Menü

Kiterjesztett fotográfia Puklus Péter munkáin – Képes Beszéd a Mai Manó Házban

22 • 12 • 09Punkt

A Mai Manó Ház Képes Beszéd elnevezésű eseményén 2-2 fiatal alkotó portréján keresztül vizsgálják a kortárs magyar fotográfia különböző aspektusait. A fotográfusok megszállottsága mellett felvillantják a szokatlan formátumok, az eltérő alkotói módszerek vagy az ábrázolt műfajok széles skáláját is.

A beszélgetéssorozat célja a kortárs fotográfia fejlődésének és művészeti hatásainak bemutatása, amely a jövő év folyamán egy csoportos kiállítás formájában teljesül ki, a kortárs magyar fotóművészet témáit, technikai kísérleteit, műfaji sajátosságait, valamint a médium határátlépéseit vizsgálva. A decemberi esemény vendégeinek Ember Sárit és Puklus Pétert hívták meg, míg a beszélgetés témája a kiterjesztett fotográfia lesz.

Képes Beszéd sorozat következő két szereplőjének munkásságában még ma is meghatározó a fotó médiuma, de alkotói folyamatukban rendszeresen szerepeltetnek más képzőművészeti műfajokat is. Kiterjesztve a fotográfia határait felhívják a figyelmet annak formai és társadalmi-kulturális kontextusára. Fontos elméleti kiindulópont és vizuális keretrendszer marad számukra, de már nem kötik közvetlenül és kizárólag a fényképezőgépen alapuló tevékenységhez, hanem tanulságait levonva és összegezve egy komplexebb formában hasznosítják azt újra.

Puklus Péter már nem akarja a fotográfiát műfajok szerint felosztani, inkább egyfajta vizuális ábécéként szolgál számára egy-egy nagyobb lélegzetvételű projekt gondolati körbejárásához, amelyet szobrászati, festészeti és installatív műfajokkal egészít ki. Konceptuális és performatív studiómunkájában a fotográfus „kreatív gesztusa” és a művész szabadságának klasszikus eszménye sejlik fel. Nagyobb lélegzetvételű sorozatait fotókönyvekben egyesíti.

Puklus Péter (1980) Budapesten él és dolgozik. 2004-ben a párizsi École National Supérieur de Création Industriel egyetemen Newmedia-designt tanult, a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fotográfia szakán 2005-ben végzett. Visszatérő előadó és műhelyvezető a budapesti MOME-n és a svájci Vevey-ben működő CEPV-n.
2012-ben két fotókönyvet publikált: Másfél méter és a Handbook to the Stars címmel. 2016-ban kiadta harmadik fotókönyvét is The Epic Love Story of a Warrior címmel. Ez a könyve bekerült az Aperture / Paris Photo Photobook Award 2016 shortlistjébe. Legújabb projektje The Hero Mother - How to bulit a house címmel elnyerte a Grand Prix Images Vevey 2017–2018 díját, amely 2021-ben könyv formában is megjelent. Munkái számos fontos magángyűjtemény mellett a budapesti Ludwig Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a New York-i Museum of Modern Art Library közgyűjteményében is megtalálhatóak.

0103

0103

Fotó: Puklus Péter

0103

Fotó: Puklus Péter

0103

Fotó: Puklus Péter

0103

Fotó: Puklus Péter

0103

One and a half meter

0103

Handbook to the Stars

0103

The Hero Mother

0103

The Epic Love Story of a Warrior

0103

Fotó: Puklus Péter

0103

Fotó: Puklus Péter

0103

0103

Fotó: Puklus Péter

0103

Fotó: Puklus Péter

Jegyzetek

Képes Beszéd – Kortársak a magyar fotóművészetben – beszélgetéssorozat
Meghívott alkotók: Ember Sári és Puklus Péter
Téma: Kiterjesztett fotográfia
2022. december 13., kedd, 18.00
A beszélgetést vezeti: Sárvári Zita esztéta