Címke: Sotheby’s

Franklin elveszett expedíciója – a tragikus véget ért legénységről készült fotográfiákat árverezett el a Sotheby’s

A londoni Sotheby’s szeptember 21-i aukcióján került árverésre egy 1845-ben készült fotósorozat, amely egy szerencsétlenül járt sarkvidéki felfedező csapatot, többek között Sir John Franklint és vezető tisztjeit ábrázolja néhány nappal azelőtt, hogy kihajóztak volna. A sarkvidéki expedíció története legendás volt a 19. században: a teljes csapat rejtélyes eltűnése, az eredménytelen nemzetközi mentőakció és a kannibalizmusról szóló véres történetek magával ragadták a korabeli közönséget. Az, hogy pontosan mi történt velük máig rejtély maradt.

Tovább

Jogi problémák miatt árverésre került a 20. századi fotográfia egyik legjelentősebb gyűjteménye

A marylandi Glenstone Múzeum több mint 100 fényképet vásárol meg Andrew és Mary Pilara, valamint a San Franciscó-i Pilara Alapítvány gyűjteményéből. A Pilara-gyűjtemény Észak-Amerika legnagyobbjai közé tartozik, és a múzeum már így is jelentős konceptuális fotógyűjteményét fogja erősíteni a dokumentarista fotográfia olyan kiválóságaival, mint Robert Frank és Richard Avedon.

Harlekin mindent vitt a Sotheby’s New York-i árverésén

Neves fotóművészek, mint Cindy Sherman, Nan Goldin és Irving Penn képei is kalapács alá kerültek a Sotheby’s Photographs tavaszi árverésén. A 88 tételből álló aukción Alfred Stieglitz, Diane Arbus, Man Ray, Walker Evans klasszikus képei mellett olyan, árveréseken ritkán felbukkanó alkotók műveire is lehetett licitálni, mint Martin Munkácsi, Ming Smith, Rineka Dijkstra vagy Shirana Shabazi.

Amerika és az amerikaiak – Robert Frank fényképei a Sotheby’s árverésén

A Sotheby’s legutóbbi aukcióján Robert Frank több fényképét is árverésre bocsátották. A tételek többek között a From the Bus, a The Americans című sorozatokból, illetve a Black White and Things című könyv képanyagából kerültek ki. A jellemzően a huszadik századi amerikai életet középpontba állító fotográfiák közül több még sosem szerepelt egyetlen árverésen sem. Most összesen 109 alkotásra lehetett licitálni.

Karambol tizenkilenc képen – Rekordáron kelt el a Fehér szerencsétlenség

Andy Warhol egyik legfigyelemreméltóbb alkotása a Fehér szerencsétlenség (Fehér autóbaleset 19-szer) című kép, amely az 1960-as években készült Halál és katasztrófa sorozat része. Az alkotást a XX. század egyik legprovokatívabb művészi teljesítményeként tartják számon, ami Warhol karrierjének csúcspontja is lehet.

Válságban a műtárgypiac? – Klasszikus és kortárs fotográfiákat árverezett el a Sotheby’s

A Sotheby’s őszi, Photographs elnevezésű árverésén ezúttal is az egyetemes fotótörténet kiemelkedő alkotásait vásárolhatták meg az érdeklődők. Az előző évekhez képest az eladott tételek mennyiségét és az ezekből befolyt összeget nézve, az őszi aukción már érezhető volt az a trend, hogy a vásárlók döntését a világpolitikai és gazdasági események kisebb-nagyobb mértékben már befolyásolják.

Látogatás egy világhírű fotográfus műtermében – David Bailey véget nem érő kalandjai

Mindenki egyszerűen csak „Bailey”-nek hívja. Barátai, kollégái, családja, korábbi szeretői és csodálói, becsmérlői, riválisai, a média, modellek és múzsák, mindannyian beletörődően elfogadták a mononim névhasználatot, elvégre ahogyan Prince-ből, Beyoncé-ból, Kramerből, vagy Ringóból is csak egy van, Baileyből is csak egy lehet.

Tovább

Közel 160 millió forintot fizettek Ansel Adams Holdkelte című fotójáért a Sotheby’s árverésén

A Sotheby’s február 17-i fotóaukcióján a David H. Arrington gyűjteményében található Ansel Adams alkotásokat árvereztek el. Arrington miután 1983-ban végzett a Texasi Műszaki Egyetemen, Midlandbe költözött, hogy a Permi-medence olaj- és gáziparában dolgozzon. Ekkor kezdte el gyűjteni Ansel Adams fényképeit, eleinte lassan, de hamarosan féktelen lelkesedéssel.

Egy Győr mellett készült Henri Cartier-Bresson képet is elárverez a Sotheby’s

A Sotheby’s decemberi fotóárverésén Henri Cartier-Bresson képeire licitálhatnak a vásárlók, ahol – a világhírű fotográfus lenyűgöző életművének hat évtizedét kiemelve, az aukción szereplő 95 fénykép között – olyan ikonikus képek is szerepelnek, mint a St. Lazare pályaudvar mögött vagy a Vasárnap a Szajna partján című fotók.

Több mint százmillió forintot várnak egyetlen fényképért a Sotheby’s őszi árverésén

A Sotheby’s az aukcióját két szekcióra bontotta, a Classic című árverésen többek között Ansel Adams, Carleton E. Watkins, Edward Weston és Irving Penn, míg a Contemporary című – immár ötödször megrendezett – árverésen Matthew Brandt, Richard Misrach, Catherine Opie, Robert Polidori és Annie Leibovitz munkáival találkozhatnak az érdeklődők.