Menü

A fotó elérhetővé tétele – Válogatás az Indiai Fotófesztivál kiállításainak képeiből

22 • 12 • 02A Fehér Vera

Nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre az Indiai Fotófesztivál, a dél-ázsiai régió legmeghatározóbb és legnagyszabásúbb fotóeseménye. A kifejezetten nem profitorientált nemzetközi rendezvény egyhónapos keretében színes eseményekkel készülnek a rendezők: többek között lesznek kiállítások, beszélgetések, vetítések, workshopok, mesterkurzusok és könyvbemutatók.

A fesztivál Haidarábád városában zajlik, központi helyszíne a Madhapur városrészben elhelyezkedő State Gallery of Art, de más terekben is, például a Salar Jung Museumban is lesznek elérhető programok a nagyközönség számára.

A fesztivál missziója szerint rendeződik, aminek egyik alappillére, hogy a fotó mindenki számára elérhetővé váljon, amire a szervezők akképp is törekednek, hogy a rendezvény ingyenes. Emellett a célok közé tartozik, hogy kialakítsanak egy platformot a párbeszédre és tudásátadásra a fotó témájában, hogy minél szélesebb közönséget érjenek el, olyanokat is, akik esetleg nem tehetik meg, vagy korábban nem jártak hasonló kulturális eseményekre; különböző oktatási tevékenységek; valamint a tudatosság növelése a fotográfus szakmán belül és az annak médiumán keresztül bemutatott társadalmi és egyéb témák kapcsán.

A felsorolt szempontok szerint a fesztivál közel ötven kiállítással készül, amiknek egy része digitális formában tekinthető meg. A háború, a szerelem, a családi örökség, a halál, az identitás és a társadalmi egyenlőtlenség témái mind-mind felbukkannak, különböző specifikus altémákon keresztül. A We Cry in Silence, Smita Sharma fotóriporter kiállítása – és könyve – például az emberkereskedelem jelenségén belül a gyermekáldozatok  szexuális kizsákmányolásának bűncselekményét kutatja és mutatja be Dél-Ázsiában, India és Banglades területén. Rengeteg fiatal, többségükben lány gyermek kerül eladásra vagy hamis ígéretekkel csábítják el őket emberkereskedők, és kerülnek be a szexuális piacra. A 75 éves indiai függetlenséget is ünneplendő kerül megrendezésre a Drishti című átfogó kiállítás, amelynek keretében 82 indiai származású fotográfus különböző műfajú alkotása kerül bemutatásra a helyi vizuális képalkotás és kulturális történetiség áttekintéséhez. Az egyéni kiállítások mellett csoportos tárlatok is látogathatók, mint például a női alkotóknak teret nyújtó Women Street Photography, vagy a Portrait of Humanity, amely az emberiség legégetőbb és legkurrensebb kihívásait mutatja be egy-egy fotográfus szemén keresztül.

0103

Fotó: © Smita Sharma: We Cry in Silence

0103

Fotó: © Gui Christ

A fesztivál gerincét nyújtó kiállítások mellett számos egyéb program várja az érdeklődőket, köztük beszélgetések és workshopok. November 20-án például az alkotópárossal, Harikrishna Katragaddal és Shweta Upadhyay-val beszélgetett az író Nishat Fatima. A téma az I will be looking at the moon, but I’ll be seeing you munkájuk, amelynek központi témája a szerelem. A munkát bemutató könyvet nemrég jelölték a Paris Photo/Apertura PhotoBook Awardra is.

A workshopokat illetően az érdeklődők részt vehetnek egy kétnapos vizuális történetmesélés tematikájú mesterkurzuson Srinivas Kurugantival, az úti és utazási fotó témájában pedig Abhishek Hajela tart foglalkozást. Sor kerül egy szerkesztői és a szerkesztésről szóló workshopra Dominique Hildebranddal, a National Geographic munkatársával. Szintén a National Geographic szakmai együttműködésével a fotósok számára lehetőség nyílik portfólió véleményezésekre és tanácsadásra is. Ezeken felül divat- és portréfotózás mesterkurzus és üzleti fotózás tematikájú rendezvény is lesz.

0103

Fotó: © Diege Fedele: Chernihiv, Ukraine, April 27, 2022.

0103

Fotó: © Cop Shiva

0103

Fotó: © Debe Arlook

0103

Fotó: © Tim Smith: August 7, 2020 Colony kids swim in Pine Creek taking turns leaping from a bridge on a hot July evening at Pine Creek Colony.

0103

Women Street Photographers 1
Fotó: © Shikha Sood: Komal BediSohal

0103

Featureshoot
Fotó: © Terri Gold: 1000 Nomads

0103

Portrait of Humanity Series
Fotó: © Florence Babin-Beaudry: Products of Conception

Az Indiai Fotófesztivál fontossága azon felül, hogy központi társadalmi témákat és jelenségeket, valamint a vizualitás legfrissebb történéseit mutatja be, abból származik, hogy időt és teret enged az ezekben történő elmélyülésre laikusok és szakmabeliek számára egyaránt, egy helyen. Az itt kiemelt kiállításokon és eseményeken túlmutat a közel négyhetes rendezvénysorozat programja, ezért a további előadókat és kiállításokat illetően érdemes a fesztivál hivatalos honlapját böngészni és ott is elmélyülni.

Jegyzetek

Indiai Fotófesztivál
Hyderabad
2022. november 18. – december 19.