Menü

Franklin elveszett expedíciója – a tragikus véget ért legénységről készült fotográfiákat árverezett el a Sotheby’s

23 • 10 • 15Princz Zsófia

A londoni Sotheby’s szeptember 21-i aukcióján került árverésre egy 1845-ben készült fotósorozat, amely egy szerencsétlenül járt sarkvidéki felfedező csapatot, többek között Sir John Franklint és vezető tisztjeit ábrázolja néhány nappal azelőtt, hogy kihajóztak volna. A sarkvidéki expedíció története legendás volt a 19. században: a teljes csapat rejtélyes eltűnése, az eredménytelen nemzetközi mentőakció és a kannibalizmusról szóló véres történetek magával ragadták a korabeli közönséget. Az, hogy pontosan mi történt velük máig rejtély maradt.

A Franklint és vezető tisztjeit ábrázoló dagerrotípia fotósorozatot a brit királyi haditengerészet tisztjének felesége, Lady Franklin rendelte meg. A dagerrotípia akkoriban új technikának számított, csak néhány éve létezett. A képeket a Beard Stúdió készítette a 14 férfiról a HMS Erebus fedélzetén 1845. május 15-e körül - mindössze három nappal a végzetes út előtt. A fotósorozatot elveszettnek hitték, de kiderült, hogy Sir John Franklin egyik felmenője megőrizte.

 

„Nem gyakran fordul elő, hogy egy ilyen történelmi jelentőségű, magántulajdonban lévő tárgyhoz jutunk, amely Sir John Franklin közvetlen leszármazottjainak tulajdonában volt, és lehetőségünk nyílik arra, hogy egy ilyet a nyilvánosság elé tárjunk”

– árulta el Emily Bierman, a Sotheby's fotográfiai osztályának vezetője a CNN-nek.

0103

Fotó: Richard Beard Stúdió: A Franklin-expedíció tisztjeinek 14 dagerrotípiából álló sorozata, 1845.
Sotheby’s

1945. május 19-én Franklin két hajóval, a HMS Erebusszal és a HMS Terrorral, valamint 129 fős legénységgel indult útnak a sarkvidéki szigetvilágban lévő Északnyugati átjáróhoz, hogy az 500 kilóméternyi sarkvidéki partvidéket feltérképezze. Az 59 éves Franklinnak ez a negyedik sarki útja volt. Nem tudni, hogy pontosan mi történt, de a legénység három évre elegendő tartósított élelmiszerkészlettel volt ellátva. Miután az expedíció két évig nem adott magáról életjelet, Lady Franklin kutatócsoportokat toborzott a két hajó megtalálására. Mindamellett, hogy Lady Franklin nagy szerepet játszott a kutatócsapatok megszervezésében, hatalmas pénzjutalmat ajánlott fel: mai viszonylatban 2 millió fontnak megfelelő összeget. A fényképeket közzétették a sajtóban, és „majdnem olyanok lettek, mint egy felhívás, mert ha egy történethez képet tudsz rendelni, az sokkal emberközelibb” – teszi hozzá Bierman.

0103

Fotó: Richard Beard Studio, 1845.
Sotheby’s

0103

Fotó: Richard Beard Studio, 1845.
Sotheby’s

0103

Fotó: Richard Beard Studio, 1845.
Sotheby’s

0103

Fotó: Richard Beard Studio, 1845.
Sotheby’s

Évekkel később, 1854-ben egy John Rae nevű skót felfedezőnek inuit vadászok arról meséltek, hogy a hajók a jég fogságába estek, a férfiak pedig a kihűléstől meghaltak. Az 1980-as években folytatott ásatások eredményei alapján a hideg és éhség mellett különböző betegségek vezettek a csoport pusztulásához, és kannibalizmusra utaló nyomokat is találtak. Az expedícióhoz tartozó hajókat végül a 21. században találták meg, így az Erebus jó állapotban megőrződött roncsát a Victoria-szorosban.

Az aukción a 14 darab 70x83 mm méretű dagerrotípia végül a korábban becsült 200.000 font helyett több mint duplájáért kelt el. Az ár az egyik legmagasabb, amit dagerrotípiáért árverésen adtak. A képek mindegyike kézzel festett, a tisztek kabátjának gombjaira, kalapszalagjaira és vállpántjaira kagylóaranyat applikáltak. Egy kivételével mindegyik le van pecsételve. Mindegyik hátoldalán felirat látható (tintával vagy tollal, feltüntetve az ábrázolt személy nevét és rangját, a hajó nevét, amelyen szolgált, és a dátumot). A fotósorozat valamennyivel több, mint 200 millió forintnak megfelelő angol fontért lelt gazdára.

Jegyzetek

Az elárverezett képanyag ezen a linken tekinthető meg.