukciósházak legdrágább tételeinek listáját mutatjuk be.

 

3. helyezett
Sotheby’s, New York, 2022. május 19.
Diane Arbus: Identical Twins, Roselle, NJ, 1966
693.000 USD (649.500 Euró)

Az 1744-ben alapított Sotheby’s volt az első nemzetközi aukciós ház, amely 1971-től Londonban, majd 1975-től New Yorkban rendszeresen megrendezte a Photographs elnevezésű, kizárólag fotográfiára fókuszáló árveréseit.

Emily Bierman, az aukciósház fotográfiai részlegének vezetője azt mondta:

„Örömmel tölt el, hogy az intézmény különböző osztályaival is együttműködhetek, és fényképeket mutathatok be más kortárs művészeti alkotások mellett. (...) Ez a kontextus jól jellemzi, hogy a fotográfia milyen kritikus eleme a nagyobb művészeti ökoszisztémának, és hogy miként fogja a piac növekedését meghatározni a következő évben.”

0103

Fotó: © Diane Arbus: Identical twins, Roselle, N. J.
Executed in 1966, printed circa 1967-68.

A Sotheby’s idei árverésein a legmagasabb leütési árat – a fotó területén – Diane Arbus Identical Twins, Roselle, NJ című, 1966-ban készült világhírű alkotása érte el. Egy évvel Arbus 1971-ben történt öngyilkossága után az Aperture Foundation kiadta a Diane Arbus: An Aperture Monograph című könyvet, amely 80 fényképből állt. A ma már fotókönyv-klasszikusként elismert borítón az Identical Twins, Roselle, NJ című kép látható – ez a fénykép Arbus életművének bevezetője és összefoglalása. A kép nagy formátumú nagyításai ritkák, és ritkán kerülnek a piacra. Az árverésre kerülő fényképet valószínűleg 1967–68 körül nagyították, és 2007-ig a fotográfus hagyatékában maradt, valamint aukción még soha nem kínálták fel.

Az Identical Twins, Roselle, NJ című fotóért 693.000 dollárt fizettek a Contemporary Art Evening Sale elnevezésű májusi árverésen.

2. helyezett
Phillips, London, 2022. november 22.
Richard Avedon: The Beatles Portfolio, London, 1967
809.000 GBP (915.120 Euró)

Harry Phillips 1796-ban alapította meg az aukciós házát a londoni Westminsterben. Az 1970-es évekre a Phillips kibővítette kategóriáit képzőművészeti, bútor- és ingatlangyűjtemények értékesítésével is. „Stratégiánk, amellyel szerint kizárólag a 20. és 21. századi alkotásokra összpontosítunk, a folyamatos terjeszkedésünk Ázsiában, valamint a modern művészeti kínálatunk bővítésére tett lépéseink ebben mind szerepet játszottak” – jelentette ki Edward Dolman, jelenlegi vezérigazgató az Artnet News által közzétett közleményében 2018-ban, amikor a cég több mint 916 millió dollár értékű bevételt ért el.

A Phillips idei rekordja Richard Avedonhoz köthető, akinek a Beatles tagjairól készített ikonikus portréit árverezték el novemberben. A fotók hosszas egyeztetést követően 1967. augusztus 11-én készültek Londonban (Thompson House, 200 Gray's Inn Road), és a poszterek öt hónappal később 1968. január 9-én jelentek meg először az amerikai LOOK magazinban. Egy hónappal később – az amerikai verziónál kisebb méretben – Angliában a Daily Express Newspaper, míg Európa többi országában a Stern magazin külön mellékletben publikálta a képeket. A különleges színhatásért szükséges szolarizációs munkákat Avedon asszisztense Gideon Lewin, a retusálást pedig Bob Bishop végezte.

A londoni árverésen 809.000 fontért kelt el a Beatles-portfólió, melyről így írtak az aukciósház közleményében:

„A Beatles-portfólió magába foglalja a zenekar egyedi kreatív energiáit, és bemutatja Avedon azon képességét, hogy olyan lenyűgöző képeket hozzon létre, amelyek saját koráról és egyben egy korszaknak szólnak.”

0103

Fotó: © Richard Avedon: The Beatles Portfolio: John Lennon, Ringo Starr, George Harrison and Paul McCartney, London, 1967
Four dye transfer prints, printed 1990. Each 54.9 x 44.1 cm (21 5/8 x 17 3/8 in.)

1. helyezett
Christie’s, New York, 2022. május 14.
Man Ray: Le Violon d'Ingres, 1924
12.412.500 USD (11.633.000 Euró)

A Christie’s aukciósház 1972. december 14-én tartotta meg első fotóárverését, ahol főként a XIX. századi alkotók munkáira lehetett licitálni. Mivel a szervezők az árverést sikeresnek ítélték meg, ezért a fotóaukciók bekerültek az évente rendszeresen megrendezett programok közé.

„Az árverések olyan anyagokat tártak fel, amelyek jelentősen hozzájárultak a fotográfia tágabb megértéséhez, lehetővé téve a fényképezés történetének gazdagabb és átgondoltabb megírását.”

– mondta Philippe Garner, a Christie's nyugalmazott alelnöke és jelenleg tanácsadója.

A Christie's novemberi árverésén Edward Steichen The Flatiron című felvétele – amely a New Yorkot ábrázoló ikonikus fotók egyike – rekordáron, 11,8 millió dollárért kelt el, ezzel a leütési árral a valaha eladott második legdrágább fotóként került be a fotóárverések toplistájába.

0103

Fotó: Man Ray: Le Violon d'Ingres (Ingres's Violin), 1924 © Christie's

„Idén volt néhány nagyszerű pillanatunk. Négy fénykép összesen 30 millió dollárért kelt el, ami meghaladja azt, amit 50 évvel ezelőtt elképzeltünk volna." E remekművek közé tartozik Man Ray Le Violon d'Ingres című 1924-ben készült alkotása, amelyet 5 millió dolláros kikiáltási áron bocsátottak az aukcióra, ami a fotóárverések történetében rekordösszegnek számított. Darius Himes, a Christie's nemzetközi fotográfiai vezetője erről így nyilatkozott:

„Ez a lenyűgöző szürrealista kép egy egyedi és kézzel manipulált sötétkamra-folyamat eredménye. Az egyszerre romantikus, titokzatos és játékos kép hatása közel 100 éve mindenkit megragad. Fotóművészeti alkotásként példátlan a piacon. Büszkék vagyunk rá, hogy mi árverezhetjük el.”

A fotót végül 12,4 millió dollárért adták el a New York-i árverésen, mellyel elnyerte a világ legdrágább fotója címet.

+1
Leitz Photographica Auction, Wetzlar, 2022. június 11.
Leica 0 sorozat, No. 105
14.400.000 Euró

Mielőtt a Leitz Camera – röviden Leica – sorozatgyártásba kezdett az 1920-as évek közepén, és a 35 mm-es formátumot a professzionális fotográfusok új szabványává tette, a 0-ás sorozatból alig 20 példányt gyártottak, és becslések szerint körülbelül egy tucat még ma is létezik belőlük. Az aukcióra kerülő fényképezőgép nem csak ritkasága miatt volt kivételes, hiszen a gép Oskar Barnack, a 35 mm-es filmre való fényképezés feltalálójának egyik saját tulajdonú fényképezőgépe is volt. Ez volt a Leica prototípusa, és így önmagában a 35 mm-es kamera prototípusa is.
A történeti jelentőségű fényképezőgépért – a vásárlói jutalékkal együtt – összesen 14,4 millió eurót fizetett az új tulajdonos.

0103

Fotó: Leica 0-series No.105 'Oscar Barnack'

0103

Fotó: Leica 0-series No.105 'Oscar Barnack'

Jegyzetek

Andy Warhol egyik legfigyelemreméltóbb alkotása a Fehér szerencsétlenség (Fehér autóbaleset 19-szer) című kép, amely az 1960-as években készült Halál és katasztrófa sorozat része. Az alkotást a XX. század egyik legprovokatívabb művészi teljesítményeként tartják számon. Az alkotást november 16-án árverezték el. A New York-i eseményen az aukció nyertese 85 millió dollárért vásárolta meg a képet, ami hatalmas összeg, ám még így is távol áll a legmagasabb áron elkelt Warhol-kép árától. A művész Marilyn Monroe-portréja májusban 195 millió dollárért kelt el, amivel a legmagasabb áron eladott 20. századi műalkotás lett.